Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Jediné boty, které teď potřebujete. Letošní trendy patří tomuto roztomilému retro modelu

Současné trendy ovládá jeden model bot, na který právě teď nedá dopustit snad žádná milovnice módy. Řeč je o retro botách Mary Jane s páskem přes nárt. Jak tento model, který je typický pro šatník stylových Francouzek a v minulosti byl spojovaný například s módní ikonou Jane Birkin, nosit?

Oblíbený kousek Francouzek i Alexy Chung

Zrod Mary Jane je spjatý už s přelomem 19. a 20. století. Botky s páskem přes nárt, jež byly v té době především doménou oblečků pro děti, své jméno získaly po postavě z komiksu Buster Brown. Ve 20. letech si je pak postupně oblíbily i dospělé ženy, které je často oblékaly k typickým flapper šatům. Největšího rozmachu se ovšem dočkaly až v 60. letech poté, co je do módní kampaně designérky Mary Quant oblékla slavná modelka Twiggy. Později je za své převzala i ikona pověstného stylu parisian chic, Jane Birkin. A trend byl na světě!

Další velké slávy se Mary Jane dočkaly na přelomu nultých a desátých let 21. století, kdy je do módního povědomí opět vnesla tehdejší it girl Alexa Chung. Černé i metalické modely od francouzské značky Carel se staly nedílnou součástí jejího stylu, z něhož je možné čerpat hromadu inspirace dodnes.

Mohlo by se vám líbit

Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům

Jednoduchou kombinaci džínů, tílek s úzkými ramínky a sandálů sice milujeme, ale tento aktuální trend oslovil i nás. Krémové kalhoty jsou nonšalantně elegantní a vypadají skvěle k opálenému tělu, čímž dokonale vzbuzují letní náladu. Vyberte si s námi, jaké pořídit a k čemu je nosit.
marianne.cz

Jaké modely bot v roce 2024 letí nejvíc

V posledních letech ovšem jako by se po Mary Jane slehla zem. Jistě, francouzské influencerky jimi své Instagramy neustále plnily, na svůj velký comeback ale tyto roztomilé retro boty čekaly až do loňského roku, kdy se staly obrovským hitem. A módní mánie pokračuje i v roce 2024.

Na aktuálních modelech je nepopiratelně vidět velký vliv i druhého velkého trendu – balerínek. Zatímco loňskému roku se největší oblibě těšily tradiční Mary Jane s nízkým blokovým podpatkem a zaoblenou, či lehce useknutou špičkou, letošním hitem jsou zcela rovné modely, které opravdu vypadají jako balerínky, ale navíc je zdobí pásek přes nárt. Kromě klasické kožené verze je v obchodech najdete v sametové, síťované nebo pocvokované podobě.

Mohlo by se vám líbit

Boty na klínu jsou zpátky: Prodlouží vám nohy a nabídnou pohodlí. Hitem jara a léta 2024 jsou espadrilky i étericky elegantní obuv

Boty na podpatku jsou skvělým způsobem, jak prodloužit nohy a opticky zeštíhlit postavu. Totéž umí také boty na klínu, které mají navíc velkou výhodu – jsou pohodlnější. Také se udržují lépe než podpatky. Kdo by se tedy divil, že se opakovaně vrací mezi top módní trendy. Pro jaro a léto 2024 je máme zpět naplno a ve variantách pro éterické víly, elegantní ženy, které mají rády pohodlí, i pro ty, jež dávají přednost robustnějšímu obutí ve sportovním či rockovém stylu.
marianne.cz

Jak letos nosit boty Mary Jane

Chybu rozhodně neuděláte, když k nim přidáte klasické, rovně střižené džíny, případně oblekové kalhoty, které budou končit u kotníků. U sukní už si ovšem dávejte pozor – k Mary Jane se hodí buď krátké (ideálně áčkové) mini, nebo naopak maxi délky sahající klidně až na zem. Midi sukně si s tímto typem bot moc nerozumí, neboť délka sahající do půli lýtek v kombinaci s nártním páskem vám může opticky zkrátit nohy.

Do Mary Janes se zároveň nebojte obléct bílé ponožky (umocníte tím retro nádech celého outfitu), případně je doplňte o trendy červené, vínové nebo krajkové punčocháče. S nimi si ale pospěšte, oteplení přichází!

Kde seženete stylové boty Mary Jane? Podívejte se do galerie.
Zdroj článku

Související články

Móda
Sarah Jessica Parker vyměnila lodičky za nečekaný typ bot. Propadnete jim také?

Sarah Jessica Parker vyměnila lodičky za nečekaný typ bot. Propadnete jim také?

Móda
Jak vybrat správný typ plavek? Řiďte se tvarem vaší postavy

Jak vybrat správný typ plavek? Řiďte se tvarem vaší postavy

Móda
Rozlučte se s elegancí. Do módy se vrací sportovní styl z 90. let. Zamilujete si ho?

Rozlučte se s elegancí. Do módy se vrací sportovní styl z 90. let. Zamilujete si ho?

Móda
Nadčasová a elegantní námořnická modř. Jak tmavě modrou nosit na jaře a v létě?

Nadčasová a elegantní námořnická modř. Jak tmavě modrou nosit na jaře a v létě?