Zajímalo vás někdy, jaké jídlo měly rády určité historické osobnosti? Co třeba jedli prezidenti za první republiky? Tak u Edvarda Beneše již tápat nemusíte.

Jeho milovaným pečivem totiž byly plzeňské rozpíčky. Jejich příprava je kupodivu jednoduchá, takže si můžete udělat oblíbené pečivo bývalého československého prezidenta i ve vaší kuchyni. Podívejte se, jak na to.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Video, jak udělat dušenou mrkev s rozpeky, najdete na Youtube kanále Kouzlíme v kuchyni:

Zdroj: Youtube

Plzeňské rozpíčky

Jako první je potřeba, abyste si vypracovali těsto. Do mísy či hrnce nalijte 250 mililitrů mléka, přidejte 70 gramů rozpuštěného másla a stejné množství krupicového cukru. Dále přidejte špetku soli, 1 vejce, 500 gramů hladké mouky, 20 gramů čerstvého droždí a vše poctivě zamíchejte.

Vypracujte těsto a nechte ho vykynout. Poté jej rozválejte tak, aby těsto mělo tloušťku zhruba půl centimetru. Nyní začněte vykrajovat kolečka. Ta by měla mít průměr zhruba 10 centimetrů.

Nyní si připravte náplň. Do hrnce přilejte trochu mléka a nechte jej vařit. Poté do mléka nasypte 150 gramů mletého máku a uvařte na hustou kaši. Podle chuti pak můžete přisypat skořici. Oslaďte moučkovým cukrem a přidejte 4 vrchovaté lžíce povidel.

Vše pořádně promíchejte a náplň máte hotovou. Teď doprostřed každého kolečka dejte lžíci náplně. Do malého hrnečku či misky rozklepněte vejce a rozdělte žloutky od bílků. Až budete mít všechny kolečka naplněna, jejich okraje potřete bílkem, dále jej zabalte, aby byla náplň zakryta těstem a přitiskněte k sobě okraje.

Vyskládejte rozpíčky na pečicí papír připravený na plechu, a než je dáte do trouby, nechte ještě čtvrt hodinky kynout.

Výtečné pečivo

1 lžicí mléka smíchanou se žloutkem, který jste si rozdělili od bílků, potřete nakynuté rozpíčky, a následně vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů celsia. Pečte dozlatova, mělo by to trvat zhruba 10 až 15 minut. A máte hotovo. Už jen stačí dát vychladnout a posypat zlaté hořejšky rozpíčků cukrem smíchaným se skořicí.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, kucharka.cbmonitor.cz