Počasí proměňuje tradiční pylovou sezonu, ta letošní nastoupila nezvykle brzo. Neboli alergici začali brát své léky na předpis o dost dříve než jindy. Pokud mezi ně patříte, léky už nemáte a alergolog je nedostupný, řešte svůj problém podle našeho návodu.

Pozor, neléčené příznaky alergie můžou urychlit nástup astmatu:

Zdroj: Youtube

Zkušenost naší čtenářky

„U mě se sčítá více alergií, hlavně jde o jarní pyly, vadí mi i kočky a psi. Léky předepsané alergologem užívám řadu let, jen letos mi došly o něco dříve. A tak jsem zjistila, že je můj alergolog dlouhodobě marod, ani sestra nebyla přítomná, a lékař neměl zástup. Koupila jsem si aspoň volně prodejná antihistaminika. Nezabírají tak, jak jsem zvyklá, ale lepší než nic,“ svěřuje se Markéta D. z Prahy. A přiznává, že kvůli této zkušenosti začala opravdu pečlivě dodržovat doporučená „antialergická“ opatření, viz konec článku.

Kdo může předepsat antialergika

Když to nejde u alergologa, jděte za obvoďákem. „Léky proti alergiím může předepsat i praktický lékař,“ uvádí PharmDr. Veronika Orendášová, tisková mluvčí České lékárnické komory.

Navíc dnes není problém poslat e-recept do telefonu, ani nemusíte vlastnit chytrý mobil. Další možnost je prokázat se občanským průkazem, lékárník si skrz registr obyvatel načte e-recept.

„Některá antialergika jsou však v lékárnách dostupná i bez lékařského předpisu. Většinou se jedná o menší balení než ta, která se předepisují. Farmaceuti v lékárnách poradí s výběrem protialergického léku s celkovým účinkem, k dispozici máme také lokálně působící léky, například spreje do nosu a kapky do očí. Záleží na tom, jak se alergie projevuje,“ upřesňuje odbornice.

Další možnost – lékařská pohotovost

Pokud má lékař dovolenou a vy jako pacient nemůžete sehnat léky vázané na lékařský předpis, je v některých případech nutné navštívit lékařskou pohotovost. Neostýchejte se a udělejte to. Vždy se vyplatí zkusit všechny možné cesty než zbytečně trpět.

Tohle dělejte a bude vám líp

  • Sledujte aktuální pylové zpravodajství.
  • Kdo může, měl by v době pylové sezony omezit pobyt venku. A kdo se pohybu venku nechce vzdát, ale ani nechce trpět, měl by venku nosit roušku (zkuste látkovou, za tu moc neutratíte a dá se prát). Pro jiné typy alergie samozřejmě platí redukovat kontakt s potenciálním alergenem jinak (když jste alergičtí na ořechy, nejezte je, když jste alergičtí na kočky, nepobývejte v prostředí, kde jsou tihle domácí mazlíčci).
  • Větrejte omezeně, ideálně opravdu hodně brzo ráno nebo dokonce už po půlnoci. Důvodem je nižší koncentrace pylů ve vzduchu právě v této době.
  • Pomůžou i pylové sítě do oken, v interiéru pak čističky vzduchu.
  • Pyloví alergici-zahrádkáři by během pylové sezony neměli sekat ani hrabat posekanou trávu nebo sbírat/sušit léčivé rostliny.
  • Denně se po příchodu domů omyjte, umyjte si i vlasy, převlékněte se do čistého oblečení. Proč? Na těle i na oděvu ulpívají pylová zrnka, kterých se musíte zbavit. A je opravdu zásadní chybou, pokud si oblečení z venku převlékáte v ložnici, respektive v pokoji, kde spíte.

Zdroj: lekarnickekapky.cz, pyly.cz

Související články