Mrázek bránil Ostravu před Jonesem. Vejmelka: Role budou dopředu dané

Petr Mrázek. | Foto: Markéta Křížová

1. května 10:52

Jakub Ruč

Nikde nemá národní tým takový přetlak jako v brankovišti. Trojlístek z NHL si brněnský led poprvé vyzkoušel v úterý odpoledne. A pokud nezradí zdraví, pojede ve stejném složení i do Prahy.

Před čtvrtečním zápasem si brankáři musejí osahat širší kluziště. „Je to změna, ale myslím si, že jeden dva tréninky na zvyknutí stačí. Až takový rozdíl to není,“ tvrdí Karel Vejmelka. Podobnou zkušenost má i opora Chicaga Petr Mrázek. „Byl jsem trochu překvapený, jak je ten led široký Za pár tréninků ale nebude problém si zvyknout.“

Na loňském šampionátu se o gólmanech hodně mluvilo. Národní tým neměl jasně určenou jedničku a Vejmelka ve skupině odchytal jen tři duely. Nakonec to ale byl on, kdo dostal důvěru pro nepovedené čtvrtfinále s USA. Současný kouč brankářů Ondřej Pavelec se nechal slyšet, že má role raději pevně dané.

„Je to konkurence, ale musíme být parťáci a podporovat jeden druhého. Takový malý tým ve velkém týmu. Všichni se známe moc dobře a nemám obavy, že by vznikl problém. Role zatím neznáme, ale dozvěděli jsme se, že by měly být dané jasně dopředu,“ říká Vejmelka.

S konkurencí má třebíčský rodák po letošní sezoně zkušenosti. V Arizoně vystřelil jeho kolega Connor Ingram, jenž v součtu odchytal více utkání s o něco lepšími čísly.

„Měl formu a chytal výborně. Já jsem si musel počkat na jeho slabší chvilku. Postupem roku se to vyvíjelo tak, že jsme se střídali víc a víc. Na konci sezony už jsme se točili pravidelně. Mám z toho dobrý pocit,“ ujišťuje Vejmelka.

Kojoty v play off čekal málokdo a k překvapení nedošlo. Přesto se ale v kuloárech NHL skloňují možná nejvíc. V dubnu zavili v Mullet Areně naposledy a arizonskou poušť vystřídají za Utah.

„Máme mladý tým s obrovským talentem. Na konci sezony bylo vidět, že je na čem stavět. Je tam skvělý majitel, který o měl o organizaci dlouhodobě zájem. Už jsem měl možnost poznat město a zjistit co a jak. Mám z toho hodně dobrý pocit,“ komentuje stěhování Vejmelka. „Je to v horách, což bude velká změna. Zároveň si ale myslím, že z toho bude výhoda, protože je lepší, když se hraje ve vyšší nadmořské výšce. Ještě jsem ale neměl možnost to porovnat, akorát jsem něco přikoupil do šatníku,“ pokračuje.

„Role zatím neznáme, ale dozvěděli jsme se, že by měly být dané jasně dopředu.“

Petr Mrázek měl letos v Chicagu pozici o něco jistější a nad Arvidem Söderblomem jasně vyčníval. Co do statistik se mu povedl skoro zázrak – na bránu Blackhawks létalo průměrně přes dvaatřicet střel, i za jednou z nejhorších obran NHL ale vyšrouboval úspěšnost zákroků nad 90 procent.

„Letos jsem si užíval hokej, co dlouho nepamatuju. Těšil jsem se, že si to budu moct prodloužit. Zdraví mi vyšlo na jedničku a doufám, že to tak ještě tři čtyři týdny zůstane. Permanence mi vyhovuje, hlavně na začátku. Když se do toho člověk dostane, tak z toho potom těží celý zápas,“ přemítá Mrázek.

Karel Vejmelka na tréninku reprezentace.

Karel Vejmelka na tréninku reprezentace. | Foto: Markéta Křížová

Z Chicaga přijede do Prahy i jeden z největších taháků šampionátu. Connor Bedard vlétl mezi chlapy jako hurikán a v nováčkovské sezoně sbíral skoro bod na zápas. „I s Kurashevem (Philippem, pozn. red.) říkali, že mi dají góla,“ usmál se Mrázek.

„Na to, aby se kolem něj postavil tým, je ještě mladý. Kanada si pohlídá, aby nebyl v zájmu médií. Spíš to na sebe strhne nějaká hvězda jako třeba Crosby (Sidney, pozn. red.), jestli pojede,“ myslí si Mrázek.

„I s Kurashevem říkali, že mi dají góla.“

Praha je pro kanadské hvězdy obrovským lákadlem. Zajímavý tým na druhou stranu republiky ale přivezou i Američané. Pilířem jejich obrany by mohl být další hráč Blackhawks Seth Jones.

„Trošku říkal nějaké věci na Ostravu, tak jsem se mu to snažil vyvrátit,“ zavtipkoval Mrázek. „Kdyby Kanada hrála v Ostravě, tak by tolik hvězd určitě nepřijelo. Bude to fajn, určitě po mistrovství někam zajdeme,“ zakončuje ostravský rodák.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz