Lidé si oblíbili pěstování orchidejí z mnoha důvodů, ale hlavní je bezpochyby jejich ohromující krása. Orchideje mají schopnost proměnit každý prostor v exotický koutek, díky svým pestrým barvám a nezvyklým tvarům květů.

Její úspěšné pěstování přináší pocit hrdosti a uspokojení. Navíc výběr z tisíců druhů a kultivarů dává každému šanci najít tu svou „osobní“ orchidej, která nejlépe vyhovuje jeho vkusu i prostředí.

Pěstování orchidejí může být také velmi meditativní činnost, která pomáhá lidem odpočinout si a na chvíli zapomenout na starosti všedního dne.

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Naše krásná zahrada – Přesazování orchideje

Zdroj: Youtube

pH a živiny

Zelná šťáva má specifické pH a obsahuje různé živiny, které mohou být prospěšné pro orchideje. Zelí, zejména kvašené, je bohaté na organické kyseliny, vitamíny a minerály, které mohou podporovat zdravý růst rostlin. Kyselina mléčná, která se tvoří během fermentace zelí, může pomoci upravit pH v okolí kořenů orchidejí, což umožňuje lepší vstřebávání živin z půdy nebo substrátu.

Přirozený fungicid a pesticid

Fermentace zelí produkuje látky, které mají fungicidní a pesticidní vlastnosti. Přítomnost těchto látek v zelné šťávě může pomoci chránit orchideje před některými druhy plísní a škůdců. To je zvláště užitečné v prostředích, kde je vysoká vlhkost a riziko infekce plísněmi je zvýšené.

Zlepšení mikroflóry

Jako fermentovaný produkt může zelná šťáva obsahovat prospěšné bakterie, které podporují zdravou mikroflóru v substrátu, kde orchideje rostou. Tyto mikroorganismy mohou pomáhat v rozkladu organických materiálů v substrátu, čímž zpřístupňují živiny pro rostliny a zlepšují celkovou strukturu substrátu.

Stimulace růstu

Některé složky zelné šťávy mohou působit jako přirozené stimulátory růstu. Podobně jako cytokininy a auxiny, které jsou přirozeně přítomny v rostlinách, mohou některé látky v zelné šťávě podporovat dělení a růst buněk, což vede k lepšímu vývoji rostlin a bohatšímu kvetení.

Alternativa k chemickým přípravkům

V dnešní době, kdy je důraz na ekologické zahradnictví, může být použití zelné šťávy atraktivní alternativou k chemickým hnojivům a pesticidům. Pro zkušené květináře, kteří se snaží o udržitelnější a šetrnější přístupy k pěstování, může být zelná šťáva cenným nástrojem.

Máčení orchidejí v zelné šťávě je nepochybně netradiční metodou, ale jak ukazují výše uvedené body, může nabídnout řadu potenciálních výhod. Pro zkušené květináře, kteří hledají nové způsoby, jak podpořit zdraví a krásu svých orchidejí, by mohl být tento postup zajímavým experimentem.

Související články

Zdroj: orchidshaven.com