Proč je fosfor pro mladé rostliny tak nezbytný? Jeho funkce je hlavně v podpoře růstu stonků a kořenů, což je v počáteční fázi jejich života a vývoje nezbytné.

Ale nejde jen o první dny a týdny, ale také o dobu, kdy rostliny nasazují květy a následně se musejí postarat o růst a zrání plodů. Vynechat fosforečná hnojiva by tedy byla chyba, která stojí značnou část možné úrody. 

Prevence je důležitá

Nedostatek fosforu poznáme na rostlinkách poměrně bohužel poměrně pozdě. Neprospívají tak, jak bychom si přáli, listy jsou protáhlejší, než je běžné a po několika dnech nespokojenosti s přísunem fosforu začnou měnit barvu do fialova.

Je ale třeba zdůraznit, že takovéto barevné změny a projevy již bývají nevratné a začít v této fázi hnojit nemívá velký efekt. Proto je třeba soustředit se na prevenci.

Na správné zásobení tímto prvkem bychom si měli dávat pozor hlavně u hrachu, rajčat, mrkve a fazolí, které jsou na jeho obsah v půdě zvláště citlivé. 

Prvek bez pohybu

Hnojení fosforem není jednoduché, protože se tento prvek v půdě rychle váže s dalšími, zvláště se železem, a tím se stává pro rostliny velmi těžko dostupným. Musíme si proto uvědomit, že se jim podaří využít jen malé procento dodaného hnojiva.

Dále je problém v jeho “pohybu” v půdě. Zatímco některé prvky jsou předávány i poměrně daleko od místa, na které jsme patřičné hnojivo aplikovali, fosfor zůstává jako přikovaný na jediném místě. Co z toho pro nás plyne? Chceme-li dopřát jeho dostatek každé rostlině, měli bychom také každé dopřát její dávku hnojiva. 

Nechte si zkontrolovat půdu

Pro správné rozhodování o tom, zda je třeba fosfor rostlinám dodat, případně v jakém množství, nebo jestli je ho v půdě dostatek, bude vždy nejlepší metodou agrochemický test půdy, který svěříme do rukou odborníka.

Dále je nutné vzít v úvahu, že pro využití fosforu přítomného v půdě rostliny potřebují dostatek vláhy, a tedy nesmíme v sušších obdobích zapomínat na zálivku. Bez ní je zmiňovaný prvek, i kdyby ho byl v substrátu dostatek, absolutně nedostupný. 

Čím rostlinky pohnojit?

Jaká fosforečná hnojiva můžeme použít? Pro zahrádkáře, kteří se snaží o co nejmenší zapravování průmyslových hnojiv do půdy, je dobrou zprávou, že je možné využít kejdu, tedy ryze přírodní zvířecí produkt.

Pokud byste ale chtěli raději přece jen sáhnout po hnojivu v lahvičce nebo sáčku, bude možnou volbou Superfosfát nebo fosforečnan amonný. Pokud si stále ještě nebudete vědět rady, ve specializované prodejně vám jistě rádi poradí a doporučí to nejlepší fosforečné hnojivo pro konkrétní rostliny. Uvidíte, jak jim taková výživa prospěje.

Související články

Zdroje: www.dpi.nsw.gov.au, www.ledmegrow.cz, www.agromanual.cz