Pokud jste doteď považovali peroxid vodíku za pouhou dezinfekci, jistě vás přesvědčíme o tom, že jeho využití zde zcela nekončí! S pomocí peroxidu můžete totiž udržet svou zahradu krásnou a zdravou, aniž byste museli sahat po agresivních chemikáliích.

Kromě skvělého spojenectví v boji proti škůdcům ovšem prospívá i samotným rostlinám, a proto neváhejte a pospěšte s ním do zahrady!

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Peroxid vodíku skvěle využijete i na rostliny ve své zahradě. Kterých 6 benefitů v sobě skrývá, se můžete dozvědět z videa na YouTube, na kanálu The Ripe Tomato Farms:

Zdroj: Youtube

Zbraň v boji proti škůdcům

Kysličník je velmi účinným prostředkem proti mšicím a sviluškám, které poškozují rostliny a snižují jejich úrodu. Stačí smíchat peroxid vodíku s vodou v poměru 1:5 a roztok následně aplikovat na postižené listy z obou stran pomocí rozprašovače. Tímto způsobem tak můžete snadno a bezpečně chránit své rostliny před škůdci, aniž byste museli sáhnout po chemických insekticidech.

Odstranění nežádoucího plevele

Pokud se potýkáte s rychle rozšiřujícím se plevelem jako je bršlice kozí noha, pýr plazivý či pěťour maloúborný, může být peroxid vodíku tou správnou volbou na jejich likvidaci. Nenaředěnou dezinfekci proto nastříkejte na veškeré rostliny, kterých se chcete zbavit. Uvidíte, že plevel proti tomu nemá vůbec žádnou šanci!

Ochrana rostlin před chorobami

Dezinfekční vlastnosti peroxidu vodíku mohou pomoci zabránit šíření plísní a houbových chorob, které umí opravdu potrápit každého zahrádkáře. Smíchejte litr studené převařené vody s 30 ml kysličníku a vzniklým roztokem rostliny postříkejte ze všech stran. Stejně tak můžete postupovat i v rámci prevence. Postřik aplikujete pravidelně jednou za 10 dnů nebo po dešti.

Zlepšení kvality půdy

Klasická hnojiva můžete nahradit roztokem peroxidu, který stimuluje růst rostliny a vydezinfikuje půdu od případných hnilob na kořenovém systému. Do jednoho litru vody nalijte 20 ml peroxidu vodíku a pečlivě promíchejte. Tím pak hnojte rostliny jako obvykle. Kromě toho se zbavíte také půdních škůdců, jako jsou larvy komárů a červů.

Urychlení klíčení semen

Peroxid vodíku dokáže být rovněž užitečným prostředkem k urychlení procesu klíčení semen. Jeho dezinfekční vlastnosti odstraní potenciálně škodlivé mikroorganismy, což jim dává vyšší šanci na úspěšné klíčení a následné zakořenění.

Semínka stačí namočit před výsadbou na 30 minut do roztoku peroxidu, který získáte z jedné lžičky kysličníku a šálku vody. Po uplynulé době semínka opláchněte čistou vodou a vysejte.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, nkz.cz