Ivana zbožňovala Miloše Zemana už od studií. Co jí po svatbě vadilo na jeho matce?

Bývalá první dáma Ivana Zemanová, která právě slaví 59. narozeniny, si na publicitu příliš nepotrpí a své soukromí si pečlivě střeží. Jak se seznámila se svým osudovým mužem Milošem Zemanem, s nímž má dceru Kateřinu? A jak po svatbě vycházela se svou tchýní?

Svého osudového muže, o 21 let staršího Miloše Zemana, Ivana poprvé zaznamenala v době studií na brněnské univerzitě filozofické fakulty, kde se spolužačkou na koleji sledovaly v televizi historické události, které se na Čechy valily po sametové revoluci. Zaujal ji na první pohled a rozhodla se mu napsat dopis o tom, jak ho obdivuje a jak si ho váží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný textař Eduard Krečmar na sklonku života vyměnil manželku za mladou Ukrajinku. Chodila k nim domů uklízet

Osobní setkání splnilo její očekávání. Zeman byl prý velmi vtipný, milý a inteligentní. Sympatie byly vzájemné, neboť jí následně nabídl práci asistentky. Když se po tříleté známosti v srpnu roku 1993 brali, Ivana už čekala dceru Kateřinu, která přišla na svět 1. ledna 1994.

Co ji vadilo na tchyni?

Do rodiny Miloše Zemana, který měl za sebou už jedno nevydařené manželství se spolužačkou ze střední školy Blankou (a k tomu syna Davida), zapadla Ivana bez problémů. Dobře vycházela i s jeho matkou Marií. „Měly jsme hezký vztah, ale byl tam jeden problém. Trávila dlouhé hodiny v kolínské knihovně, četla různé noviny a časopisy. Všechny ty hrůzy, co kde napsali o Milošovi, pečlivě vystřihovala, schovávala a nás na ně upozorňovala,“ prozradila Ivana Zemanová před lety v rozhovoru pro deník Právo.

Byl to jeden z mála rozhovorů, který kdy dala. „Když řeknu, že anglická královna poskytla jediný rozhovor v životě, vrhnou se na mě všichni, že se srovnávám s anglickou královnou. A nepochopí můj pokus o žert,“ vysvětlila ve zmíněném rozhovoru pro Právo, proč téměř žádné rozhovory neposkytuje. Zemanovou kontaktovala i redakce CNN Prima NEWS, bývalá první dáma však nereagovala.

O otce přišla, když ji byly tři roky

Ivana Zemanová, která byla na politickou kariéru svého muže pyšná, zároveň ale těžce nesla ztrátu anonymity a soukromí, má česko-slovenský původ. Její otec Pavel Bednarčík byl politický vězeň. Během studia na gymnáziu v Popradu byl zatčen a s několika dalšími studenty obviněn z velezrady.

Soud mu v roce 1949 vyměřil tříletý trest, který strávil prací v uranových dolech v Jáchymově. Po svém propuštění z vězení se seznámil s Anastázií Plánkovou, která pracovala jako úřednice na poště. V roce 1961 se jim narodil syn Petr a o čtyři roky později přišla na svět Ivana. Ta si tatínka příliš neužila. Zemřel, když jí byly pouhé tři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalý prezident Miloše Zeman v exkluzivním rozhovoru zhodnotil českou zahraniční politiku:

Tagy: