Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

Spolu s dalšími devíti zeměmi Polsko vstoupilo do EU 1. května 2004, čímž došlo k historicky největšímu rozšíření Unie.

Sociolog Jaroslav Flis z krakovské Jagellonské univerzity zdůraznil, že Polsko zůstane v EU, zejména kvůli své geografické poloze, která je odlišná například od Spojeného království. Připomněl však, že kritika EU je nezbytná, protože každá forma vlády musí být podrobena kontrolám.

"EU nám poskytuje přístup k rozsáhlejším trhům a financování a dává nám také právo ovlivňovat evropskou politiku," dodal Flis. Zároveň zdůraznil, že Poláci získali větší svobodu mobility a ujištění, že již nežijí v "méněcenné" části světa.

Flis a také Andrzej Rychard, ředitel Institutu filozofie a sociologie Polské akademie věd ve Varšavě, shodně vyjádřili názor, že myšlenka polexitu je v Polsku naprosto nereálná a spíše se jedná o nástroj domácí politiky, který není relevantní.

Polský premiér Donald Tusk zdůraznil, že 20 let členství Polska v EU není cílovou linií a země si musí nadále prosazovat své místo v Evropě a ve světě. Upozornil, že je nutné pečovat o evropskou jednotu, bezpečnost a dlouhověkost NATO, jinak hrozí rozpad. Tusk také podotkl, že Polsko se stává silnou a odpovědnou zemí za obranu nejen své, ale i celé Evropy.

V maďarském politickém životě existuje mnohem intenzivnější a aktivnější protibruselská rétorika, důvěra obyvatelstva v Evropskou unii je ale nezlomná tam. V rozhovoru pro agenturu TASR u příležitosti 20. výročí vstupu Maďarska do EU to konstatoval vedoucí Institutu pro výzkum evropské strategie budapešťské Národní univerzity veřejných služeb Balázs Tárnok.

"Většina obyvatel Slovenska i Maďarska podporovala členství v Unii, a to iv referendu v roce 2003. Platí to až dodnes v případě obou zemí. Důvěra v EU je nad průměrem ostatních členských zemí EU. Je tomu tak i přesto, že se objevuje mnoho negativních věcí v EU," konstatoval analytik.

Mnozí Maďaři se podle jeho slov domnívají, že EU a evropská integrace směřuje špatným směrem, například z hlediska přílišné moci Bruselu v uplynulých letech as tím souvisejícími obavami z oslabování suverenity členských zemí. "Maďaři podle výsledků průzkumů veřejného mínění vnímají stále ještě pozitiva členství za významnější než negativa, což ovšem nelze tvrdit o obyvatelích většiny členských zemí Unie, a to ani o zemích, kde se veřejně tolik nekritizuje Brusel jako v Maďarsku," dodal.

Období 20 let členství v EU přineslo do maďarsko-slovenských vztahů různá období, poznamenal Tárnok. "První vláda Fica se Slotem a Mečiarem byla obdobím radikální protimaďarské koalice, kdy v Maďarsku vládla socialistická vláda. Tehdejší vzájemné vztahy nebyly nejlepší, což mělo vliv i na početnou maďarskou menšinu žijící na Slovensku," řekl.

"Samostatně Slovensko, Maďarsko či Česko lze považovat za menší země, výjimkou je Polsko, které lze považovat za regionální mocnost. Čtyřka (V4) však spolu reprezentuje zájmy 65 milionů obyvatel. Pokud země V4 umí sladit své postoje v nějaké otázce a prosazovat je na platformě av institucích EU, je to ve prospěch všech čtyř," řekl Tárnek.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Polsko Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy