S probouzející se přírodou nastalo období klíšťat. Roztočů, kteří si rádi smlsnou na naší krvi a bohužel jsou i roznašeči nebezpečných nemocí ohrožující naše zdraví. Mezi nejčastější patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Důležitá je nejen prevence, ale i pečlivá kontrola těla po každém návratu domů. Jakmile najdete klíště, které je již zakouslé, měli byste ho umět bezpečně odstranit. Nejlépe tak, aby zůstalo celé. Pokud se vám však náhodou přetrhne, nejedná se o žádnou katastrofu.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Jak správně vytáhnout klíště? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu TopTrendingCZ:

Zdroj: Youtube

Klíště obecné

Tento roztoč se velmi rychle rozmnožuje a jedna samička produkuje 2500 až 4000 vajíček. Klíšťata jsou poměrně odolní živočichové, kteří přežívají i chladné období roku, ale nejaktivnější jsou v části roku, kdy je teplo a vlhko.

Životní cyklus 

Klíště prochází třemi životními etapami. Nejprve se z vajíček vylíhne velmi malá larva. Měří necelý milimetr a má jen tři páry nohou. Zpravidla se přisává na drobné hlodavce. Pak larva odpadne a dostane se do stadia tzv. metamorfózy.

Orgány se dostanou do vyššího vývojového stupně, a tím je nymfa. Je veliká cca 1,2 až 1,5 mm a má 4 páry nohou. Toto stadium je mezi klíšťaty přisátými na člověku zastoupeno nejčastěji. Postupně se vyvíjí v dospělého jedince.

Prevence

V prvé řadě dbejte vždy na prevenci a před odchodem do přírody použijte veškeré odpuzující prostředky. Zaměřte se na třísla, podpaží, podkolenní jamky a kůži za ušima. Po návratu se vždy řádně prohlédněte, jestli po vás někde roztoč neleze. Klíště se může po těle pohybovat klidně několik hodin, než si vybere místo k přisátí.

Jak správně klíště odstranit

Vždy použijte kleštičky na klíště nebo pinzetu. Nástrojem klíště uchopte co nejblíže u pokožky a lehce kývavými pohyby živočicha vyviklejte. Stejně tak lze využít speciální kartu na klíště. V rohu má lupu a v jedné hraně „vykousnutý“ zub.

Kartou klíště jednoduše podeberete a vytáhnete, bez toho, abyste ho rozmáčkli či přetrhli. Vždy pracujte v ochranných gumových rukavicích a s dezinfekcí.

Přetržené klíště

Pokud se vám nepodaří vyjmout klíště celé, pokuste se jeho zbytky odstranit pinzetou. Když to nepůjde, místo vydezinfikujte, tělo si poradí samo jako například se zadřenou třískou. Ránu pravidelně ošetřujte dezinfekcí a kontrolujte, aby nedošlo k zanícení.

V některých případech se může v místě přisátí objevit zarudlá boulička, zpravidla se jedná o reakci, která časem zmizí. V případě jakýchkoliv komplikací neváhejte navštívit co nejdříve svého ošetřujícího lékaře.

Související články

Zdroje: www.prevention.com, www.healthychildren.org, www.vitalia.cz