Z „padoucha“ Trumpa je hrdina. Většina voličů už na jeho funkci vzpomíná pozitivně, píše CNN

Donald Trump při návštěvě soudu v New Yorku

Biden je větší hrozba, než Trump, říká Robert F. Kennedy, Jr.

Už více než polovina voličů zpětně hodnotí poslední mandát Donalda Trumpa pozitivně. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu americké CNN. Podle ní to dokazuje, že lidé pod vlivem aktuálních událostí rychle zapomínají na jeho někdejší minely. Po konci Trumpova mandátu totiž většina respondentů označila exprezidentovo působení za selhání.

Nic není staršího než včerejší noviny. Snad jen včerejší politika. Tak by se dal s trochou nadsázky shrnout vývoj veřejného mínění ve Spojených státech. Navzdory tomu, že první mandát Donalda Trumpa končil chaosem a útokem na Kapitol, lidé ho s odstupem času najednou vnímají pozitivně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA versus TikTok. Všechno o sporu, který se týká nejhodnotnější soukromé firmy světa

Když Trump končil první prezidentské období, byl pro mnoho voličů nepřítelem číslo jedna. Tehdy se nezdálo, že by měl Trump ještě někdy šanci na politický comeback. Z Bílého domu se vytratil potichu, na inauguraci Joea Bidena ani nepřišel. Stále opakoval, že mu volby někdo ukradl.

Průzkum v tomto čase ukazoval, že 55 procent voličů považuje Trumpův mandát za selhání. Sentiment se ale během pár let otočil a lidé se ohlížejí za exprezidentovým mandátem pozitivněji, píše CNN.

Trump nabírá na síle

Teď už jeho tehdejší práci vidí skepticky jen 44 procent voličů. 55 procent Američanů naopak vnímá Trumpův mandát jako úspěšný. Řeklo by se, že rozdíl je „jen“ pár procent. Jenže pár procent hlasů dost možná rozhodne letošní souboj mezi Trumpem a Bidenem.

„Před čtyřmi lety mohl Biden napadat Trumpovo působení v úřadu z pozice vyzyvatele. Biden slíbil, že země ‚překoná toto období temnoty‘ a zvolí ‚naději nad strachem, fakta nad fikcí, spravedlnost nad privilegii‘. Nyní však Trump může využít Bidenových porodních bolestí ve funkci, když se snaží udělat z voleb klasické referendum o stávajícím prezidentovi,“ analyzuje CNN.

Rychle zapomínají i Trumpovi konkurenti. V neděli například s exprezidentem hodiny řečnil floridský guvernér Ron DeSantis, jeho někdejší vyzyvatel, který ale z prezidentského boje odstoupil.

Co říkají průzkumy?

Je logické, že pozitivní zpětné vnímání Trumpa se odráží také v prezidentských průzkumech. Ano, exprezident ve většině průzkumů nadále nad Bidenem vede, náskok je ale minimální a tradičně se pohybuje v rozptylu od jednoho do čtyř procent.

Agregátor volebních průzkumů FiveThirtyEight ukazuje například nejnovější průzkum ve Wisconsinu agentury YouGov a webu CBS News. Dotazník z 24. dubna věští, že Trump získá ve volbách 48 procent hlasů, Biden 44 procent.

Ve státě Wisconsin v roce 2020 těsně zvítězil Biden. Území se řadí mezi tradiční swing states, tedy státy, kde není typická republikánská ani demokratická volební základna, a sentiment se tak napříč volbami přelévá.

VIDEO: Trumpovi nezabaví majetek

Tagy: