Energoaktivista Šnobr odpovídá úředníkovi Hamplovi: Česko riskuje soud o windfall tax

Michal Šnobr, J&T

Michal Šnobr, J&T Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl se opřel ve svém komentáři do investora a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra. Kvůli jeho boji proti windfall tax neboli dani z mimořádných zisků, s níž původně přišel právě Hampl, ho nazval energoaktivistou a vůdcem sekty, která přestala přemýšlet. Šnobr reaguje v novém komentáři pro e15, kde Hampla nazývá úředníkem a daň z neočekávaných zisků levárnou.

Komentář Mojmíra Hampla

Komentář Michala Šnobra

Investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr odpovídá předsedovi Národní rozpočtové rady Mojmíru Hamplovi v komentáři pro e15. Hampl nejprve Šnobra kritizoval za jeho boj proti windfall tax. Za falešné výroky z úst „šnobrovců“, jak opakovaně ve svém komentáři Hampl označuje skupinu kritiků kolem Šnobra, považuje například tvrzení, že vláda do letošního ledna nemá žádné mimořádné výdaje a neměla by tak vybírat mimořádné příjmy. „Pokud bychom vzali všechny objektivně vykázané a naměřené jednorázové mimořádné náklady státu na energetické intervence, dojdeme téměř k číslu 145 miliard korun,“ oponuje Hampl, který je taktéž minoritním akcionářem ČEZ.

ekonom Mojmír Hampl

Národní a společná evropská windfall tax podle Hampla vynáší necelých 60 miliard korun, k zaplnění schodku tak chybí minimálně dalších 87 miliard. „Šnobrovci ve svém zaslepení navíc jaksi účelově zapomínají do nákladů přidat třeba výdaje na úsporný tarif či odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, které ale stát nesl právě a jen kvůli energokrizi,“ píše Hampl. 

Šnobr na oplátku označuje předsedu Národní rozpočtové rady „úředníkem“, který „chce hlavně škodit menšinovým akcionářům ČEZ, kteří jsou pro něj nenasytná škodná“. Daň z neočekávaných zisků by podle Šnobra měla z mnoha důvodů skončit rokem 2023, tudíž letos už by se neměla aplikovat. „Ale jak se ukázalo z postoje NRR a ministra financí, lákadlo na poslední chvíli vylepšit státní rozpočet roku 2024 relativně bezpracnou a jednoduchou ‚levárnou‘ ve všech významech bylo a je příliš silné,“ píše Šnobr. 

Michal Šnobr, J&TMichal Šnobr, J&T|E15 Michaela Szkanderová

ČEZ a jeho minoritní akcionáři už podle Šnobra odvedli státu za prosinec 2022 a celý rok 2023 dost. „Nastavení windfall daně českou vládou a snaha ji protáhnout až do roku 2024 je tak nejen odbornou ostudou až směšných rozměrů, ale současně je i obrovským rizikem pro budoucí rozpočty, jelikož riziko budoucí soudní prohry inkasa této daně roste a drahé mohou být i úroky z prodlení, až to jednou praskne,“ varuje Šnobr.