Český biatlon představuje složení týmu pro sezónu 2024/25

30. dubna, 2024

Výkonný výbor Českého svazu biatlonu (ČSB) schválil v pátek 26. 4. složení reprezentace a trenérského týmu pro sezónu 2024/25. „Vnímali jsme, že po nevydařené sezóně potřebuje reprezentace nový impuls. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit,“ říká prezident ČSB Jiří Hamza. Složení servisního týmu a akvizice dalších členů realizačního týmu budou známy ke konci května.

Kdo odchází a přichází?

Na vlastní žádost u českého týmu skončil střelecký trenér mužů Matthew Emmons. Po šesti letech u českých žen nebude pokračovat ani Nor Egil Gjelland a s bohatou trenérskou kariérou se loučí Jiří Holubec.

Nové trenérské duo u týmu žen utvoří Ital Luca Bormolini a Lukáš Dostál. K dosavadnímu trenérovi mužů Michaelu Málkovi se zase připojí Ondřej Moravec. Během přípravy jim pomůžou Aleš Ligaun a Zdeněk Vítek, kteří budou mít později na starosti tým pro IBU Cup.

„Děláme koncepční změny,“ vysvětluje sportovní ředitel Ondřej Rybář. „Díváme se směrem do budoucna a dáváme příležitost mladým trenérům. Věřím, že se nám podařilo poskládat energický tým, který bude dobře spolupracovat.“

V širším reprezentačním výběru je 15 sportovců, kteří se budou ucházet o nominaci na Světový pohár nebo IBU Cup. Přípravu zahájí tradičně v květnu na soustředěních v Novém Městě na Moravě a Starém Městě pod Landštejnem.

Představení nových jmen

Nejúspěšnějšího českého biatlonistu historie Ondřeje Moravce netřeba představovat. Sportovní kariéru, během které získal devět cenných kovů z olympijských her a mistrovství světa, ukončil v roce 2021. „Po diskuzích s Jiřím Hamzou a Ondřejem Rybářem jsem cítil, že je o mě zájem. A sám jsem vnímal, že nyní nastává ten správný moment k návratu. Za dvě přípravná období před olympiádou lze udělat ještě hodně práce,“ věří devětatřicetiletý Moravec.

Sedmatřicetiletý Luca Bormolini (starší bratr Thomase) prošel italským systémem. Po sportovní kariéře se etabloval jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie. Paralelně působil i u reprezentačních výběrů Austrálie, Jižní Koreje nebo Nového Zélandu, kde pro světový biatlon objevil Campbella Wrighta, který od roku 2023 úspěšně reprezentuje USA.

Jednatřicetiletý rodák z Nového Města na Moravě Lukáš Dostál je někdejším juniorským reprezentantem. Trenérsky vyrůstal v Letohradě. Od minulé sezóny pracoval současně i jako asistent u týmu juniorů.

Složení reprezentace pro sezónu 2024/25

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Veronika Novotná, Kristýna Otcovská, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková

Muži: Luděk Abrahám, Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

Trenéři žen: Luca Bormolini a Lukáš Dostál

Trenéři mužů: Michael Málek a Ondřej Moravec

Trenéři pro IBU Cup: Aleš Ligaun a Zdeněk Vítek