Obrazovky notebooků, tabletů či chytrých telefonů využíváme pořád, a proto není divu, když se na jejich povrchu objeví vrstva nečistot. Stačí i kýchnutí nebo se prsty dotknout displeje a je zle.

Navíc špinavý LCD monitor může být zdrojem přenosu bakterií, zejména pokud se jedná o monitor dotykový.

Jednou za čas bychom proto měli obrazovku počítače důkladně vyčistit. Bez ohledu na to, jaké zařízení zrovna používáte, nejprve si přečtěte uživatelskou příručku.

Zdroj: Youtube

Co budete na čištění obrazovky potřebovat

  • Nejprve si připravte nový, nepoužívaný hadřík z mikrovlákna. Měl by být měkký, bezprašný, ideálně určený pro čištění optiky nebo elektroniky.
  • Za druhé si pořiďte čisticí roztok určený pro elektroniku. Vybírejte jen ty roztoky, které jsou určené speciálně pro čištění obrazovek. Tedy žádné přípravky na mytí oken či nádobí. Tyto přípravky by neměly obsahovat alkohol, amoniak nebo jiné agresivní chemikálie.
  • Poslední věc, kterou k vyčištění obrazovky budete potřebovat, je destilovaná voda. Tu použijte v případě, že nemáte k dispozici speciální roztok.

Jak správně vyčistit obrazovku notebooku

Vypněte notebook a odpojte ho ze zásuvky. Notebook musí být vypnutý, na zhasnuté obrazovce pak lépe uvidíte šmouhy a nečistoty.

Nejprve použijte suchý hadřík z mikrovlákna, abyste odstranili prach a volné nečistoty. Hadříkem jemně přejíždějte po obrazovce v kruhových nebo vertikálních pohybech.

Následně aplikujte čisticí roztok. Roztok naneste na hadřík, nikoli přímo na obrazovku. Pokud používáte destilovanou vodu, hadřík mírně navlhčete.

Vlhkým hadříkem jemně přejíždějte po obrazovce, abyste odstranili otisky prstů, mastnotu a další nečistoty. Vyhněte se silnému tlačení, aby nedošlo k poškození obrazovky.

Po čištění nechte obrazovku volně uschnout, až poté zařízení zapněte. Pokud potřebujete proces urychlit, použijte čistý suchý mikrotenový hadřík nebo velmi jemnou utěrku.

Několik tipů na závěr

  1. Nepoužívejte papírové ručníky nebo jiné drsné materiály, které mohou obrazovku poškrábat.
  2. Vyvarujte se přímého postřiku čisticího roztoku na obrazovku, to by mohlo vést k pronikání kapalin do notebooku.
  3. Nezapomeňte čistit i další části notebooku, jako jsou klávesnice a vnější povrchy, použitím stejných opatření.

Zdroj: vlasta.cz, rd.com, goodhousekeeping.com

Související články