Než zvolíme odpovídající řešení vlhkosti v domě, měli bychom se soustředit na podchycení příčiny problému. Ta u vzlínající vlhkosti obvykle tkví v absenci izolace, která by bránila v postupu vlhkosti ze základů či nezaizolovaného zdiva v suterénu.

Aby byla životnost sanačních opatření dlouhodobá, je třeba provést hydroizolaci, například metodou takzvané injektáže. Ta ochrání zděnou konstrukci proti vzlínající vlhkosti z půdy, takzvaně horizontálně,“ popisuje Petr Müller, odborník na sanaci ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

Princip injektáže

Injektáže zdiva, kapalné či krémové hmoty na bázi silikonů, se navázáním na kapalnou vlhkost ve zdivu postupně rozšiřují do jeho porézního systému a na místech, kde je vlhkost přítomna, vytváří hydroizolační membránu. „Jejich prostřednictvím můžeme přerušit vstup vody ze základové spáry do konstrukce, čímž nejen zaručíme dlouhodobou estetičnost zdiva, ale také snížíme vzdušnou vlhkost uvnitř objektu,“ říká odborník z Weberu.

Sanace vlhkého zdiva - sanace sklepa

Zdroj: Youtube

Řešení spodní vlhkosti

Ochrana svislého sklepního zdiva, které se nachází pod úrovní terénu a je vystaveno zejména vstupu kapalné vlhkosti při dešťových nebo sněhových srážkách, se řeší zase povlakovými hydroizolacemi. „Jejich aplikací zamezíme vstupu vlhkosti z přilehlého terénu a také dokážeme vlhkost, která se se ve zdivu již nachází, zafixovat, aby nezpůsobovala problémy v interiéru – ať už zdravotní, či estetické,“ vysvětluje Petr Müller.

Povlakové izolace existují ve variantě cementové, polymercementové či bitumenové. Jejich nespornou výhodou je snadná aplikace, nátěrem štětkou či nanášením pomocí ocelového hladítka, kterou lze bez problému provést svépomocí.  

Detaily aplikace

Injektáž se aplikuje vrtáním řady otvorů do zdiva v předem stanovených rozestupech, obvykle blízko úrovně země nebo nad úrovní základů. „Do těchto otvorů následně vpravujeme injektážní hmotu. Ta se aplikuje pod tlakem, abychom zajistili její průnik do pórů zdiva a vytvoření efektivní hydroizolační membrány,“ vysvětluje Petr Müller, odborník na sanaci vlhkého zdiva ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

Kolik času nám aplikace zabere, závisí na rozsahu a stavu zdiva, ale obvykle se jedná o proces trvající od několika dnů do týdne. „Je třeba počítat s časem potřebným na přípravu, samotnou aplikaci a následné vysychání,“ říká odborník z Weberu.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Trápí vás v domě vlhkost?

Ano, trápí a nevíme si s tím rady. 89 %
Ne, naštěstí je náš dům suchý. 11 %

Typy injektáží

„Kapalné injektáže jsou ideální pro velmi porézní materiály, do nichž dovedou hluboko pronikat. Častěji využívané jsou však krémové injektáže, jejichž aplikace je snadnější,“ říká Petr Müller. Gelové injektáže, které vytváří obzvlášť silnou hydroizolační membránu, se pak využívají v náročnějších podmínkách.

Injektáž představuje jen minimální zásah do stávající konstrukce domu. „Vrtání otvorů ani aplikace hmoty konstrukci nijak zvlášť nenarušuje. Po dokončení a vytvrdnutí injektážní hmoty jsou otvory zaceleny tak, aby bylo zdivo vizuálně neporušeno,“ vysvětluje odborník z Weberu.

Zdroj: ankedampproofing, cvut

Související články