TOPLIST: 10 her, které si zahrajete v květnu!

Herní průmysl je stále trochu nesmělý

TOPLIST: 10 her, které si zahrajete v květnu!

Blíží se léto, kdy si videoherní průmysl obvykle dává malou pauzu, a místo velkých releasů se dočkáme různých prezentací, která nám prozradí, co budeme hrát na podzim a ve svátečním období. Ještě předtím nás ovšem čeká posledních 31 jarních dnů, které pro nás také připravují zajímavá videoherní dobrodružství.

Zajímavé je, že většina hlavních květnových titulů nejsou zrovna zbrusu nové videohry, ale tento měsíc ovládnou spíše remaky, reedice a early access tituly. Samozřejmě se stále máme na co těšit: na PC se objeví další exkluzivita pro PlayStation, dorazí jeden z letošních hitů pro Xbox a vrátí se další rozšíření hry World of Warcraft Classic. Pojďme se tedy podívat, co budete hrát v květnu!

1. V Rising

  • Datum vydání: 8. května 2024
  • Platforma: PC

Od zpřístupnění survival ARPG s upíry v hlavní roli od studia Stunlock Studios v předběžném přístupu uplynuly téměř dva roky. Na mapě s otevřeným světem, rozdělené do pěti různých klimatických oblastí, můžete sbírat výrobní suroviny, stavět vlastní gotický hrad a čelit náročným bossům, abyste se dostali dál. Kromě PvE je tu i PvP, takže hráči mohou sát krev nejen NPC, ale i sobě navzájem. V Rising je povedený malý upírský simulátor, který brzy opustí early access a bude připraven k užívání v celé své kráse. Kromě zmíněných hradů je nedílnou součástí fantasy o sání krve také střídání dne a noci, a protože na slunečním světle nevydržíte dlouho, musíte se pohybovat ve stinných místech a čím déle se nacházíte ve společnosti česneku, tím víc je váš hrdina slabší. Pokud vás ještě neomrzel crafting-survival model a samozřejmě máte rádi upíry, pak rozhodně stojí za to vyzkoušet plnou verzi hry V Rising, která později vyjde i pro PlayStation 5.

2. King Arthur: Legion IX

  • Datum vydání: 9. května 2024
  • Platforma: PC

Společnost NeocoreGames přináší samostatné rozšíření zvané Legion IX pro hru Král Artuš z roku 2021, v němž místo rytířů z anglosaské mytologie vystupují římští legionáři. Naši maďarští kolegové na něj mohli nahlédnout v sídle studia v Budapešti a to, co tam viděli, je přesvědčilo, že stejně jako základní hra bude i tento spin-off stát za pozornost, pokud máte rádi promyšlené RPG podpořené tahovým soubojovým systémem. Legion IX se odehrává v temném fantasy prostředí Avalonu, ale Gaius Julius Mento a jeho nemrtvé legie se budou vydávat na dobrodružnou výpravu napříč zemí s cílem vytvořit věčný Řím. Kromě taktického boje budete moci spravovat vlastní základnu, rozvíjet postavy a činit důležitá rozhodnutí o tom, zda se z vašeho hrdiny stane démonický vojevůdce, nebo humánní zachránce. Ať už se rozhodnete jakkoli, můžete očekávat vzrušující dobrodružství.

3. Homeworld 3

  • Datum vydání: 13. května 2024
  • Platforma: PC

Do série Homeworld, která byla uvedena v roce 1999, přibylo nové číslované pokračování, které by mělo být velkým hitem pro fanoušky real-time strategií. Homeworld 3, stejně jako jeho předchůdci, slibuje masivní vesmírné bitvy, které jsou nejen velkolepé, ale také vyžadují pořádné taktické dovednosti. Jednou z velkých novinek nového dílu je přidání velkých vesmírných staveb, tzv. megalithů, které mají na bitevní pole vliv, například tím, že poskytují krytí menším lodím. Bitvy jsou dále obohaceny o efekty prostředí a balistický systém simulovaný v reálném čase, díky němuž byly předchozí díly série tak výjimečné. Kromě hlubokého strategického zážitku nepůsobí nový Homeworld, který se odehrává po dvou předchozích číslovaných dílech, slabě ani po příběhové stránce. Po éře galaktického rozvoje a obchodu se Karan S'jet vytrácí a o sto let později se vlády ujímá její nástupkyně Imogen S'jet, která vysílá flotilu v naději, že se jí podaří zastavit šíření Anomaly, nákazy, která zatemnila celé hvězdné systémy napříč vesmírem. Homeworld 3 tak vypadá na zajímavé dobrodružství, které nabídne jak PvE, tak PvP bitvy, aby si vesmírní bojovníci mohli navzájem ukázat, co umí.

4. The Rogue Prince of Persia (předběžný přístup)

  • Datum vydání: 14. května 2024
  • Platforma: PC

Zatímco hra V Rising opouští předběžný přístup, v květnu do něj vstoupí další titul. Po hře Prince of Persia: The Lost Crown, která se letos vrátila ke kořenům série plošinovek, přichází další perská výprava od studia Evil Empire, které stojí za vynikající hrou Dead Cells. Tým bude moci čerpat ze svých znalostí roguelike, protože The Rogue Prince of Persia je rovněž výzvou pro tento žánr v podobě jednoduché, ale stylové 2D plošinovky. Hrdina, známý jednoduše jako Prince, může provádět parkourové manévry, když se probojovává přes mapu, a v boji používat zbraně na blízko i na dálku. Jednou z funkcí ve hře je i vrácení času, čehož může váš hrdina využít tehdy, pokud by zemřel v boji. Ve hře si můžete za peníze kupovat bonusy, čímž postupně vylepšujete svou postavu, a navíc získáte malý příběh, jehož hlavními padouchy jsou Hunové v čele s Nogaiem. Do žánru tak můžete přibýt další skvělý herní kousek.

5. Ghost of Tsushima Director's Cut

  • Datum vydání: 16. května 2024
  • Platforma: PC

Po v podstatě úspěšném portu hry Horizon Forbidden West na PC se Sony chystá pokračovat v expanzi nové verze poslední velké exkluzivity pro PlayStation 4, ve které si konečně budete moci zahrát za Jina Sakaie pomocí myši a klávesnice. Ve hře Ghost of Tsushima se ocitnete uprostřed mongolské invaze na titulním ostrově Tsushima, v rozlehlém a místy ohromujícím světě a ne vždy na uctivé cestě samurajů, kde se budete snažit zachránit místní obyvatele. Ze hry od Sucker Punch se vyklubal opravdu zábavný herní kousek, takže je opravdu dobře, že si ji počítačový tábor konečně může pořídit. Už jen proto, že Director's Cut obsahuje pozdější přídavek ke hře, který vás zavede na ostrov Iki, a režim Legends, který se zaměřuje na multiplayer. Samozřejmě nechybí ani doplňky specifické pro PC - podpora ultraširokého rozlišení, spousta možností upscalingu a ovladač DualSense bude dostupný i pro PC. Ani o kvalitu portu se nemusíme příliš obávat, protože japonské dobrodružství, byť ne v dokonalé kvalitě, přinese stejná společnost Nixxes, která na platformu portovala několik exkluzivních titulů.

6. World of Warcraft: Cataclysm Classic

  • Datum vydání: 20. května 2024
  • Platforma: PC

Návrat klasického World of Warcraft v roce 2019 se ukázal jako skutečný úspěch a po uvedení prvních dvou přídavků do této MMORPG společnost Blizzard pokračuje ve využívání osvědčeného vzorce. Dalším v pořadí je staronové dobrodružství Cataclysm, které ve své době patřilo k největším novinkám a důkladně přetvořilo svět Azerothu. To se bude opakovat a druhý příchod Deathwinga dá veteránům možnost znovu prožít zkázu světa. Pro nováčky to může být zajímavé, protože mohou pochopit, proč byl Cataclysm zlomovým bodem v poněkud rozporuplném úpadku WoW. Není však pochyb o tom, že třetí velký přídavek do hry přinesl mnoho zajímavých novinek, které jsou vidět i v moderní verzi. To znamená, že můžeme dobrodružství prožívat jako goblini a worgeni v závislosti na zvolené straně, maximální dostupná úroveň byla zvýšena na 85, dostáváme nové dungeony a raidy a kromě proměněných oblastí můžeme navštívit několik nových zón. Zážitek navíc není úplně stejný jako v roce 2010, Blizzard provedl řadu úprav, takže bude zajímavé sledovat, jak komunita přijme zkoušky a útrapy Cataclysmu tentokrát.

7. Senua's Saga: Hellblade II

  • Datum vydání: 21. května 2024
  • Platforma: PC, Xbox Series X/S

Senua's Saga: Hellblade II slibuje být jedním z nejvýznamějších titulů měsíce a roku, protože Ninja Theory pokračuje ve svém dobrodružství z roku 2017 velmi zvláštním zážitkem a Xboxový tým dostává další šanci ukázat, že jejich exkluzivní hry nejsou žádné šlápoty. Zelení k tomu mají velkou šanci, protože druhá temná cesta Senuy vypadá na základě dosud předvedených scén opravdu působivě. Tentokrát se naším hřištěm stane Island, kde se ponoříme do dobrodružství prodchnutého severskou mytologií, přičemž do popředí opět vystoupí nepříliš stabilní duševní stav naší hrdinky. Vrátí se hádanky, budeme bojovat v dynamičtějším soubojovém systému než kdy dříve a druhý díl bude v podstatě vylepšeným zážitkem na mnoha frontách. V neposlední řadě se očekává, že Unreal Engine 5 přinese vizuální zážitek, který by mohl hře na konci roku přinést řadu ocenění. Doufejme, že z konečného výsledku nebudeme zklamáni.

8. System Shock

  • Datum vydání: 21. května 2024
  • Platforma: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

Mezi remastery Dead Space a Resident Evil 4 se trochu ztratil, ale bez ohledu na to se remake hry System Shock od Nightdive Studios, proslulých svými remastery, povedl. Nová verze klasiky z roku 1994 si zachovává stejnou známou kyberpunkovou atmosféru jako původní dobrodružství a my v ní ovládáme anonymního hackera a umělou inteligenci jménem SHODAN. Vývoj projektu v Unreal Engine 4 neprobíhal hladce, několikrát se restartoval, ale studio pochopilo, díky čemu byla imerzivní simulace z 90. let tak populární, a zmodernizovalo dobrodružství tak, aby to odráželo. Zážitek se brzy objeví na konzolích a místy až děsivá atmosféra starého i nového System Shocku bude k dispozici na strojích předchozí i současné generace. Pokud si chcete s ovladačem v ruce užít moderní pojetí jednoho z velikánů žánru, pak se rozhodně vyplatí investovat do konzolové verze remaku.

9. Nine Sols

  • Datum vydání: 29. května 2024
  • Platforma: PC

Opravdovou specialitou je Nine Sols od studia Red Candle Games, což je akční plošinovka s 2D vizuálem, okořeněná unikátním světem. Termín "taopunk" nejlépe vystihuje prostředí hry, které čerpá z různých prvků futuristického kyberpunku i taoismu z Asie a vytváří tak skutečně stylový svět. To vše je doprovázeno nápaditě nakreslenou grafikou, ale není to tak, že by příběh kočky s mečem vyčníval z řady jen svým vzhledem. Hratelnost Nine Sols, zejména její bojový systém, připomíná hru Sekiro: Shadows Die Twice od společnosti FromSoftware v tom, že náš hlavní hrdina Yi se vydá do boje s mečem a odrážením nepřátelských útoků bude sbírat energii, kterou může vynaložit na speciální manévry. Úspěch tedy vyžaduje načasování a samozřejmě není na škodu mít funkční taktiku, jak protivníky zlikvidovat. Jak už to v příběhu bývá, budeme se pohybovat v opuštěné říši zvané New Kunlun, které vládne devět takzvaných Solů. Po celou dobu vašeho dobrodružství je bude pronásledovat kočka s mečem, což znamená, že můžete očekávat i pořádné souboje s bossy.

10. F1 24

  • Datum vydání: 31. května 2024
  • Platforma: PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One

Na závěr měsíce se spojily společnosti Electronic Arts a Codemasters, aby nám přinesly další závodní titul Formule 1. Samozřejmě půjde opět o vysokorychlostní závody, a protože se jedná o oficiálně licencovanou produkci, usedneme za volant známých vozidel. Opět očekávejte i režim Career, pokud se nechcete jen tak projíždět, a systém dynamického řízení přidá k zážitku z jízdy ještě více ovladatelnosti. Kromě výše uvedeného se do hry přidá i epizodický kompetitivní režim s měnícími se událostmi a výzvami, aby vás závodění nikdy neomrzelo a měli jste kvůli čemu vyrazit na trať. Hráče na PC potěší zejména ray tracing a přizpůsobitelné možnosti, které zajistí ten správný vizuál, jenž si díky podpoře VR budete moci vyzkoušet zblízka. Ani F1 24 tedy nebude vůbec špatná hra a podle všeho Codemasters opět přinesou svou obvyklou kvalitu.

Na kterou z těchto her se těšíte nejvíc? Dejte nám vědět v komentářích! A pokud si chcete připomenout, jaké herní tituly vyšly v dubnu, můžete tak učinit přečtením tohoto článku.


Líbí se vám naše tvorba? Sledujte nás na sociálních médiích, aby vám neunikl žádný článek: Facebook, Instagram, Twitter, Threads.

Pro IGN původně napsal SZÁLER MARTIN z IGN Hungary.

Další podobné
Komentáře