Světová zdravotnická organizace (WHO) si pod pojmem wellbeing představuje obraz celkového duševního zdraví či stav duševní pohody. Každý člověk si v rámci této pohody uvědomuje a realizuje vlastní potenciál, dokáže se vyrovnat s běžným stresem, umí být produktivní. Dále dokáže přispívat své komunitě.

Co znamená wellbeing v lidské řeči?

Vy si pod pojmem wellbeing můžete představit stav, kdy se cítíte duševně v pohodě. Dále jde o stav prosperity a vzkvétání. Musíte si uvědomovat kvalitu svých životních prožitků, být schopni je reflektovat, sdílet a zlepšovat.

Podívejte se na 10 návyků pro lepší život:

Zdroj: Youtube

Wellbeing si můžete představit jako:

  • blahobyt,
  • duševní pohodu,
  • prosperitu,
  • kvalitní život.

Jste dostatečně wellbeing?

Věděli jste, že wellbeing u vás lze i hodnotit? Velkou roli v tom hraje nejen čas, ale i kvalita vašich prožitků. WHO získává data podle pěti stavů a jejich délky. A to za pomoci indexu duševního zdraví WHO-5 wellbeing.

Na základě toho si každý člověk může udělat test, jak často je se sebou spokojený. Číslo 5 označuje, že jste se sebou spokojeni po celou dobu, číslo 1 znamená úplný opak.

Zajímá vás, zda jste dostatečně wellbeing? Pokud ano, jste:

  • odpočatí a svěží po probuzení,
  • máte dost energie a jste aktivní,
  • v životě děláte věci, které vás zajímají,
  • jste klidní a uvolnění, máte dobrou náladu.

Jak se cítit líp? Máme pro vás 5 tipů

Jste vyčerpaní, nemáte energii, nic nestíháte? Pak je na čase začít s tím něco dělat. Protože vaše tělo i mysl si zaslouží dostatečnou péči a pozornost. Vyzkoušet můžete těchto pět tipů.

1.       Mějte dost času na sebe: Naslouchejte sami sobě, začněte se rozhodovat podle toho, co preferujete vy sami. Alespoň pár minut denně si dopřejte čas na klid, meditaci a pobyt s vlastními myšlenkami. Občas jděte na procházku, do sauny nebo si dejte příjemnou koupel.

2.       Plánujte, plánujte a plánujte: Dobrý time management je důležitý. A je základním předpokladem k tomu, abyste se zbavili neodbytného pocitu, že nic nestíháte. Díky plánování nebudete ve stresu (aspoň ne v takovém, v jakém jste doteď) a začnete se soustředit.

3.       Sebevědomí je důležité: Když nebudete sebevědomí a budete se podceňovat, všichni si toho na vás časem všimnou. Když na pocitu vlastní sebehodnoty zapracujete, budete naopak vyzařovat pozitivní energii.

4.       Pečujte o své tělo: Říká se: „Zdravé tělo, zdravý duch“. I proto nezanedbávejte ani péči o své fyzické zdraví. Jezte zdravě, dostatečně spěte a nepodceňujte ani svůj pitný režim.

5.       Občas si něco dopřejte: Kdyby se člověk přehnaně hlídal, nic by si neužil. I proto nemějte strach občas hřešit. Když dostanete chuť na zákusek, prostě si ho dejte. Nevyčítejte si, že si chcete užít dovolenou u moře bez práce.

Zdroj: elle.cz, blog.cesko.digital, ey.com, equalpayday.cz

Související články