Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Udělejte z uklízení zábavu. Dodržujte pár jednoduchých pravidel a rozlučte se s nepořádkem jednou provždy

Představte si, že k vám má dorazit nečekaná návštěva. Co vás napadne jako první? Pokud u vás nastane okamžité zděšení, protože nemáte doma uklizeno tak, jak byste si při příchodu návštěvy představovala. Osvojte si pár základních pravidel, díky kterým budete doma udržovat pořádek nonstop. Nejenže to přispěje k vaší psychické pohodě a budete svůj domov milovat ještě víc, ale žádný nečekaný host vás už jen tak nezaskočí. 

Taky máte tak ráda pocit, kdy přivítáte návštěvu u sebe doma a s potutelným úšklebkem řeknete: „Ale nemám tu uklizeno,“ přitom jste ale poslední tři hodiny běhala po kvartýru s hadrem a vysavačem? My vám dnes poradíme, jak to udělat, abyste tento pocit mohla zažívat dnes a denně, i když vás přepadne nečekaná návštěva rodičů, sousedky, či kamarádky. Pokud nepatříte k milovníkům úklidu, kteří tuto činnost řadí mezi své oblíbené koníčky, jistě nám dáte za pravdu, že když není na uklízení čas ani energie, je těžké se k němu donutit. Věci se pak hromadí, kupí, nepořádek se stupňuje a nám se do toho chce míň a míň, protože každý den to bude obnášet víc a víc času a síly. Pokud si ale osvojíte pár drobných nenásilných návyků, které budete dodržovat, navždy se takového nepořádku zbavíte

Mohlo by se vám líbit

Můžeme úklid domácnosti považovat za formu cvičení?

Utírání prachu, úklid koupelny, vysávání, vytírání,…to je jenom zlomek domácích prací, kterým se během víkendu většina z nás věnuje. Pokud máte špatný pocit z toho, že si pod tíhou úklidu nestihnete v sobotu ani v neděli zacvičit, nezoufejte.
marianne.cz

1. Každá věc musí mít své místo

A když místo nemá, zvažte, zda onu věc skutečně potřebujete. Jistě jste už tuto kouzelnou formulku omílanou stále dokola slyšela. Ale ruku na srdce, řídíte se jí? Nebo se vám doma různě válejí všelijaké papíry, nedopité hrníčky, odložené hračky, nabíječky a další drobnosti, které vlastně nevíte, kam uložit? Bez toho, aniž by každá věc měla své místo, nemůžete očekávat, že váš domov bude působit naklizeně, ať se budete snažit sebevíc. S tím souvisí i nezbytnost třídění a vyhazování věcí. Pokud nějakou věc nepotřebujete, pryč s ní. Pokud je rozbitá, vyhoďte ji. Pokud vám nějaké oblečení už nesedí nebo vás již nebaví, existuje spoustu míst, kam ho dát, aby případně ještě někomu posloužilo. 

2. Napište si týdenní seznam úkolů

Ať už bydlíte v malém bytě, nebo ve velkém domě, dá práci dokonale uklidit. Když se postavíte doprostřed místnosti a rozhlédnete se kolem, uvidíte spoustu míst, které je třeba vyčistit, vyleštit, umýt… Kde ale začít? A jakým způsobem ideálně postupovat? Samozřejmě nemá smysl nesystematicky přecházet od jedné věci k druhé. Nejprve si sedněte do každé místnosti a sepište si seznam všeho, co je v ní potřeba v rámci úklidu udělat. Začněte od dveří a postupujte dál. Podívejte se na jednotlivé úkoly a ty pak rozdělte do dnů v týdnu. A s tím souvisí hned následující bod.

3. Určete si přijatelný časový úsek, který budete denně věnovat úklidu

Na každý den si vyhraďte konkrétní počet minut, které budete úklidu věnovat. Nemějte velké oči a dejte si z počátku snadno splnitelný cíl. I patnáct minut se počítá. Každou vteřinu však využijte naplno a třeba budete překvapená, kolik toho stihnete za tak zdánlivě krátkou dobu. Popřemýšlejte, co vás každý den čeká, kolik máte na ten den dalších povinností a tomu počet minut (nebo hodin) přizpůsobte. Dodržujte ovšem za každou cenu denní plán, jinak se vám tento systém brzy sesype jako domeček z karet. 

4. Vypište si místa, na které při úklidu často zapomínáte

Vysát podlahu, utřít linku nebo setřít prach z poličky jen tak nikdo nezapomene. Pak ale existují místa, na která si při běžném úklidu jen tak nevzpomeneme, protože je buď nemáme na očích, nebo na první pohled nevidíme, že i tam se drží špína a bakterie. Může jít například o vypínače, vertikální plochy jako dveře a dvířka skříněk, ale i lišty, prahy a futra. Vypište si všechna tato místa, a když si i v průběhu dne vzpomenete na další, ihned ho dopište. Tento seznam pak při plánování úklidu používejte jako tahák. Uvidíte, že vždycky minimálně na jednu věc zapomenete. 

Mohlo by se vám líbit

Jaké nejčastější chyby děláme při úklidu?

Úklid je věčné téma. Máme několik zaručených tipů od expertky na úklid Marie Kondo, jak si práci maximálně zjednodušit, a dokonce udělat z této neoblíbené činnosti naši milovanou.
marianne.cz

5. Uklízejte všechno hned

Jak říká oblíbená influencerka a úklidová guru Kateřina Brožová, úklid je návykový. Pokud se vám podaří dokonale uklidit celý domov, budete si ho tak chtít udržet. A to vás parádně namotivuje věnovat průběžnému úklidu pravidelný čas. Úplně nejlepší ale je uklízet po sobě všechno hned. Při vaření dávejte špinavé nádobí do myčky. Oblečení ihned uklízejte do skříně nebo do koše na praní. Než si půjdete lehnout, dejte všechny věci na své místo a probuďte se do uklizeného obýváku a kuchyně.

6. Poslouchejte při uklízení hudbu, podcast nebo audioknihu

Pokud vás čeká větší úklid, který vám zabere delší časový úsek než jen pár minut, pusťte si do sluchátek písničky, které vám zvednou náladu, nebo poslouchejte svůj oblíbený podcast či audioknihu. Spojte uklízení s něčím zábavným a uvidíte, že se pak budete na tuto dříve nenáviděnou činnost i těšit. Určitě si ale k uklízení nezapínejte televizi. Obraz by vás mohl rozptylovat a nakonec byste strávila víc času zaseklá před obrazovkou. 

7. Hledejte inspiraci na sociálních sítích

Internet a především sociální sítě jsou plné inspirace. Sledujte zajímavé influencery, které se ve svých příspěvcích věnují právě úklidu a se svými fanoušky se dělí o zajímavé tipy a konkrétní vychytávky, které vám s úklidem nejen pomohou a poradí, ale zároveň vás jejich obsah i pobaví.

V galerii najdete tipy na produkty a super vychytávky, které vám pomohou doma s úklidem
Zdroj článku

Související články

Životní styl
Recept na lepší život: Jak si za 3 týdny vybudovat zdravé návyky?

Recept na lepší život: Jak si za 3 týdny vybudovat zdravé návyky?

Životní styl
Ovládáte umění emoční inteligence? Zjistěte, zda splňujete 3 pravidla chování

Ovládáte umění emoční inteligence? Zjistěte, zda splňujete 3 pravidla chování

Životní styl
Hádka neznamená rozchod. Jak vyřešit konflikt ve vztahu jednou provždy?

Hádka neznamená rozchod. Jak vyřešit konflikt ve vztahu jednou provždy?

Životní styl
Recept na zdravý životní styl podle Rebel Wilson: Co jí pomohlo získat postavu snů?

Recept na zdravý životní styl podle Rebel Wilson: Co jí pomohlo získat postavu snů?