Modrá posila ve službách Černé louky

Nedaleko centra Ostravy se v městské části Zábřeh nachází oblíbený multifunkční areál Černá louka. Jeho historie spadá do konce 19. století, kdy byl vybudovaný za účelem konání zemědělských a průmyslových výstav. Od té doby prošel několika rekonstrukcemi a modernizacemi. V současnosti se zde kromě veletrhů, kongresů a konferencí konají různé festivaly, koncerty, sportovní, společenské a další akce.

„Celková rozloha areálu Černé louky, který plynule přechází do parkové zóny a slouží také jako místo k relaxaci, je zhruba šest hektarů. Z toho 9300 m2 zaujímá krytá výstavní plocha. Dominantou je pavilon A tvořený budovou z roku 1960 a novou víceúčelovou halou s podzemním parkovištěm. Ve správě máme také nedaleký Slezskoostravský hrad za mostem přes řeku Ostravici a objekt Loděnice u soutoku Lučiny s Ostravicí,“ informoval nás správce areálu Tomáš Kopřiva ze společnosti Černá louka, s. r. o., která je ve 100% majetku Statutárního města Ostrava, a pokračoval: „Pečujeme o značnou rozlohu zelených ploch. K tomu se musíme postarat o celoroční úklid komunikací a chodníků. Značný podíl naší činnosti zaujímá také manipulace s materiálem při organizaci výstav a dalších akcí. Z toho vyplývá, že bychom se bez vhodné techniky neobešli.“

Zvítězil výkon

Protože stávající menší technika v podobě traktorové sekačky a rideru již na výše uvedený výčet činností zdaleka nestačila, vyvstal požadavek na pořízení většího, výkonnějšího, a především multifunkčního pomocníka s možností permanentního nasazení po celý rok.

Nejprve bylo ale nutné nalézt odpovědi na několik základních otázek. Nosič nářadí, nebo traktor? Vyhrála druhá možnost. Stačí menší výkon za nižší cenu, či raději větší s příplatkem, ale dostatečnou rezervou pro energeticky náročnější činnosti? Opět zvítězila „dvojka“. A výrobce? Zástupci společnosti Černá louka sháněli informace o všech možných značkách kompaktní traktorů na trhu v České republice, které by splňovaly jejich požadavky…

„Hlavním výběrovým kritériem byla možnost celoročního nasazení stroje zejména pro údržbu zeleně, zametání komunikací, úklid sněhu a manipulaci s materiálem. Tyto nároky nejlépe splňovaly kompaktní traktory New Holland Boommer. Původně jsme se zahleděli do menšího modelu s kabinou, který měl ovšem své limity. Proto jsme si nakonec pořídili větší a výkonnější stroj, s nímž lze agregovat víc druhů příslušenství s možností jednoduché a rychlé výměny. Dodala ho akciová společnost ALS AGRO z nedaleké Sedlnice, autorizovaný prodejce techniky New Holland se servisním centrem,“ poznamenal Tomáš Kopřiva.

Nové motory, lepší kabiny

Ucelená řada techniky Boomer je k dispozici s mechanickou i hydrostatickou převodovkou a dvěma hydraulickými okruhy v základní verzi. Nové jsou tříválcové dieselové motory s turbodmychadlem a technologií přímého vstřikování Common Rail. Disponují vysokým výkonem, krouticím momentem a nízkou spotřebou. Výkon začíná na 24 koních a pokračuje zhruba po pěti koních až na hodnotu 57. Nabídku před časem obohatily právě nové stroje o výkonech 47 a 57 koní. Širší výběr zvyšuje univerzálnost nasazení techniky, která nyní zvládne i ty nejnáročnější práce jako je sekání trávy, zametání komunikací, úklid sněhu, dopravní a manipulační úkoly až po lehké zpracování půdy.

Komfortní kabiny nabízejí výborný výhled a ergonomické ovládání. Modely s hydrostatickou převodovkou jsou k dispozici s tempomatem a nově s funkcí EZ Speed, která slaďuje pojezdovou rychlost s otáčkami motoru tak, aby byla dosažená co možná nejvyšší efektivita stroje. Nářadí tak má k dispozici vždy správné otáčky a odpovídající rychlost. Nová funkce Auto PTO automaticky vypne PTO při zvednutí zadního tříbodového závěsu a znovu ho zapne při spuštění. Toto řešení nejen zvyšuje komfort obsluhy, ale současně snižuje únavu a urychluje práci v případech, kdy je potřeba často zvedat a spouštět tříbodový závěs. Univerzálnost podporuje široký výběr pneumatik – zemědělských, průmyslových, turfových, univerzálních až po široké flotační pro šetrný pohyb na trávnících,“ navázal Aleš Petr.

Prozíravé rozhodnutí

„Po téměř ročním provozu stroje mohu konstatovat, že jsme si vybrali dobře. Máme k němu téměř všechno příslušenství vhodné pro naše podmínky, které využíváme na 100 % a díky tomu jsme absolutně soběstační. Veškeré pracovní doplňky jsme důkladně prověřili při praktickém nasazení a osvědčily se nám natolik, že už jiné malotraktory nemusíme používat. Hlavní výhodou Boomeru je univerzalita a díky hydrostatu jednoduché ovládání. Obsluha přivítá klimatizaci i účinné topení. Ceníme si i doplňků pro provoz po veřejných komunikacích, díky nimž se snadno dostaneme i do vzdálenějších míst. Maximální rychlost 27,5 km/h je dostatečná a traktor mohou řídit i „béčkaři“,“ připojil poznatky z praxe Tomáš Kopřiva a dodal na rozloučenou: „Traktor Boomer 35 HST je nejenom univerzální, ale i velmi produktivní pomocník. Při každodenním využití jsme zpočátku neustále zjišťovali, co všechno umí. Pracoval po celý rok a dnes má na kontě asi 200 motohodin. Uvažujeme snad jen o pořízení příkopového ramene s možností osazení mulčovačem pro údržbu zeleně v okolí cyklostezek nebo pilovým ořezávačem větví.“

Foto autor a archiv/Agrotec

(Celý příspěvek vyšel v Komunální technice 4/2024)*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down