Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Peskov podle ruských médií dále uvedl, že Rusové a Ukrajinci se již před dvěma lety při jednáních v Istanbulu dohodli na mírové smlouvě, která byla fakticky parafována, ale Kyjev odmítl smlouvu dokončit kvůli "přímému nátlaku ze strany Londýna".

Peskov připustil, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela vzít v úvahu fakt, že Rusko během války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti kromě Krymu, který anektovalo před deseti lety. Peskov dále zdůraznil, že nedošlo k žádnému přehodnocení postoje Kyjeva k jednáním s Moskvou.

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem začaly krátce poté, co ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu. Tyto rozhovory byly však přerušeny, když se po ústupu ruských vojsk od Kyjeva na jaře 2022 objevily zprávy o masových vraždách a zvěrstvech, kterých se údajně dopustili ruští vojáci. Ukrajinský Kyjev tyto události označil za válečné zločiny. Navzdory těmto událostem Moskva popírá jakékoli útoky na civilisty nebo válečné zločiny.

Kyjev trvá na zákazu vyjednávání s Ruskem, dokud bude Putin prezidentem, ačkoli se s ním znovu setkal v dubnu, kdy byl zvolen na další volební období. 

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Rusko Dmitrij Peskov

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

před 6 hodinami

Joe Biden

USA povolily Ukrajině používat jejich zbraně k útokům v Rusku

Spojené státy udělily Ukrajině povolení využít jimi dodané zbraně k útokům na území Ruska, avšak výlučně v blízkosti města Charkov, uvedl ve čtvrtek nejmenovaný zdroj z USA. Podle agentury Reuters jde o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena, který dosud rozhodně odmítal umožnit Ukrajině využívat americké zbraně k úderům na území Ruska.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jens Stoltenberg

Je čas povolit Ukrajině útočit v Rusku, opět vyzval Stoltenberg

Členské státy Severoatlantické aliance (NATO) by měly zvážit zrušení omezení na používání jimi dodaných zbraní Ukrajině pouze na okupovaném území a povolit Kyjevu útočit jimi i na cíle v Rusku. V Praze to prohlásil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg, informuje agentura Reuters.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Donald Trump

Vinen. Trumpa odsoudili ve všech bodech obžaloby

Porota newyorského soudu uznala ve čtvrtek exprezidenta USA Donalda Trumpa vinného ve všech 34 bodech obžaloby v případě uplácení výměnou za mlčenlivost a s tím souvisejícího padělání obchodních záznamů, informuje agentura Reuters.

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Fico mění nemocnici. Postřeleného premiéra vezou do Bratislavy

Více než dva týdny strávil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) po atentátu v péči banskobystrické nemocnice. Podle informací televize Markíza jej ve čtvrtek převážejí do Nemocnice svatého Michala v Bratislavě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy