V posledním desetiletí zaznamenaly okrasné trávy obrovský nárůst popularity. Jsou oceňované zejména pro nenáročné pěstování a mnohé z nich dobře rostou i v chudých půdách. Trávy jsou mrazuvzdorné, odolné vůči škůdcům i chorobám a rychle rostou.

Nějaký vhodný druh se najde snad pro každý zahradní kout. Mohou být jednoleté nebo vytrvalé, stálezelené nebo opadavé a dosahují výšky od 30 cm do přibližně 4 metrů. Často se používají k vytvoření oddechového prostoru v květinových záhonech, v nádobách nebo jako solitéry.

Některým trávám se nejlépe daří ve vlhké, ale dobře propustné půdě, jiné dávají přednost suché a další zase přemokřené zemině. Většině travin se nejlépe daří na slunci, ale některé z nich snesou i stín. Při nákupu si vždy zkontrolujte, zda se vybraný druh hodí do podmínek, které mu poskytnete.

Kdy sázet okrasné trávy

Jednotlivé druhy okrasných trav je důležité vysazovat ve správný čas:

Podzim je nejvhodnější dobou pro výsadbu trav z chladného podnebí, jako jsou metlice, kostřava, ovsíř a kavyl. Ty začínají růst koncem zimy a kvetou před polovinou léta.

Pozdní jaro je ideální pro výsadbu trav z teplého klimatu, jako jsou ozdobnice, proso a dochan. Ty začínají růst koncem jara, kvetou v druhé polovině léta a obvykle se seřezávají koncem zimy.

Zdroj: Youtube

Kde vysazovat okrasné trávy

Okrasné trávy snášejí různé podmínky, ale většina z nich má ráda otevřené, slunné stanoviště v lehké, vlhké, ale propustné a středně živné půdě.

Trávám se daří také ve velkých nádobách. Můžete vysadit jednu nápadnou trávu, nebo použít menší druh, který doplní kvetoucí trvalky. Trávy dodají smíšeným nádobám výšku a kontrastní strukturu.

Péče o okrasné trávy

Okrasné trávy rostoucí v půdě vyžadují jen velmi málo běžné péče. Trávy v nádobách vyžadují dodatečnou zálivku a hnojení.

Aby rostliny vypadaly úhledně, můžete občas odstranit poškozené listy nebo polámané květní stonky. Uschlé trsy by se měly seříznout začátkem března až k zemi. Stálezeleným trávám při úklidu prospěje vyčesávání odumřelých listů a oddenků z trsů. Při „vyčesávání“ travin noste rukavice, protože některé mají velmi ostré listy.

Nově vysazené trávy je třeba během prvního léta pravidelně zalévat. Poté je většina trav rostoucích v zemi poměrně odolná vůči suchu a nepotřebuje další zálivku s výjimkou delších horkých nebo suchých období. Trávy v nádobách mohou rychle vyschnout, proto by se měly během léta pravidelně zalévat.

Ve volné přírodě trávy často rostou v poměrně chudé půdě, takže na zahradě obvykle stačí je pohnojit jen na jaře. Přílišná výživa podporuje bujné olistění na úkor květů.

Jak množit okrasné trávy

Okrasné trávy lze množit dělením brzy na jaře. Velmi snadné je také pěstování ze semen zejména, když potřebujete větší množství sazenic a druhů pro velký pozemek. Některé trávy, například kavyl, se velmi ochotně vysévají samy. Vyjměte nové sazeničky a zasaďte je do květináčů.

Zdroj: gardenersworld.com, rhs.org.uk

Související články