Fujifilm Instax Mini 99
test

Fujifilm Instax Mini 99

Co takhle trochu retra?

Pokud vám digitální fotoaparáty nic neříkají a focení mobilem vás začíná nudit, je čas sáhnout po instantním fotoaparátu. Fujifilm jich má v nabídce mnoho, novinkou pak je Instax Mini 99, který je tak retro, až se tomu nechce ani věřit. Fujifilm se však rozhodl přidat spoustu zajímavých vychytávek, aby patřil do 21. století.

Když to vezmeme kolem a kolem, všechny Instaxy od Fujifilmu jsou tak trochu retro, protože svým způsobem vzdávají hold ikonickým instantním fotoaparátům doby dávno minulé. I z retra však jde udělat ještě větší retro, což nám Fujifilm demonstruje s novým analogovým instantním fotoaparátem Instax Mini 99. I přestože nejde o hybridní řešení, například jako v případě Mini EVO, chlubí se novinka velmi zajímavými funkcemi v luxusním retro kabátku.

Technické parametry Fujifilm Instax Mini 99

Rozměry a hmotnost 10,35 × 11,75 × 6 cm,
340 g (bez baterie a filmu)
Barevné varianty černá
Objektiv/hledáček dva komponenty, f = 60 mm, 1:12,7/0,37×
Expozice automatická (LV 5,0 až 14,8 (ISO 800))
Rychlost závěrky 1,8 až 1/400 sekundy, Bulb Mode (10 sekund)
Barevné efekty Faded Green, Warm Tone, Light Blue, Soft Magenta, Sepia, Light Leak
Kontrola jasu Light+, Light, Normal, Dark, Dark minus
Režim viněty ano (mechanická záslepka)
Režimy focení Bulb Mode (dlouhá závěrka), Double Exposure (dvojitá expozice), Indoor Mode (interiér), režim Makro, Sports Mode (zachycení pohybu), korekce červených očí
Makro ano (ostřící vzdálenost zhruba 30 cm)
Zabudovaný blesk ano, lze vypnout
Dosah blesku až 2,7 m
Propojení s aplikací ne na přímo, externě díky INSTAX UP!
Samospoušť ano
Formát filmu Instax mini, 62 × 46 mm
Baterie NP-70S, vyměnitelná, Li-Ion, výdrž zhruba 100 snímků
Automatické vypnutí ano, po 5 minutách
Cena 4 990 Kč

Obsah balení: vše přítomno

Balení je tentokrát poměrně bohaté. Kromě samotného fotoaparátu nalezneme v balení i baterii, která je uživatelsky vyměnitelná, konkrétně jde o typ NP-70S. Dobíjí se pomocí přiložené kolébky pro nabíjení a USB-C–USB-A kabelu, jen adaptér si musíte obstarat vlastní. Nechybí ani ruční držák pro instalaci do otvoru pro stativ, popruh přes rameno a ve většině případů získáte od prodejce i balení filmů Instax mini. Samozřejmostí je podrobný manuál, jak už je u Fujifilmu ostatně zvykem.

Líbilo se nám
  • včetně ručního držáku

Konstrukční zpracování: retro „pohodář“

I přestože Fujifilm Instax Mini 99 nijak nevybočuje z designové linky produktů Fujifilm Instax, působí ještě více retro, což se mě osobně velmi zamlouvá. Částečnou podobnost můžete hledat u modelů Instax Square SQ40 a Instax Mini EVO. Například s modelem Instax Square SQ40 sdílí černý matný povrch, který zdánlivě perforací připomíná kůži. Povrch je na dotek příjemný, v ruce fotoaparát neklouže. Rozměry 10,35 × 11,75 × 6 cm jsou rozumné, stejně tak vás nepřekvapí ani hmotnost 340 gramů. Pár gramů navíc však přidá baterie a něco váží i film, přesto nejde o žádnou katastrofu.

Pokud se vám nelíbí představa, že budete Fujifilm Instax Mini 99 držet v ruce, můžete využít přibaleného popruhu na rameno/krk, případně si můžete dokoupit originální obal z koženky.

Přední straně dominuje výsuvný modul kamery, pro vysunutí stačí otáčet po směru hodinových ručiček. V zasunutém stavu je kamera vypnutá, jakmile modul lehce otočíte, kamera se zapne a spustí se režim s ostřením od 3 metrů do nekonečna, který je ideální pro focení krajinek. Dalším posunutím aktivujete režim pro focení ze vzdálenosti 0,6 až 3 m, tedy běžný režim, který budete používat asi nejčastěji. Pokud budete chtít aktivovat režim Makro, zbývá ještě jedno pootočení, v takovém případě bude kamera ostřit na vzdálenost 0,3 až 0,6 m. Nejde tedy o makro jako takové, ale na tuto vzdálenost můžete fotit blízké předměty.

Zaujme také mechanický režim viněty, který aktivujete posuvníkem přímo vedle čočky. Jakmile tak učiníte, část čočky se zahalí plastovou clonou, která po vyfocení vytvoří režim viněty. Praktické! Kromě toho se na přední straně nachází senzor jasu, který ovlivňuje focení s bleskem na základě okolních podmínek. Blesk jako takový je poměrně silný a osvětlí scénu na vzdálenost zhruba 3 metrů. Na přední straně je i druhá spoušť, světlo pro potlačení červených očí a logo.

Je libo hned dvě spouště?

Další ovládací prvky naleznete na vrchní straně, respektive na boku, záleží jak budete kameru držet. Je zde posuvný kruhový ovladač pro regulaci barevných režimů a také ovladač pro kontrolu jasu. Možná se ptáte, jak tyto režimy fungují – regulace jasu klasicky, ovšem k nastavení barevných režimů Fujifilm Instax Mini 99 využívá integrované LED, které „obarví“ snímek dle preferencí, nejde tedy o filtr jako takový. V reálu to funguje tak, že pokud si nastavíte například barevný režim Faded Green, uvnitř se rozsvítí zelené diody, které dají výslednému snímku zelený nádech. Druhá spoušť je přímo v ovladači regulace jasu, je mechanická, stejně jako ta na přední straně.

Fujifilm Instax Mini 99

Zadní strana je domovem hledáčku (0,37×), v režimu Makro disponuje korekcí paralaxy, tedy korekcí zkreslení. Dále se zde nachází jednoduchý monochromatický panel spolu s pár tlačítky pro změnu režimů (Mode), aktivaci samospouště (Selftimer) a ovládání blesku (Flash). Displej není podsvícený a připomíná prostředí starých analogových/digitálních fotoaparátů. Zadní strana je rovněž domovem baterie, která je uživatelsky vyměnitelná, rovněž je zde komora pro vložení filmu Instax mini. Na spodní hraně nechybí i závit pro stativ, který využijete například v režimu dlouhé expozice (Bublb Mode), o tom si však povíme více až později.

Fujifilm Instax Mini 99 je do detailu promyšlený, ocenit musíme praktické materiály, funkční prvky pro ovládání kamery i to, že se kamera velice snadno ovládá. Ne vždy platí, že všechny prvky jsou zároveň funkční, ovšem zde ano – co prvek, to funkční tlačítko, kterým kameru můžete ovládat.

Líbilo se nám
  • elegantní „retro“ design
  • funkční ovládací prvky
  • rozumné rozměry i hmotnost
  • možnost zavěšení
  • hardwarový režim viněty
  • hned dvě spouště
  • praktický hledáček

Funkce a ovládání: je toho hodně

Fotit můžete na nejmenší z instaxových filmů – Instax mini. Film Fujifilm Instax mini má standardizované rozměry 86 × 54 mm, snímek je menší, konkrétně 62 × 46 mm. Hodí se pro uložení do peněženky, protože je téměř stejně velký jako platební karta. Doplníme, že tento formát filmu používá mnoho fotoaparátů Fujifilm Instax. Pokud tedy už doma nějaké máte, jsou navzájem kompatibilní. Škoda, že cena se moc nesnížila, balíček filmů pořídíte zhruba za 230 Kč, jeden snímek tak vyjde na 23 Kč. Ušetřit můžete při nákupu větších balení. Dodáme, že od pořízení fotografie po vyvolání snímku do plné podoby uběhne asi 90 vteřin, záleží však na okolní teplotě.

Fujifilm Instax Mini 99

Objektiv se skládá ze 2 komponent a 2 členů (ohnisková vzdálenost 60 mm), světelnost činí f/12,7. Už z těchto parametrů je zřejmé, že blesk, který funguje automaticky, se spíná poměrně často, aby se scéna přisvětlila. Nastavení expozice je automatické, elektronická závěrka operuje v rozmezí 1/8 až 1/400 sekundy, existuje však i režim Bulb, kdy se závěrka prodlouží až na 10 vteřin pro zachycení dlouhé expozice. Hledáček je optický s přiblízením 0,37× a s regulací cílového bodu. Zajímavostí je funkce korekce paralaxy při režimu focení zblízka. Funguje to tak, že po přepnutí do režimu focení zblízka se nastavitelný hledáček propojí s objektivem, takže přesně to, co vidíte v hledáčku, se také vyfotí a ve stejné podobě vytiskne. Režim zblízka funguje ve vzdálenosti 30 až 50 cm od objektu, určitě tedy nečekejte extra detailní makro snímky.

Už jsme zmínili barevné efekty, těch umí Instax celkem 6 (Faded Green, Warm Tone, Light Blue, Soft Magenta, Sepia, Light Leak). Jak už víme, k obarvení snímků využívá fotoaparát vestavěné LED, což je nápadité. Ovládnout můžete i expozici, ta standardní činí LV 5,0 až 14,8 (ISO 800), ovšem díky režimům můžete expozici ovládat v rozsahu –5/3EV, –2/3EV, +2/3EV, +1EV. Fotoaparát nabízí také několik režimů, které ovládáte tlačítkem Mode na zadní straně. Konkrétně jde o Interiér, Sport, Dvojitá expozice a Žárovka. Režimy odpovídají tomu, jak se jmenují, režim Interiér prosvětlí fotografie uvnitř a mírně rozostří pozadí, režim Sport se zkrátí čas závěrky, Dvojitá expozice umožní „složit“ dva snímky dohromady a režim Žárovka eliminuje světelné artefakty. Ovládat můžete i blesk tlačítkem Flash v režimu Automatický, Stále zapnuto, Stále vypnuto a Redukce červených očí – nabití blesku zabere asi 6,5 s. Displej jako takový slouží i pro zobrazení zbývajícího počtu snímků, prozradí nabití baterie a zobrazí aktivované režimy i filtry.

Režimy a filtry výslednou kvalitu pozitivně ovlivní.

A výsledné snímky? Kvalita není špatná, ale důležité je světlo, které snímkům velmi pomáhá. Podobné výsledky podává například Fujifilm Instax Mini 12, ovšem ten zase nenabízí pokročilé barevné filtry, korekci jasu a mechanickou vinětaci. Právě díky filtrům a doprovodným funkcím lze kvalitu poměrně zajímavě ovlivnit. Pokud si tedy s nastavením rádi hrajete, je Instax Mini 99 skvělou volbou.

Fujifilm Instax Mini 99

Přemýšlíte, zda lze Instax Mini 99 spojit s nějakou aplikací? Přímo bohužel ne, chybí Bluetooth i Wi-Fi, ovšem stáhnout si lze aplikaci INSTAX UP!, kterou si můžete vytištěné snímky přefotit fotoaparátem vašeho telefonu, a vaše vzpomínky tak uchovat. V rámci aplikace lze snímky třídit do alb a snímky dále personalizovat. Vzhledem k tomu, že instantní fotografie nejsou věčné, hodí se tato aplikace jako záloha.

Líbilo se nám
  • barevné filtry
  • ovládnutí jasu
  • různé režimy focení
  • režim vinětace
Nelíbilo se nám
  • kvalita je citlivá na dostatek světla

Zhodnocení a závěr: zase trochu jiný

Fujifilm musíme pochválit za to, že každý nový Instax je tak trochu jiný. Ano, design je sice podobný, respektive vychází ze stejného konceptu, ovšem funkce jsou vždy trochu jiné. Na první pohled si tak můžete myslet, že v nabídce najdete jeden fotoaparát, který pokaždé vypadá trochu jinak, ale opak je pravdou, což dokazuje i Fujifilm Instax Mini 99. Líbí se nám různé nové drobnosti, například barevné filtry, které fungují díky integrovaným LED, potěší také režim viněty a další funkce, jež vylepší výsledné snímky.

Fujifilm Instax Mini 99

Často jsem využíval režimy Interiér a Sport, musím uznat, že jsou užitečné a Fujifilm Instax Mini 99 se jimi liší od levnějších modelů, například Fujifilmu Instax Mini 12. Nový Instax stojí 4 990 Kč, což není málo, přesto si jej rychle zamilujete a vyšší cenu mu odpustíte.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní retro design
  • funkční prvky, dvě spouště
  • mechanická vinětace
  • snadné ovládání
  • možnost zavěšení na krk
  • barevné filtry s LED
  • sportovní režim, režim pro focení v interiéru
  • hledáček s funkcí korekce paralaxy
  • univerzální film Instax mini
Zápory
  • vyšší cena filmů