Cukr není jen často využívaným sladidlem, ale tato surovina je i zcela nenápadným, ale účinným pomocníkem v domácnosti. Jednou z věcí, kterou dokonale zvládne, je likvidace skvrn. Použití cukru je tak ekologickou, levnou a účinnou alternativou k drahým odstraňovačům nečistot z textilu. Přesvědčte se o jeho úžasných vlastnostech!

Jak vyprat zaprané skvrny od potu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Uklizeno SNADNO a ÚČINNĚ:

Zdroj: Youtube

Krystalový cukr

Sladký cukr je ingredience, která se nachází téměř v každé domácnosti. Zpravidla se využívá k přípravě sladkých nápojů a pokrmů. Ovšem toto sladidlo má daleko širší použití. Kromě jiného si umí výborně poradit i se zašpiněným prádlem, ale i kobercem a dalšími tkaninami. Jak přesně postupovat?

Nasypte cukr do pračky

Jednou z možností je nasypat cukr do pračky. Krystalový či moučkový cukr jednoduše přidejte k prádlu do programu s teplou vodou a nechte vyprat běžným způsobem. Tento způsob je na skvrny menšího charakteru.

Pasta na zažranou špínu

V případě, že se jedná o skvrny, které jsou zažrané hluboko v tkanině a špatně se odstraňují, využijte sílu cukrové pasty. Funguje například na mastnotu, ale i na skvrny od potravin nebo od trávy. Smíchejte 3 lžíce krystalového cukru a 200 ml teplé vody. Měla by vám vzniknout hustá kašovitá hmota, kterou naneste na inkriminovaná místa a nechte působit alespoň ½ hodiny. Následně prádlo vyperte běžným způsobem v pračce. A další užiteční pomocníci?

Jedlá soda

Na mastné skvrny můžete použít také jedlou sodu. Naneste ji v tenké vrstvě na skvrnu, a to co nejdříve, nechte působit a následně textil vyperte v teplé vodě.

Žlučové mýdlo

Nežádoucí skvrny je možné odstranit také pomocí žlučového mýdla, nedaly na něj dopustit už naše babičky. Je ekologické a dá se pořídit za pár korun. Koupit ho můžete dokonce i v tekuté formě. Obsažená žluč v mýdle výborně rozpouští nečistoty organického charakteru. Tuhé mýdlo si nastrouhejte a rozpusťte v teplé vodě a naneste na fleky. Po pár hodinách působení daný kus textilie vyperte jako v předchozích případech.

Zdroje: www.irecept.cz, www.abdz.cz, www.prozeny.cz