Kyselé řapíky rebarbory se sice botanicky řadí mezi zeleninu, ale v kuchyni udělají nejvíce parády při sladkém pečení. Hodí se do koláčů, kynutých buchet, ovocných knedlíků, crumblu a zpracovat je lze i na zavařeninu. Velmi oblíbená je rebarbora v kombinaci s drobenkou, která vyrovná její kyselou chuť, v tomto receptu se bez ní ale obejdete.

Chcete z rebarbory připravit sváteční dezert? Inspirujte se u Romana Pauluse a zkuste koláč z lineckého těsta:

Zdroj: Youtube

Na co si dát pozor?

Než se pustíte do přípravy těsta, vyndejte všechny chlazené ingredience z lednice alespoň 30 minut předem, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly příliš studené, kypřicí prášek může vypovědět službu a výsledek se během pečení nebo po vyndání z trouby srazí. Jinak je příprava těsta velmi jednoduchá – všechny ingredience stačí jen smíchat dohromady a upéct.

S rebarborou opatrně

Přestože je rebarbora velmi chutná a oblíbená jarní ingredience, s její konzumací by se to nemělo přehánět. Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny šťavelové, která negativně působí na metabolismus vápníku a škodí ledvinám. Dětem do 10 let se nedoporučuje vůbec, zdraví dospělí by si měli rebarboru dopřát nejvýše dvakrát do týdne. Více se dozvíte v tomto článku:

Rychlá rebarborová buchta z jogurtového těsta

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 260 g polohrubé mouky
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 6 g kypřicího prášku (½ sáčku)
  • 300-400 g rebarbory

Příprava:

  1. Chlazené ingredience vyjměte z trouby minimálně 30 minut předem. Všechny suroviny si předem připravte a odvažte, mouku prosejte s kypřicím práškem. Rebarboru oloupejte, nakrájejte na malé kousky a promíchejte se třemi lžícemi cukru. Plech či kulatou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC. V misce důkladně prošlehejte vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem, poté přidejte jogurt, olej a po částech vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Na závěr do těsta zamíchejte rebarboru.
  3. Těsto nalijte na připravený plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte po dobu 35-45 minut, konkrétní doba pečení záleží na výkonu trouby a velikosti plechu. Před koncem zapíchněte do nejvyššího místa špejli – pokud zůstane suchá, je moučník hotový. Po vychladnutí ho nakrájejte a při podávání lehce poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: www.taste.com.au, www.bbcgoodfood.com

Související články