Európska únia zaradila čínskeho predajcu odevov Shein medzi regulované platformy

Európska únia zaradila čínskeho internetového predajcu odevov Shein medzi veľké internetové platformy, ktoré podliehajú prísnejším kontrolám podľa unijného nariadenia o digitálnych službách (DSA). Dôvodom je vysoký počet užívateľov, uviedla v piatok Európska komisia (EK).

Firmy s viac než 45 miliónmi užívateľov sú podľa DSA považované za veľmi veľké online platformy (Very Large Online Platforms); VLOP) a podliehajú prísnejším pravidlám EÚ pre internetový obsah. Tie od nich vyžadujú, aby sa viac snažili bojovať proti nelegálnemu a škodlivému obsahu a falšovaným výrobkom na svojich platformách. Firma Shein v marci oznámila, že má v EÚ mesačne v priemere 108 miliónov aktívnych užívateľov.

Shein má teraz štyri mesiace, teda do konca augusta, aby prísnejšie pravidlá podľa DSA splnila. Okrem iného má povinnosť prijať osobitné opatrenia na posilnenie a ochranu užívateľov na internete, vrátane maloletých, a riadne posúdiť a zmierniť všetky systémové riziká vyplývajúce z jej služieb, uviedla EK. Platformy označované ako VLOP musia tiež poskytnúť regulačnému orgánu prístup k svojim algoritmom, aby bolo možné sledovať dodržiavanie nariadenia, a raz ročne musia na vlastné náklady podstúpiť nezávislý audit.

Firmy môžu dostať pokutu do šiestich percent ich ročného celosvetového obratu

Firmy, ktoré porušujú pravidlá, môžu dostať pokutu do šiestich percent ich ročného celosvetového obratu. V prípade závažného a opakovaného porušenia im v EÚ hrozí zákaz činnosti.

Spoločnosť Shein v piatok v reakcii na rozhodnutie EK uviedla, že je odhodlaná pravidlá dodržiavať. „Zdieľame ambície Európskej komisie zabezpečiť, aby spotrebitelia v EÚ mohli bez obáv nakupovať na internete, a plánujeme v tom zohrať svoju úlohu,“ napísala firma v tlačovej správe. Sľúbila, že bude ďalej konštruktívne spolupracovať s Európskou komisiou, aby svojim zákazníkom na internete zabezpečila vyhovujúce a bezpečné prostredie.

Shein ponúka tovar zákazníkom vo viac než 150 krajinách

Spoločnosť Shein bola založená v Číne v roku 2012 a je symbolom lacnej módy. Vo svojej tlačovej správe uviedla, že ponúka tovar zákazníkom vo viac než 150 krajinách a zamestnáva vyše 11 000 ľudí. Podľa agentúry Reuters sa teraz Shein zaujíma o možnosť uviesť svoje akcie na americkú burzu.

Podľa EÚ sa táto firma stala 23. platformou, na ktorú boli uložené najprísnejšie európske pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred nelegálnym obsahom. Pravidlá sa vzťahujú tiež napríklad na firmy X, TikTok, Facebook či Google.

Viac o téme: Čína , digitálne platformy , Európska komisia EK , Európska únia EÚ , Nariadenie o digitálnych službách DSA , odevy , pravidlá , Shein

Súvisiace články

Aktuálne správy