Hlavní navigace

Brněnské VUT vyvinulo síťovou kartu s rychlostí 400 Gb/s

2. 5. 2024

Sdílet

Zdroj: Jan Kořenek (VUT)
Fakulta informačních technologií VUT v Brně stojí za novou akcelerační síťovou kartou, která zvládne rychlost 400 Gb/s. Je založena na čipu FPGA a vznikla v rámci spolupráce se sdružením CESNET.

Karta nabízí řešení pro velmi rychlé sítě a komunikační infrastrukturu, které používají velká datová centra či mobilní operátoři. Domácnosti mají připojení v řádu desítek nebo stovek Mb/s, tato cílí na linky pracující na rychlosti v řádu stovek Gb/s. Náročná je poté i bezpečnost a detekce útoků, kdy se musí ve velmi vysoké rychlosti hledat tisíce signatur.

Technologie FPGA (programovatelné hradlové pole) umožňuje rozdělit zpracování dat na spoustu malých operací, které je možné provádět současně. Navíc lze čipy FPGA i programovat. „Jeden námi naprogramovaný čip FPGA je schopen svou výpočetní kapacitou nahradit desítky až stovky počítačů,“ uvedl Jan Kořenek z Výzkumné skupiny akcelerovaných síťových technologií.

Akcelerační karta vybavená čipem FPGA

Autor: Jan Kořenek (VUT)

Čipy FPGA jsou obecně dražší než běžné síťové čipy nebo procesory – rozdíl v ceně může být až trojnásobný. Nicméně vyrobit si zcela vlastní čip je velmi drahé, protože je potřeba nejdříve vyrobit masku, která může vyjít třeba i na milion dolarů. To se nemusí dělat, pokud máte k dispozici konfigurovatelný čip FPGA.

Cloud24

V roce 2015 tým z VUT postavil jednu z prvních 100gigabitových karet a v roce 2022 se posunul na rychlost 400 Gb/s. Podařilo se jim vyvinout akcelerační kartu pro 400gigabitové linky. Tyto karty dnes vyrábí francouzská společnost Reflex CES a programování FPGA zajišťuje společnost BrnoLogic, což je spin-off FIT VUT v Brně.

Výzkum a vývoj byl ve všech případech zastřešen sdružením CESNET, které poskytlo vysokorychlostní síť i prostředí pro výzkum, vývoj, a hlavně testování nových technologií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.