Jarní úklid je pro někoho strašákem, pro někoho naopak příležitostí, jak uspořádat domácnost a zbavit se nejen nečistot, ale i nepotřebných věcí. Kromě běžného utírání prachu a vysávání tak přichází na řadu i důkladné vyčištění zásuvek, skříní, poliček a zapadlejších koutů.

Na seznamu by neměly chybět ani méně oblíbené aktivity jako mytí oken nebo praní záclon. K jarnímu úklidu patří i uskladnění zimního oblečení nebo vyřazení a vyhození oblečení, hraček, dekorací, nevhodných dárků a dalších předmětů, které už nepřinášejí radost a zbytečně v domácnosti zabírají místo.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Chystáte se na generální jarní úklid?

Ano, mám to v plánu 50 %
Ne, už mám hotovo 14 %
Ne, vše uklízím průběžně 36 %

Udělejte si plán

Jarní úklid bytu nebo domu není záležitostí na pár hodin, ale spíše dní. Proto je potřeba k němu přistupovat systematicky a jednotlivé aktivity pečlivě naplánovat po jednotlivých dnech, a to tak, abyste se zbytečně nevyčerpali a neztratili motivaci. Uklízejte vždy pouze jednu místnost, aby nevznikal neřízený chaos.

Nejpraktičtější je vždy uklízet od výše položených míst a přesouvat se postupně k nejnižším. Začít můžete u osvětlení, vysátí pavučin v rozích, uklizením poliček a následně můžete přejít ke skříním, stolkům a nakonec k umytí podlahy. Nevynechávejte špatně dostupná místa za sedačkou, pod postelí, za nočním stolkem nebo skříněmi,“ radí Lucie Odehnalová ze společnosti BAUHAUS. Součástí velkého úklidu by mělo být vyprání záclon a také probrání skříní a zásuvek a následné zbavení se všeho starého nebo nepotřebného.

Připravte si úklidové pomůcky

Aby byl generální úklid efektivní, nachystejte si dopředu všechny potřebné pomůcky. Chybět by vám neměla prachovka, praktické jsou také různě velké utěrky z mikrovlákna, které zachytí veškeré prachové nečistoty. Jestliže pracujete s jakýmikoliv agresivnějšími čisticími prostředky, nezapomeňte ani na ochranné rukavice.

Po ruce mějte vždy smetáček a lopatku, ale také vysavač. „Zvlášť praktické jsou pro pravidelný úklid aku vysavače, ať už v ruční, nebo tyčové podobě. Jsou prostorově úsporné, odpadá nutnost neustálého přesouvání velkého vysavače po podlaze a uvítáte i absenci kabelu, který se nikde neplete,“ říká Lucie Odehnalová.

Zjednodušte si práci

Právě jaro je ideální dobou pro neoblíbené úklidové práce vykonávané párkrát do roka jako mytí oken a čištění žaluzií. Zpříjemnit si je můžete použitím vhodných pomocníků, například aku stěrkou na okna. Nejenom že práci výrazně usnadňuje a zrychluje, ale navíc se nemusíte trápit s opakovaným čištěním šmouh.

Šikovným pomocníkem je také čistič žaluzií, který prach důkladně setře, aniž by je jakkoliv poškodil. Nevynechejte otření vnitřních a venkovních dveří, a to včetně klik a zárubní. Zkontrolujte i míru znečištění koberců a potahů, ať už sedačky, křesla, pracovní židle, nebo třeba pelíšku vašeho domácího mazlíčka. Menší znečištění vyřeší speciální prostředky určené na textil, kůži či čalounění, o hloubkové odstranění skvrn se postará speciální vysavač určený pro mokré čištění.

Sepište si seznam úkolů

Před samotným úklidem si projděte všechny místnosti a napište si seznam úkolů, které jsou v daném pokoji potřeba udělat, ideálně v jakém pořadí. Zkontrolujte, zda máte vše potřebné – kromě čisticích prostředků a spotřebičů se vám mohou hodit i pevné pytle na odpadky, oblečení nebo hračky. Nepoužívané věci v dobrém stavu můžete zkusit prodat na některé z internetových platforem, darovat na charitu nebo odnést do kontejneru na textil.

V případě větších předmětů a nábytku využijte veřejné velkoobjemové kontejnery nebo sběrný dvůr. A myslete i na ekologickou stránku – během úklidu vše roztřiďte na papír, plast, sklo a kovy.

Počítejte s tím, že generální úklid vám zabere delší čas, zvlášť při běžném rodinném a pracovním provozu. Postupujte krok za krokem podle seznamu a těšte se na čistý, útulný a zregenerovaný domov. A nezapomeňte zapojit i ostatní členy domácnosti a rozdělit úkoly i mezi ně.

Zdroj: www.bauhaus.cz, www.denik.cz