Brambory jsou naprosto klasickou přílohou, která se hodí prakticky ke všemu. Možná jste si mysleli, že znáte všechny jejich varianty.

Určitě jste už měli alespoň několikrát možnost ochutnat brambory jak pečené, tak vařené, šťouchané, bramborovou kaši, hranolky, domácí chipsy a tak dále. Ale rajčatové brambory jste na 99 % ještě neokusili.

A přitom dokonce v Paříži získaly cenu za nejlepší přílohu. Tyto brambory miloval velký herecký umělec Vlasta Burian. A vám budou nepochybně chutnat také.

Video, jak si připravit brambory s rajčaty, najdete na Youtube kanále Spain on a Fork:

Zdroj: Youtube

Rajčatové brambory

Příprava není tak složitá, jak se možná může zdát. Jako první si omyjte 500 gramů čerstvých rajčat. Spařte je, oloupejte, následně je rozmačkejte a překrájejte na malé kousky. Nyní se přesuňte ke kastrolu.

V něm si rozpusťte 50 gramů másla a přidejte 3 stroužky rozdrceného česneku, špetku soli a mletého pepře, a nakonec lžíci najemno nasekané petrželky. Vše v hrnci zpěňte a přidejte rozmačkané kusy rajčat. Lehce promíchejte.

Kastrol postavte na plotnu a při menším plamenu o ideální teplotě 80 stupňů Celsia zahřívejte. Takto ponechte, než se vám odpaří veškerá voda a časem promíchávejte. Rajčata se nesmí vařit a ke konci by měla být hustá jako protlak. Mezitím, co se vám bude voda pomalu ale jistě odpařovat, si ve slané vodě uvařte 500 gramů brambor. Z těch pak udělejte hustou bramborovou kaši.

Můžete servírovat

A máte v podstatě hotovo. Kaši nahoře polijte rozpuštěným máslem a na talíři z kaše vytvořte věnec. Doprostřed věnce poté naskládejte kopeček z připravených rajčat a voilá. Lehký, a přitom neskutečně chutný recept, který si zamilují všichni, komu jej naservírujete.

Tento recept vás nepochybně zasytí, ale zároveň není připravován z žádných nezdravých surovin, takže jej můžete jíst, kdy jen se vám bude chtít.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz