Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jste v situačním vztahu? Zjistěte, zda se vám vyplatí v něm zůstat

Naplněný partnerský vztah je jen jeden. Oba partneři jsou si v něm jistí, že chtějí sdílet život, milují a obohacují se, tvoří a jejich láska je v přeneseném slova smyslu projekt, který spolu budují. V posledních letech ovšem vznikají vztahy s různými „ale“, které jsou bez pevného spojení, bez závazku a obvykle fungují jako mezistupeň na přechodné období. Jedním z nich je i situační vztah. Možná se v něm právě nacházíte i vy. Zjistěte, jaké jsou jeho znaky, čím vás může obohatit a proč se v něm nezaseknout.

Liv Boková | 30. 04. 2024

Co je situační vztah?

Pod anglickým označením situationship najdete romantické spojení, které se pohybuje v širokospektrální oblasti někde mezi úletem a přiznaným, „vážným“ vztahem. Na rozdíl od tradičního vztahu, který je založený na hluboké lásce, sdílení, věrnosti, porozumění, zranitelnosti a intimitě, ho tyto charakteristiky nedefinují. Obsahuje jen některé z nich. Určité situační vztahy jich vykazují více, jiné jen opravdu málo. Partneři si mohou užívat jistou míru emocionálního a fyzického spojení i společné zážitky, aniž by si potvrdili, že jsou oficiální pár, definovali povahu vztahu a jeho budoucnost. V situačním vztahu na člověku neleží žádná odpovědnost. S tím druhým se stýká, kdy se mu to zrovna hodí. V takových chvílích si užívá všech radostí, které přináší vážný vztah, ale bez závazků.

Příklady situačních vztahů

Můžou trvat různě dlouho. Jde tedy třeba i jen o několikadenní zkušenost s někým, kdo je nám milý, na dovolené, při delší pracovní cestě do zahraničí nebo jeho několikaměsíčním pobytu v našem městě, kam přijel například studovat. Pak jsou situační vztahy, kdy jeden ze zúčastněných (nebo klidně i oba) není připravený budovat něco pevnějšího, hlubšího a dlouhodobějšího, protože se právě po letech s někým rozešel a ještě to nemá zcela zpracované. Jsou také lidé, kteří potřebují blízkost a sdílení s druhou bytostí, ale nechce se jim být ve vztahu třeba z kariérních důvodů, protože mají pocit, že by je to snad nějak omezovalo.

Mohlo by se vám líbit

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Vztahy se proměňují neustále. Zatímco v minulosti bylo poměrně běžné někoho jen tak oslovit na ulici, dnes se jedná o velký unikát. Lidé se seznamují především na online aplikacích, a to zejména ti mladí. V tom, co tam hledají, se ale přeci jen vracejí k vztahům tak, jak byly koncipované před několika desítkami let.
marianne.cz

Jaká jsou pro a proti situačních vztahů

3 výhody situačního vztahu

1. Flexibilita

Situační vztah umožňuje užívat si výhod bez pevných struktur tradičního partnerského vztahu. Mohou být lákavé pro jedince, kteří upřednostňují osobní svobodu a nezávislost.

2. Menší tlak

Bez očekávání naplnění nároků souvisejících se skutečným partnerským vztahem, hlavně dlouhodobého závazku, může být ten situační méně stresující. Uvítají ho hlavně lidé, kteří nejsou připravení nebo nemají zájem se usadit.  

3. Poznávání

Situační vztahy nabízí prostor prozkoumat své emoce, touhy a kompatibilitu s partnerem před tím, než se člověk zaváže k něčemu hlubšímu. Dá se říct, že situationship je testovací prostor pro kompatibilitu.

3 nevýhody situačního vztahu

1. Nejednoznačnost

Chybějící jasná pojmenování a definice. Očekávání nepřicházejícího vývoje v situačních vztazích může vést k emočnímu utrpení a zmatku. Nejistota ohledně budoucnosti vztahu může vyvolávat úzkost u toho, kdo hledá stabilitu.

2. Komunikační výzvy

Absence jasných hranic a očekávání může vést k nedorozuměním. Bez otevřené komunikace se často stává, že partneři nejsou na stejné vlně, každý je ve vztahu v jiné fázi nebo na jiné úrovni. Dá se říct, že každý ze zúčastněných vnímá povahu vztahu jinak, což pak může jednomu z nich, někdy i oběma, ubližovat.

3. Riziko emočního odpojení

Jelikož situačním vztahům chybí závazek spojený s výlučností, je v nich velké riziko emočního odloučení. Jeden nebo oba partneři mohou bojovat s pocity osamělosti nebo nenaplnění.

Být, či nebýt v situačním vztahu?

Situační vztahy mohou být prospěšné, ale také velmi zraňující. Aby byl takový vztah úspěšný a nevedl k emočnímu zranění jednoho nebo obou partnerů, musí oba dobře chápat jeho dynamiku. Zvažte všechna pro a proti. Naprosto nezbytnou součástí situačního vztahu musí být otevřená upřímná komunikace, stanovení si jasných hranic a udržování emocionální pohody. Některé nakonec dozrají ve vztah vážný, jiné skončí po dohodě, nejvíce z nich ale takzvaně vyšumí, když je ukončí ghosting ze strany jednoho z partnerů.

Mohlo by se vám líbit

Ghosting mezi přáteli aneb Když vás vaši kamarádi z ničeho nic odstřihnou

Je celkem logické, že některá přátelství, zejména ta z dětství, nebudou trvat celý život – odstěhujete se, vydáte se každý jinou cestou, jednoduše si přestanete rozumět. To je takový ten přirozený vývoj. Ale co když vás někdo začne ignorovat potom, co se v dospělosti léta bavíte a patří do okruhu vašich nejbližších? Protože to se děje.
marianne.cz

Jak přejít ze situačního do vážného vztahu?

Pro někoho může být situační vztah pohodlný, jde však vždy o dočasné řešení. Ale pozor. I toto dočasné řešení může trvat několik let. Pokud toužíte po plnohodnotném naplněném vztahu, raději z něj zavčas odejděte. Ztracená léta, které jste už třeba mohla trávit s láskou svého života, jejíž místo ale zabíral dočasný partner, už vám nikdo nevrátí. Pokud si myslíte, že situační partner je ten pravý a přejete si vztah prohloubit, promluvte si o tom a otevřeně vyjádřete své přání. Pokud to tak ale necítíte, raději jděte dál.

Kdy ukončit situační vztah

Některé situační vztahy se mohou přehoupnout v ty vážné, respektive opravdové, plné, u jiných ale potenciál k takovému posunu schází. Rozpoznání, kdy nastal čas situační vztah ukončit, je zásadní pro osobní pohodu. Pokud víte, že jste připravená na opravdovou lásku a šedá zóna situačního vztahu už není místo, kde chcete být, neotálejte. Jestliže si ještě nejste jistá na sto procent, zvažte následující body.

5 znamení, že je čas ukončit situační vztah

1. Nenaplněná očekávání

Pokud jsou vaše touhy po opravdovém, trvalém, závazném vztahu dlouhodobě nenaplněné, je zjevné, že situační vztah neuspokojuje vaše emocionální potřeby.

2. Nedostatek komunikace

Když partner není ochotný otevřeně a upřímně komunikovat o budoucnosti vašeho spojení, nečekejte, až se to změní, mohlo by to trvat i roky.

3. Projevy úzkosti

Pociťujete-li úzkost, jste nešťastná, myslete na vlastní pohodu a vztah ukončete.

4. Odlišné cíle

Pokud máte vy a váš partner zásadně odlišné dlouhodobé cíle nebo názory na závazný vztah, pokračování v tom situačním povede jen k frustraci a zklamání.

5. Chybí jasné hranice

Nedohodli jste si jasné hranice a u vás vztah přerostl dál. K partnerovi chováte hlubší city a ráda byste s ním sdílela a prožívala život naplno. Žijete v nejistotě, na čem vlastně jste, což vás trápí, protože byste ráda mnohem víc.

Zdroj článku

Související články

Životní styl
Recept na lepší život: Jak si za 3 týdny vybudovat zdravé návyky?

Recept na lepší život: Jak si za 3 týdny vybudovat zdravé návyky?

Životní styl
Ovládáte umění emoční inteligence? Zjistěte, zda splňujete 3 pravidla chování

Ovládáte umění emoční inteligence? Zjistěte, zda splňujete 3 pravidla chování

Životní styl
Hádka neznamená rozchod. Jak vyřešit konflikt ve vztahu jednou provždy?

Hádka neznamená rozchod. Jak vyřešit konflikt ve vztahu jednou provždy?

Životní styl
Recept na zdravý životní styl podle Rebel Wilson: Co jí pomohlo získat postavu snů?

Recept na zdravý životní styl podle Rebel Wilson: Co jí pomohlo získat postavu snů?