EUR 24.745

USD 22.792

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.745

USD 22.792

Chcete nahradit od září zakázaný kotel? O dotaci musíte požádat do konce srpna, pak už od státu nedostanete ani korunu

 

Pouhé čtyři měsíce, z toho dva prázdninové, zbývají na výměnu starého kotle na tuhá paliva emisní třídy 1 a 2. Poté je nebude možné legálně provozovat. Pokuty nejsou nízké – za vytápění starým kotlem je možné opakovaně udělit až 50tisícovou sankci. A přestože stát dlouhodobě podporuje jejich výměnu za ekologičtější systémy vytápění – především tepelná čerpadla – žadatelům o dotaci zastaví příjem žádostí již k  31. srpnu 2024. Potom už nedostanou ani korunu.

Loading



 

Podle tradičního českého výrobce tepelných čerpadel Master Therm to může odradit desítky tisíc domácností, které místo aby s pomocí dotace sáhly po ekologickém a dlouhodobě udržitelném zdroji, tak kvůli časové tísni zvolí méně ekologickou cestu. Třeba lepší kotel, u kterého však mohou narazit za pár let na stejný problém – tedy jeho zákaz.

Letošní výměna kotlů nejnižší emisní třídy se přitom dotýká až každé dvacáté domácnosti v Česku. V současné době je jich podle Ministerstva životního prostředí v provozu kolem 150 tisíc, nicméně Asociace podniků topenářské techniky odhaduje, že číslo může být dokonce o celých 100 tisíc vyšší. Zákaz provozu přichází 1. 9. 2024 a již nyní je jasné, že výměnu podstatná část domácností nestihne.

O den dřív se bude také uzavírat poslední kolo kotlíkových dotací pod Novou zelenou úsporám. Další kolo stát neplánuje. Podle Master Thermu by však byla chyba, kdyby se domácnosti v časové tísni rozhodly pro nejrychlejší, avšak ne nejekologičtější a ekonomičtější řešení. I přes napjatý termín je totiž možné využít málo známou kličku.

Výměna kotle za kvalitní čerpadlo je operace na měsíce, ne na týdny. Vybrat a instalovat ho však domácnost může až po podání žádosti

Při podávání žádosti totiž není nutné vybrat konkrétní typ tepelného čerpadla ani znát jeho cenu. Na instalaci a vyčerpání dotace totiž dává stát další dva roky. Pokud dokáže domácnost překlenout období mezi vyřazením starého kotle a instalací nového čerpadla alternativním způsobem vytápění – například krbovými kamny – o peníze ani tepelný komfort nepřijde.

REKLAMA

Jak totiž upozorňuje Vojtěch Formánek z Master Thermu, pokud chce domácnost zvolit opravdu kvalitní a vhodné čerpadlo, není možné výběr uspěchat. Zároveň však není dobré přijít o poslední dotaci, která pokrývá například pořízení nejefektivnějšího vytápění v podobě zemního čerpadla.

„Situace se od posledních let naštěstí stabilizovala, takže čekací doby na dodání vybraného tepelného čerpadla jsou dnes poměrně krátké. Samotné posouzení vhodnosti objektu a následný výběr odpovídajícího typu včetně projektové dokumentace však není otázkou několika dnů, ale počítá se spíše na týdny, zvláště když se jedná o starší dům a náhradu starého kotle na dřevo nebo uhlí,“ uvádí Vojtěch Formánek z Master Therm. „Naštěstí je možné samotnou žádost podat i ve chvíli, kdy víme jen typ systému, který chceme do budoucna zvolit. Tedy například tepelné čerpadlo. Projekt, instalaci, montáž a zprovoznění pak mohu vyřídit v následujících 24 měsících.“

Konzultanti jsou připraveni i o prázdninách

Vojtěch Formánek zároveň zmiňuje, že Master Therm je připraven odbavovat zakázky co nejrychleji. Kdo se odhodlá k nákupu tepelného čerpadla namísto starého kotle do poloviny května, ten má šanci stihnout jeho provoz od září. Na základě poptávky počítá společnost s udržením svých konzultačních kapacit i přes prázdniny a stejný přístup budou volit i montážní firmy.

„Češi mají poslední šanci vyměnit svůj starý kotel s podporou státu za ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Uděláme tedy všechno pro to, aby to i opozdilci stihli ještě do začátku letošní topné sezony,““ zakončuje Vojtěch Formánek z Master Therm. „A budeme intenzivně pracovat i na tom, abychom dokázali pomoci lidem, kteří z nějakého důvodu stihnou podat žádost, ale samotnou instalaci musí nechat až na podzim.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Dostupné bydlení – za 60 tisíc Kč za metr čtverečný mohou stavět družstva, města i obce

Nový byt v ceně od 51 000 Kč do 59 000 Kč za čtverečný metr, tedy třípokojový byt 70 m2 již od 3,6 milionu korun? Nejde o početní chybu, podvod ani návrat do roku 2015, kdy se za tuto cenu prodávaly byty i v Praze. V tomto cenovém rozpětí vycházejí přepočtem objemových cenových ukazatelů, který pro potřeby měst a […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

21. 05. 2024

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *