Čím čistit kování sprchového koutu i celou koupelnu?

Zázrak čistidel, multifunkční domácí prostředek, látka levná, ekologická a použitelná kdekoli v domácnosti. To všechno je obyčejná jedlá soda, soda bicarbona neboli hydrogen uhličitan sodný též označovaný jako NaHCO 3.

Dříve se prodávala na váhu, později v malých praktických sáčcích, nyní ji koupíte i ve velkých několikakilových baleních. Proč ta změna? Je to právě díky tomu, že se opět stala oblíbeným a široce upotřebitelným prostředkem v domovech i zahradách.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

V tomto příspěvku vám poradí autoři příspěvku z YouTube kanálu CleaningTuts jak vyčistit sprchový kout.

Zdroj: Youtube

V čem spočívá kouzlo sody a nač se nehodí?

Jedlá soda je prostředek, který se používá v kuchyni a je také součástí kypřicího prášku. Samotná soda se pak například přidává ještě do perníků, ale i jiného pečiva či cukroví. Dříve se běžně doporučovala také na zklidnění žaludku při pálení žáhy a podobně.

Soda je sama o sobě vynikajícím čistícím prostředkem, který je mírně abrazivní, dá se z něj udělat jednoduše pasta, která méně stéká anebo ji lze kombinovat s octem. Působí na mastnotu i vodní kámen, leští i kovové povrchy a používá se nejen na nerez, ale také stříbro či pochromované prvky v koupelnách.

Aby toho nebylo málo, navíc také absorbuje zápach. Proto, i když sama nemá žádné aroma, čištěné místnosti zanechává svěží a příjemné prostě jen proto, že jsou dobře umyté.

Jedlou sodu tedy můžete snadno použít k mytí celé koupelny či kuchyně i dalších povrchů jako jsou podlahy a podobně. Nehodí se na ale hliník a také na mědi nebo mosazi může zanechat skvrny. Nepoužívá se na přírodní i leštěný kámen, případně voskované povrchy, protože může vosk odstranit.

Jak vyčistit kování sprchového koutu?

Jak použít sodu na pokovené a kovové prvky v koupelně? Stejně jako když myjete obkladačky, spáry a dlažbu. Aby vám soda nestékala přidejte do ní jen tolik vody, abyste mohli snadno vytvořit hustou kaši.

Ta bude lépe držet i na svislých površích a můžete tak snadno potřít nej sklo sprchového koutu, ale také panty, kolejničky nebo rám, madla, držáky a police na mýdlo a šampony, ale také vodovodní baterii či háčky a držáky na ručníky a toaletní papír.

Právě tyto často jen pokovené prvky jsou citlivé na drhnutí a mytí. Potřete je vzniklou kaší ze sody a nechejte působit. Běžně se doporučuje smýt pastu po půlhodině až hodině, nicméně záleží na míře znečištění. V každém případě je nutné pokovený materiál dobře osušit a zbavit případných zbytků pasty.

Související články

 Zdroje: housedigest.com, marthastewart.com