Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kvíz: Prošli byste maturitním testem z češtiny? Otestujte se!

Blíží se květen a to znamená jediné – studenti maturitních ročníků středních škol se ve velkém připravují na maturitní zkoušku, která je co nevidět čeká. Didaktické testy z českého jazyka proběhnou plošně od 2. do 7. května. Prověřte své znalosti a vyzkoušejte si, zda byste testem prošli i vy.

Aneta Akgül | 30. 04. 2024

Maturita aneb Zkouška dospělosti

Říká se, že maturita je zkouškou dospělosti. Není se čemu divit. Jde o první velkou zkoušku, kterou většina studentů středních škol podstupuje. Stres, nervozita, ale i natěšení na novou životní etapu hrají v tomto ohledu obrovskou roli. Studenti standardně maturují ze čtyř až pěti maturitních předmětů, z nichž jsou dva povinné a další volitelné. Mezi povinné předměty patří český jazyk a matematika, nebo cizí jazyk. Volitelné jsou pak na uvážení a oborovém zaměření každého studenta.

Povinná maturita z češtiny se skládá ze dvou částí – psané a ústní. První jmenovaná zahrnuje slohovou práci a didaktický test, ústní zkouška se pak zaměřuje na znalost literárních děl. V tomto článku se budeme věnovat právě zmiňovanému didaktickému testu.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?

Ačkoliv to tak aktuálně venku úplně nevypadá, opravdu je jaro, které se standardně nese ve znamení probouzení se ze zimního spánku. Po dlouhé zimě se probouzíme nejen my, ale také příroda. Otestujte, jak dobře znáte květiny, které v tomto ročním období rostou. Poznáte je pouze podle obrázku?
marianne.cz

Didaktický test z českého jazyka

Jak již bylo zmíněno, didaktický test je jeden z tří povinných segmentů maturity z českého jazyka a literatury, který je vyhodnocován centrálně. Výsledek zkoušky je průměrem všech tří částí, přičemž každá má stejnou váhu.

Maturanti mají na vyplnění testu standardně 85 minut. Test obsahuje jak uzavřené, tak otevřené otázky, přičemž každá úloha má různý počet bodů. Úspěšné absolvování didaktického testu z českého jazyka a literatury není nijak obtížné, pokud se studenti alespoň trochu předem připravují. Tento segment zkoušky zkoumá základní jazykové a literární dovednosti žáků s důrazem na pravopis, textovou analýzu, znalost české a světové literatury a schopnost aplikovat je na konkrétní literární text.

Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara

William Shakespeare se narodil v dubnu roku 1564 v anglickém městečku Stratford nad Avonou a na témže místě 23. dubna 1616 také zemřel. Pojďte uctít výročí jeho smrti tím, že si ověříte znalosti, které o jeho nejlepších literárních dílech máte.
marianne.cz

Otestujte se v zábavném kvízu!

Většina z nás má maturitu již úspěšně za sebou. Zvládli byste ale projít didaktickým testem z češtiny i dnes? Otestujte své znalosti!

Pokud se vám kvíz nezobrazuje, klikněte zde.

Zdroj článku

Související články

Zábava
Kvíz: Poznáte, kde se nachází slavná místa z oblíbených filmů?

Kvíz: Poznáte, kde se nachází slavná místa z oblíbených filmů?

Zábava
Kvíz: Dovolená se blíží! Jak dobře znáte oblíbené prázdninové destinace Čechů?

Kvíz: Dovolená se blíží! Jak dobře znáte oblíbené prázdninové destinace Čechů?

Zábava
Toužíte po dlouhém a radostném životě? Objevte tajemství japonské techniky ikigai

Toužíte po dlouhém a radostném životě? Objevte tajemství japonské techniky ikigai

Zábava
Horoskop od 13. května: Lvi mají přibrzdit, Blíženci neztrácet naději

Horoskop od 13. května: Lvi mají přibrzdit, Blíženci neztrácet naději