Existuje mnoho kreativních způsobů, jak lze staré košile využít doma i v kuchyni. Kromě použití tohoto kusu oblečení jako hadr na leštění zrcadel či utírání prachu ho totiž můžete šikovně rozstříhat a sešít.

Není na tom nic těžkého, a proto se do výroby může pustit opravdu každý. Inspirujte se několika snadnými vychytávkami, které si zvládnete ze staré košile vytvořit i vy!

Vyrobte si ze starých košilí až 4 skvělé vychytávky do domácnosti podle jednoduchého video návodu na YouTube, na kanálu Mana creative corner:

Zdroj: Youtube

Originální podtácky pod hrnky

Pokud máte rádi originální doplňky do domácnosti, můžete ze staré košile vytvořit barevné podtácky pod hrnky nebo skleničky. Nejdříve si z kartonu vystřihněte několik stejně velkých čtverců či kruhů, podle kterých si pak nastříhejte o něco málo větší kusy látek z košile. Následně látku přes karton ohněte a kolem dokola obšijte. Hotové podtácky pak budou chránit váš stůl před poškrábáním i kruhy od nápojů.

Veselá zástěra při vaření

Co si takhle vyrobit novou zástěru ze staré košile? Stačí ji rozstříhat podél švů a dle potřeby upravit střih tak, aby hotová zástěra na vás krásně seděla. Poté přišijte popruhy nebo šňůrky z rukávů na boční okraje košile, kterými si budete moct zástěru kolem sebe zavázat. Pokud chcete, můžete si ji ještě různě dozdobit, aby vám v kuchyni vždy dělala jen radost!

Ekologické kapesníky

Látka, ze které jsou košile vyráběny, je vhodná i pro použití na kapesníky či ubrousky. Je to skvělý způsob, jak nahradit papírové varianty kapesníků, který vás bude stát pouhou chvilku vašeho času. Rozstříhejte starou košili na několik menších kusů, jejichž okraje následně obšijte, aby nedocházelo k roztřepení látky. Hotové látkové kapesníky vám budou dlouhodobě sloužit, jelikož je stačí pouze vyprat a znovu používat.

Znovupoužitelný pytlík na potraviny

Pokud jste odpůrci plastových obalů na potraviny, tak tu pro vás máme naprosto skvělé využití látky ze staré košile! Z rukávů, stejně jako ze zbytku košile, můžete vyrobit znovupoužitelné pytlíky na chleba, ovoce či zeleninu. Lze si je brát s sebou na nákupy, anebo v nich doma uchovávat potraviny.

Obal na knihy

Stará košile může sloužit rovněž k vytvoření dekorativních obalů na knihy. Stačí ji rozstříhat na dostatečně velký obdélník, jehož kratší strany přehněte asi 5 cm dovnitř. Okraje pak obšijte, a tím vám vznikne krásný látkový obal na knihu, do kterého už ji stačí jen dát. V létě se pak nebudete muset bát ani o stránky knihy, jelikož si o látkový obal můžete otřít umaštěné ruce od opalovacího krému.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, tshirtplus.com.au, blog.bonfire.com