Z médií

26. 4. 2024 7:38

Blesk: Rošády ve Fialově vládě: Jsou po Langšádlové v ohrožení další „neviditelní“ ministři?

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, 3. 1. 2024
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, 3. 1. 2024
Konec Heleny Langšádlové (TOP 09) na pozici ministryně pro vědu, výzkum a inovace je již osmou změnou v kabinetu Petra Fialy (ODS). Jaké byly ty předchozí a je některý z ministrů v aktuálním ohrožení kvůli tomu, že se u Langšádlové řešilo i to, že její práce nebyla před blížící se sérií voleb příliš viditelná navenek, pro voliče? Politolog Jan Kubáček se pozastavil nejen nad koncem Langšádlové, ale třeba i pozicemi ministrů Martina Dvořáka (STAN) či Michala Šalomouna (za Piráty). Dvořáka označil za zlého kluka STAN, který plní předvolební roli, Šalomouna za klíčníka velmi důležitého rezortu. Jsou dle něj přesto v ohrožení oni, či jiní ministři?

Langšádlová přitom byla jedním ze členů Fialova kabinetu, který byl dosazen na nově vzniklé pozice - vedle ministryně pro vědu, výzkum a inovace Fialova vláda zavedla i ministry pro evropské záležitosti a pro legislativu. Opozice je kritizuje podobně jako dříve Langšádlovou - jako zbytečné. Premiér Fiala i další jeho kabinetu však zřízení těchto pozic hájí.

Jaká je pozice ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který je také označován za nepříliš viditelného?  

„Michal Šalomoun má kuriózně jednu obrovskou výhodu, že reprezentuje ministerstvo, které je principielně neviditelné a které má na starost legislativu, ale pro Piráty je tam jedinečná příležitost, že jsou často první u zdroje, mají cenné know how. Jeho si budou chránit právě z titulu toho, že je to klíčník od velmi strategického rezortu, který je vlivný, ale principielně nenápadný,“ míní Kubáček.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie