Nejoblíbenější balkonové květiny dělají radost ve všech podobách. Vyzkoušejte si, jak perfektně budou muškáty vypadat i v upcyklovaných vázách a květináčích třeba ze starého lustru. Ve zkumavkách. V kornoutech na zmrzlinu. Nabízíme návody i pro vás, kdo máte bydlení jako dlaň.

Chcete mít krásné muškáty? Pak dělejte právě tohle:

Zdroj: Youtube

Dobré zprávy pro všechny

Milujete muškáty? Vyberte si, které se vám líbí. Květináčům je to jedno a i do vázy se pelargonie jako řezané květiny uplatní snad všechny. Ať už budete pěstovat tradiční převislé, nebo vzpřímené, anglické, či vonné muškáty. Nebo máte rádi i jiné květiny? Nevadí, naše návody na DIY vázy a květináče využije každý, třeba i na luční květy.

TOP tip: Dekorace ze starého lustru

Možná ho máte na půdě nebo se dá snadno pořídit v bazaru. Starý tzv. svíčkový lustr, ale bez svíček, ozdobte ptačí budkou, mini hmyzím hotelem a několika květináči - podle toho, kolik ramen svítidlo má. Budou-li ramena opatřená bodci, předem předvrtejte otvory do nádob, které budete na bodce lepit. Lustr i nádoby (budku) natřete barvou, vysaďte muškáty a těšte se, až začnou nakvétat.

4× květináče, které nikdo nemá

  • Obal ze starého cedníku: Nepoužívaný větší cedník zbavte rukojeti, přestříkejte barvou ve spreji, my jsme zvolili odstín rzi, protože sázíme na vintage efekt. Přidejte 3 dráty, lze je ozdobit korálky. A vytvořte závěs, do kterého vložíte vysazený muškát.
  • Třípatrový stojan: Tři různě velké kruhové květináče natřete barvou. Až barva zaschne, do největšího květináče nalepte dřevěný hranolek, jehož výška má odpovídat výšce tohoto květináče. Přisypte část zeminy. Na horní konec hranolku přilepte středně velký květináč, do něj přilepte další hranolek (o výšce odpovídající tomuto střednímu květníku), nasypte trochu zeminy. Na horní konec 2. hranolku přilepte nejmenší květináč. Vznikne květináčová věž. A můžete vysadit květiny a dosypat zeminu.
  • Duhový květináč: Obyčejné květináče, ať už bílé, nebo v barvě terakoty, osvěžte duhovým dekorem. Do prostorné nádoby nalijte vodu a nakapejte zbytky laků na nehty, použijte různé odstíny. Promíchejte špejlí. Pak v barevné směsi "obalte" květináč, pěkně ze všech stran (použijte ochranné rukavice). A položte ho například na starý rošt, aby barvy dobře zaschly. Nakonec můžete vysadit nejkrásnější muškát nebo jinou rostlinu.
  • Obal ze slamáku: Potřebujete starý zinkový květináč. Pokud měl ucho, odstraňte ho, zůstanou dva otvory. Je-li květináč bez ucha, vytvořte otvory pomocí silného hřebíku a kladiva. Otvory provlékněte pevnější provázek, za ten budete finální dekoraci věšet. Část slaměného klobouku, který už nepoužíváte, z rubu potřete lepidlem. Až uschne, vystřihněte patřičný otvor viz foto (klobouk se v těchto místech nebude třepit právě díky lepidlu). Vložte květináč a skrz otvory ještě provlékněte jehlu s pevnou nití, květináč "přistehujte" ke slamáku. A opravdu obezřetně vysaďte rostlinu, pak zavěste.

TOP tip: váza z dlažebních kostek a brček na pití

Potřebujete zinkovou podmisku čtvercového tvaru, 9 dlažebních kostek, několik kovových brček a silnou gumu (prádlovou pruženku). Dlažební kostky seřaďte na podmisku ve 3 řadách, pohromadě je udrží právě guma (její konce stačí sešít). Pak trochu posilujte ruce - kladivem zeštíhlete (ohněte) vždy jeden konce kovového brčka, ideálně každé brčko v odlišné výšce. Brčka zasuňte mezi dlažební kostky, jak chcete, nalijte do nich vodu (pomůže injekční stříkačka) a vložte květiny nebo i traviny.

5× vázy nebo dekorace z živých květin

  • Ze zkumavek: Venku, někde v přírodě posbírejte pár pěkných oblázků, doma je očistěte, můžete, ale nemusíte je přetřít bezbarvým lakem. Každý kamínek omotejte silnějším drátem, zatočte ho a přichyťte zkumavku (viz foto). Nalijte vodu a vložte květiny.
  • Kvetoucí zmrzliny: Oželte několik kornoutů na zmrzlinu. Dovnitř vložte floristickou hmotu patřičného tvaru, kterou jste předem nechali dobře nasáknout vodou. Vytvořte otvory a zapíchejte květiny. Kornouty vystelte tenkou fólií, pak do nich vložte květinové kužely. Kornouty umístěte do průhledných sklenic odpovídající výšky.
  • Květinové koule: Opět potřebujete aranžovací hmotu, upravte ji do tvaru koule, jen jednu část nechte mírně zploštělou (na ní bude koule stát). Až hmota dobře nasákne vodu, téměř celou "prošpikujte" květy (kromě "stojanu").
  • Romantika za pár vteřin: Plovoucí zátiší vytvoříte raz dva. Do širší průhledné skleněné misky natrhejte muškáty a přidejte plovoucí svíčky.
  • Závěsné vázy: Jarní i letní stolování venku na balkoně nebo na zahradě osvěží dřevěný závěsný rám, na který přivážete několik obyčejných skleněných lahví. Poslouží jako vázičky na květiny a šetří místo.

Zdroj: Pinterest, Pelargonium for Europe, housebeautiful.com

Související články