Hlavní obsah

Rozvodů je méně, ale není to dobrá zpráva. Nevděčíme za to lásce, jde spíš o peníze a covid

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvodovost klesá! A to už od roku 2019 a relativně znatelně. Vypadá to jako skvělá zpráva, protože jsme asi více vztahově zodpovědní, na svých manželstvích pracujeme a problémy řešíme i jinak než rozchodem. Jenže nic není černé nebo bílé, za nižší počet rozvodů mohou nejspíš i další věci, které ovšem už tak pozitivní nejsou.

Článek

Nejnovější údaje o rozvodech vypadají velmi dobře. Od roku 2019 jejich počty podle dat z tzv. statistických listů Ministerstva spravedlnosti znatelně klesají.

Statistická data vypadají pozitivně

V roce 2019 se pro rozvod rozhodlo 26 380 párů, v roce 2020 a 2021 to bylo už o víc jak tři tisíce párů méně a třeba v roce 2022 skončilo u rozvodových soudů „jen“20 201 manželství. To je celkem slušný pokles, který svým způsobem potvrzuje i Český statistický úřad (ČSÚ). „Data ČSÚ skutečně ukazují v roce 2020 na větší meziroční pokles rozvodů, o 10 %, než jaký byl zaznamenán v okolních letech. Nicméně celkový počet rozvodů má klesající tendenci již zhruba od počátku druhé dekády tohoto století. Rozvodovost přitom po většinu druhé dekády tohoto století kolísala na úrovni 45–48 %, nejvyšší, 50%, byla v roce 2010 a v letech 2020-2022, pak klesala,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Jsme vztahově chytřejší?

Nižší počet rozvodů samozřejmě svádí k optimismu a pocitu, že si konečně víc vážíme vztahů, vstupujeme do nich s větším rozmyslem a nezahazujeme je tak snadno jako dřív. A něco pravdy na tom samozřejmě je. „Důvodem nižší rozvodovosti může být více faktorů. Jedním z nich je určitě fakt, že mladší generace vstupuje do manželského svazku v pozdějším věku a už si více promýšlí, zda do něj vůbec vstoupit. Není to pro tuhle generaci tak zásadní akt, jako tomu bylo dříve,“ potvrzuje životní koučka Lenka Procházka.

Ta také mluví o tom, že mnohem častěji vyhledávají lidé v případě vztahových problémů pomoc odborníků. „To možná souvisí i s finanční stránkou, lidé se již nerozvádí bez rozmyslu a vědí, že i rozvod je bude stát spoustu peněz. Raději tady volí cestu manželských poraden a práce na sobě, než aby rozbili rodinu a zničili svou finanční situaci. Dnes je běžnější se obracet na vztahové poradce, než tomu bylo dříve, a to je jedině dobře. Protože s kvalitním průvodcem se dá manželská krize zvládnout,“ dodává Lenka Procházka.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Lidé častěji hledají pomoc u vztahových a manželských poradců, což je dobrá zprávaFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Má to i negativní stránku

Nicméně nic není bílé nebo černé a o vztazích, byť v podobě tvrdých statistických dat, to platí snad dvojnásob. Za klesající rozvodovost totiž nejspíš vděčíme i věcem, na něž už tak pyšní být asi nemůžeme.

1. Spolu kvůli penězům

Podle řady vztahových odborníků spolu opravdu řada párů zůstává jen kvůli financím. Mají společné hypotéky, úvěry či jiné závazky a vědí, že rozvodem by přišly o mnohé. A tak i když jim to v manželství nefunguje, snaží se ho udržet ze všech sil, jedou takzvaně na dřeň. Někteří tak skončí u rozvodového soudu o mnoho let později, když už jsou děti dospělé a hypotéky splacené, proto jsou takzvané šedivé rozvody jakýmsi fenoménem posledních let.

2. Covid a jiné starosti

Svůj vliv na počty rozvodů má i období covidové pandemie, kdy i soudy pracovaly v jakémsi nouzovém režimu. „V roce 2020 došlo k dočasnému omezení činnosti soudů, což mohlo tedy částečně podpořit nižší počet rozvodů v tom roce, ale vliv na další roky se nedá očekávat,“ říká Michaela Němečková. Faktem je, že i když následně soudy již fungovaly bez omezení, v době koronaviru měli lidé prostě jiné starosti než podávání žádostí o rozvod. Řešili ryze existenční problémy, jak se postarat o děti, které nemohly chodit do škol, a podobně. Takže vlastně své vztahové trable jen odsunuli, čemuž by svým způsobem mohl odpovídat i fakt, že už loni počet rozvodů mírně stoupl.

3. Počty sňatků a počty rozvodů

Na počty rozvodů má samozřejmě zásadní vliv i počet lidí, kteří do manželství vůbec vstoupí. „Při sledování vývoje rozvodů a rozvodovosti je také důležitý vývoj sňatků a sňatečnosti, který například dokládá, že jen asi necelých 60 % mužů a dvě třetiny žen vůbec do manželství, a tedy potenciálně do statistiky rozvodovosti, vstupují,“ potvrzuje Michaela Němečková.

Podle zprávy ČSÚ z roku 2019 vykazoval roční úhrn sňatků od počátku 90. let 20. století do roku 2013 klesající trend. Zjednodušeně řečeno, lidé, kteří se nyní podle statistik zabývajících se délkou manželství velmi často rozvádí, se brali v době, kdy svatba moc v kurzu nebyla. A logicky z toho tedy vyplývá, že když se méně lidí bralo, méně se jich také mohlo rozvést. Následujících šest let (od roku 2013) sice počty sňatků rostly, ale tahle manželství se v rozvodových statistikách nejspíš teprve objeví.

Žádný rozchod není příjemný, vždy je to bolest a trápení. Ale dá se to zvládnout se ctí a elegantně. Což není ale případ některých slavných VIP. Když rozvod, tak vypadni. Největší rozvodové masakry Hollywoodu

Načítám