Depardieu půjde k soudu. Byl u výslechu pro obvinění ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí vpodvečer propuštěn z policejní vazby. Do ní byl vzat v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. O předvolání k výslechu již dříve informovala stanice BFM TV, podle níž k údajným napadením mělo dojít během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Pařížská prokuratura později oznámila, že jej v říjnu v této kauze čeká soud. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Vazba podle BFM TV začala v pondělí v osm ráno. Ze zákona mohla policie podezřelého držet 24 hodin a případně vazbu prodloužit na 48 hodin. Krátce před 18:30 byl však Depardieu propuštěn, jak informovala stanice BFM TV. „Policejní vazba skončila. Už není držen na policejní stanici,“ citovala večer AP právníka Christiana Saint-Palaise.

Pařížská prokuratura večer oznámila, že se Depardieu má v říjnu tohoto roku dostavit k soudu. Na konci vazby ve třetím policejním soudním okrsku totiž dostal předvolání.

V březnu podala na herce trestní oznámení žena, podle níž se sexuální útok stal v září 2021 při natáčení snímku Les volets verts (Zelené okenice), kde žena pracovala jako scénografka. Tvrdí, že ji Depardieu brutálně chytil a hnětl pas, břicho a prsa. Napadení přerušila hercova ochranka. Nyní třiapadesátiletá žena tvrdí, že ji Depardieu svíral „ohromnou silou“ a po zbytek natáčení ji urážel a oslovoval „děvko“.

Druhé obvinění, které bylo podle BFM TV rovněž předmětem výslechu na komisařství v Paříži, se týká události, která se podle výpovědi ženy stala na natáčení krátkého filmu Magicien et les Siamois (Kouzelník a Siamští) v roce 2014. Tehdy 24letá asistentka si od herce vyslechla explicitní sexuální návrhy a Depardieu ji podle ní osahával na intimních partiích.

Podobná oznámení podalo na Depardieua více žen. Některá oznámení francouzská justice odložila, neboť byla promlčená.

Přes šedesát umělců se herce zastalo

Loni v prosinci se herce v otevřeném dopise zastalo zhruba šest desítek francouzských umělců. Mezi podepsanými je například jeho herecký kolega Pierre Richard nebo zpěvačka a bývalá první dáma Francie Carla Bruniová.

Umělci odsuzují příval nenávisti, který se podle nich na Depardieua snesl navzdory presumpci neviny, a píší, že jeho odstřižení od světa filmu by bylo smrtí umění.