Pro boj s krtky můžeme samozřejmě pořídit nejrůznější moderní zařízení, která je odpuzují buď chemicky, nebo dokonce akusticky, ale za prvé jde často o celkem finančně náročné produkty, a za druhé nám nic jiného, než znepříjemnění krtčího života, nepřinesou.

Je tedy na čase zamyslet se nad tím, jestli bychom nemohli příjemné s užitečným a spolu s vykázáním krtka za patřičné hranice získat i další užitek. Je to možné, a dokonce i velmi účinné. 

Vsaďte na afrikány

Krtci nesnášejí některé rostliny, v jejichž blízkosti pobývají jen velmi neradi a po krátkou chvíli. Jedním z příkladů mohou být afrikány. Milujete je nebo je naopak nesnášíte pro jejich pronikavou a zvláštní vůni?

Pokud patříte do druhé skupiny lidí, pak vás s nimi možná smíří vědomí, že na druhou stranu mají schopnost odpuzovat nejen právě krtky, ale také obtížný hmyz jako jsou komáři a podobně. Není tedy náhoda, že mnohé zahrady zvláště poblíž pergol a další podobná místa, zdobí právě afrikány.

Jejich květy jsou zajímavé, podobné karafiátům, a když si zvykneme na jejich vůni, budeme z jejich přítomnosti jen těžit.

Krásné žluté narcisy

Mnohem méně kontroverzní a všemi milované jsou poslové prvních teplých dní, nádherné a voňavé narcisy, které ať už přímo v trávníku, nebo v celých trsech na záhonu, ozdobí každou zahradu a budeme se moci těšit přicházejícím jarem se vším všudy.

A hlavně: měli bychom si pamatovat, že jejich cibulky spolehlivě odradí krtky od pobytu v jejich blízkosti, protože látky, které produkují, jsou nejen pro ně, ale i pro myši a další škůdce dokonce toxické.

Jen je třeba dávat si dobrý pozor v případě, že chováte domácí zvířata nebo máte právě malé děti, u nichž nikdy není předem tak docela jisté, co je napadne ochutnat.

Chcete raději něco praktického?

Vyznavači praktičtějších a užitkových zahrad pak pravděpodobně uvítají spíše další dva druhy pomocníků v boji proti krtkům, kterými jsou česnek a cibule. Stačí tuto zeleninu nasázet v pravidelných rozestupech kolem chráněného pozemku – klidně i po obvodu celé zahrady – a malí černí tvorové si dají dobrý pozor, aby s vybrali jinou cestu, než přes váš pozemek, natož aby se pod ním usídlili. 

Skočec je spolehlivý, ale jedovatý

Znáte skočec, jinak také známý jako ricinus? Jde o rostlinu, která udělá radost hlavně těm zahrádkářům, kteří rádi sledují rychlý růst všeho, co zasili a zasadili. Skočec je pro ně ideální rostlinou, protože je během jediné sezóny schopen dosáhnout až čtyřmetrové výšky.

Kromě toho velmi spolehlivě odpuzuje hlodavce včetně zmiňovaných krtků. Kdo by jej chtěl ale pěstovat, musí si dát dobrý pozor na bezpečnost ostatních členů rodiny, ať už to jsou malé děti nebo domácí zvířata. Mléko skočce, stejně jako jejich plody, jsou totiž jedovaté nejen pro drobné škůdce. 

Pracnější, ale ohleduplné k přírodě

I když je třeba při biologické ochraně pozemku před krtky dobře rozmýšlet, jaké rostliny a kam zasadit, abychom znepříjemnili život hlavně nezvaným hostům a ne sobě samým, bude takový zákrok jistě účinný a plodiny, které chceme v létě nebo na podzim sklízet, budou mít ke svému růstu ideální podmínky. 

Související články

Zdroje: www.tomsguide.com, www.housedigest.com, www.bhg.com