Bylinky do stínu a polostinných míst se mohou pěstovat ve vaší zahradě, na balkoně, nebo na oknech, která nejsou orientována na jih.

Tyto bylinky a aromatické rostliny dobře snášejí zastínění nebo ho dokonce vyžadují. Při pěstování v extrémně stinných místech může mít rostlina menší obsah léčivých či aromatických látek, nebo zakrslejší růst. Tyto rostliny povětšinou oceňují vlhčí půdní substrát. A o jaké bylinky se jedná?

Máta peprná

Máta vám poroste na slunci, v polostínu i ve světlejším stínu. V zahradách s ní většinou bývá spíše problém, jak ji udržet na jednom místě. Dokáže se nekontrolovaně rozrůstat. Nemá žádné nároky na kvalitu půdy ani ji nemusíte nijak přihnojovat.

Kerblík třebule

Kerblík můžete pěstovat v polostínu i ve světlejším stínu, potřebuje vlhčí půdu dobře zásobenou živinami. Tato bylina se pěstuje jen málo, ale příjemně voní podobně jako anýz a její listy můžete používat podobně jako například listy petržele, konzumuje se v čerstvém stavu. Hodí se k masům a přidává se do pomazánek.

Další tipy na „stínomilné" bylinky najdete níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Kopr

Kopr je nenáročná jednoletá bylinka či koření. Velmi snadno se v dalších letech šíří i samovýsevem. Kopr se často pěstuje i v sousedství jiné zeleniny, protože funguje jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných a jeho přítomnost prospívá i jahodám nebo bramborám.

V zahradě kopr vysévejte postupně, abyste si zajistili jeho zásobu na celé léto. Velmi rychle totiž roste, ale později také žloutne a zasychá.

Pažitka

Pažitce se většinou výborně daří na slunci i v polostínu a zvládne dokonce i úplný stín. Roste v každé zahradní půdě, nevyžaduje ani přihnojování, jen pravidelnou zálivku.

Pažitka je však skvělá nejen pro nás, ale její květy jsou lákavé i pro včelky a čmeláky. Proto pokud máte dostatek prostoru, pěstujte na zahradě nebo na balkoně pažitku jak pro sebe, tak i pro užitečný hmyz.

Libeček

Libeček nejlépe roste v polostínu nebo i na slunci, potřebuje vlhkou a výživnou půdu, ale pozor na přemokření kořenů, které by pak mohly zahnívat. I libeček vykvétá zajímavým květenstvím, tedy okolíkem, plným krémových až žlutých kvítků, které opět přitahují včely, čmeláky i motýly.

Zvláštní zalíbení mají v libečku ploštice.

Zdroj: prozeny.cz, living.iprima.cz, magazinzahrada.cz

Související články