Nádoba na sběr použitého kuchyňského oleje

Máme tu opět něco nového v naší obci! A co je to tentokrát? Obec pořídila novou sběrnou nádobu pro sběr použitého kuchyňského oleje a tuků! Již dříve probíhal sběr této suroviny v naší obci, avšak vlastní nádoba ušetří jistou částku z obecního rozpočtu.

"Proč je důležitý sběr této suroviny? Ptáte se? No, pojďme na to.

Sběrem a svozem použitých rostlinných olejů se sníží množství tohoto odpadu, který končí v kanalizaci nebo se stane součástí směsného komunálního odpadu.

Věděli jste, že s použitým kuchyňským olejem se nakládá jako s obnovitelným zdrojem? Ano, může být využit k výrobě moderních biopaliv, k efektivnější výrobě různých produktů, čímž se nejen snižuje znečištění životního prostředí, ale také se může prodloužit životnost motorů a šetří přírodní zdroje. Jeho sběrem tak můžeme snížit potřebu těžby nových surovin.
Sběr použitého kuchyňského oleje má skutečně významný dopad na naše životní prostředí.

Použitý kuchyňský olej obsahuje látky, které se mohou usadit na stěnách potrubí a vytvářet zde nebezpečné blokády, které mohou způsobit závažné problémy jak v kanalizaci, tak ve vašem odpadovém systému.
Pokud se použitý olej dostane do přírody, může způsobit vážné znečištění. Může ohrozit zdraví rostlin a zvířat a negativně ovlivnit ekosystémy. Proto je důležité zabránit jeho úniku a zajistit jeho odpovědné zpracování.

My tedy pomáháme?
Ano! Jako občané naší obce přispíváme k ochraně životního prostředí tím, že odpovědně nakládáme s použitým kuchyňským olejem. V naší obci je možno tuto surovinu odevzdat ve všech sběrných dvorech a současně je pro tento účel nově zřízena sběrná nádoba, umístěná ve sběrném dvoře na Pláňavách, do které tento odpad patří. Můžete ho zde průběžně odkládat a následně bude správně zpracován a využit k udržitelným účelům. Důležité je v našich podmínkách tuto surovinu odevzdat v uzavřených PET lahvích a přefiltrovanou tak, aby v ní nebyly zbytky jídla nebo jiné odpady.

Separace použitých jedlých tuků a olejů nezahrnuje technické oleje (motorové oleje, maziva atd.), které patří do sběrného dvora jako nebezpečný odpad.
Pro lepší manipulaci s touto surovinou je v obchodech možno pořídit nálevky k tomuto účelu vyrobené, které usnadní například přelití z pánve do PET lahve.
Sbírejme společně použitý kuchyňský olej a přispějme k ochraně našeho životního prostředí!





Plakátek vytvořili účastníci volnočasového kroužku V síti pod vedením Mgr. Mileny Toman.