Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary

Lipavského apely ohledně nutnosti pomáhat Ukrajině, poslouchal maďarský ministr nelibě | Foto: Anna Urbanová | Zdroj: Český rozhlas

V zaprášených ulicích Budapešti, mezi oprýskanými budovami a předvolebními plakáty český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) neustále opakoval, jaká rizika přináší ruská hrozba. Když o tom mluvil se svým protějškem, vysloužil si za to káravý pohled a zvednuté obočí. „Cítím se být vyslyšen. Vedli jsme dialog, bavili se o vzájemných pozicích. Rozhodně nečekejme zásadní změny v politice Maďarska. Jsem realista, stojím nohama na zemi,“ pronesl.

Od zpravodajky z místa Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Milý Jane, dlouho jsi tu nebyl.“ Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó přivítal českého šéfa diplomacie ve svém sídle vřelými slovy a s přátelským poklepáním na rameni.

Harmonie, jejíž dojem ale oba vytvářeli, byla v čistém kontrastu s tím, jak se země v zahraniční politice profilují. Zatímco totiž Česko vyzývá k podpoře Ukrajiny, kde se dá, Maďaři jezdí na schůzky s představiteli Kremlu.

A za blízkost se Szijjártó nestydí, dává ji na odiv. Uvnitř resortu zahraničí se vyjímají na zdech jeho fotografie se světovými státníky. Nechybí ani ten, na které stojí po boku ruského ministra Sergeje Lavrova.

Zdi maďarského ministerstva zahraničí lemují fotografie Szijjártóa s jeho protějšky. Snímek se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem nemohl chybět | Foto: Anna Urbanová | Zdroj: Český rozhlas

Když ale měl maďarský hostitel otevřít téma ruské agrese na Ukrajině během tiskové konference, nechal ho bez povšimnutí. Místo toho představil priority nadcházejícího předsednictví v Radě EU. Jmenoval zastavení evropské dekadence, boj s nelegální migrací, rozšiřování Unie o země západního Balkánu nebo energetickou bezpečnost.

Projev českého ministra se zase nesl především na vlně apelu a připomenutí, co přináší ruská hrozba. Neopomněl zdůraznit zkušenost s „moskevským režimem“ ve druhé polovině minulého století. „Když nikdo není schopen vyhrát, měl by nastat mír,“ nenechal se zviklat Szijjártó.

Lipavský míří za pravou rukou Orbána. ‚Snaha ukázat kontrast v postoji k ruské agresi,‘ míní expertka

Číst článek

Maďarský odpor

Vzhledem k maďarskému přístupu zazněla také otázka, zda i v Budapešti přivítali zprávu o schválené americké pomoci Ukrajině ve výši 61 milionů dolarů. Szijjártó to přešel komentářem, že rozhodnutí zhodnotit američtí občané, a to u prezidentských voleb.

„V listopadu budou mít možnost říct, jakou budoucnost si představují pro Spojené státy, a tím pádem řeknou, jakou budoucnost z hlediska války nebo míru přejí světu. Doufám, že jejich rozhodnutí se přikloní k míru a ne k eskalaci války,“ poznamenal maďarský ministr.

Szijjártó proto připomněl maďarský postoj – Budapešť nikdy nedodávala na Ukrajinu zbraně, což ospravedlňuje současná vláda tím, že takové dodávky jen prodlužují válku.

Důraz na pomoc

Na rozdíl od maďarského ministra na sobě ten český nenechával příliš znát, jak na něj působí slova jeho protějšku. Slova o míru za aktuální situace si ale vyžádala zkrabatělé čelo i u něj. Ukrajina podle Lipavského musí být suverénním aktérem, který bude promlouvat do mírového uspořádání. „Pokud bychom měli špatný mír v Evropě, jenom jím budeme dále živit agresora,“ zdůraznil.

Jan Lipavský (Piráti) a Péter Szijjártó na společné tiskové konferenci po prvním bilaterálním jednání | Foto: Kristýna Lekešová | Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Podstatně vlídnější tón panoval v pátek podvečer na budapešťské radnici. Primátor Gergely Karácsony z opozičního hnutí Dialog pro Maďarsko si s českým ministrem notoval.

Na rozdíl od člena současného kabinetu Viktora Orbána totiž už více než dva roky trvající válku na Ukrajině přirovnal k situaci v Maďarsku v roce 1956 a událostem v Praze z doby o deset let později.

Také Lipavský vyměnil slovník. Z diplomatického našlapování, které bylo zřejmé na ministerstvu zahraničí, si na radnici dovolil mluvit otevřeně o odpovědnosti zabránit populistům a nacionalistům, aby se nedostali k moci. 

Anna Urbanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme