Flow Nutrition Jakuba Chvosty úspěšně roste i díky investici od Reflex Capital

02. Květen 2024

Jakub Chvosta, rodilý Jablonečák, vystudoval výrobu a syntézu léčiv na pražské VŠCHT. Během studia se svými přáteli snažil najít přípravek, který by jim zlepšil výkonnost, koncentraci a dodal energii při učení. Jelikož nebyli s dostupnými alternativami spokojení, vynalezli vlastní, přírodní produkt, který nazvali Mindflow. Od nápadu a prvních tobolek pak byl již jen krok k založení úspěšné firmy na výrobu biohackingových potravinových doplňků. Jak se Jakubovi a jeho týmu daří? Kam se firma za 7 let existence posunula, co jí pomáhá udržitelně růst a jaké má plány do budoucna?

Jakube, Flow Nutrition funguje již 7 let. Jak se za tu dobu firma změnila? Kolik máte aktuálně investorů?

Za posledních sedm let prošla Flow Nutrition výrazným růstem a transformací. Začali jsme jako malý startup s vášní pro přírodní doplňky stravy a od té doby jsme se vyvinuli v předního hráče v oboru. Máme investici od Reflex Capital, což nám umožnilo dále rozšířit naši produktovou řadu i tým a zlepšit vývoj suplementů.

S jakými největšími výzvami jste se setkal při budování firmy v tak rychle se vyvíjejícím odvětví, jakým je trh s potravinovými doplňky?

Trh s doplňky výživy je hodně konkurenční, pravidelně se objevují nové produkty a trendy. Abychom vyhověli měnícím se potřebám a preferencím zákazníků, musíme neustále inovovat a rozšiřovat sortiment, ale přitom nepolevit v kvalitě našich produktů.

Co podle Vás odlišuje Flow Nutrition od ostatních značek v oblasti potravinových doplňků, a jak si udržujete svou konkurenční výhodu?

Jak už jsem zmínil, je to pro nás především o kvalitě jednotlivých složek produktu, transparentnosti a inovacích. Například náš produkt Mg 2.0 je unikátním produktem na trhu, protože obsahuje šest organických forem hořčíku v maximální kvalitě, jakou vůbec lze sehnat. Používáme jen ty nejlepší přírodní ingredience a dodržujeme výrobní standardy, abychom zajistili účinnost a bezpečnost našich výrobků. Kromě toho nás naše zaměření na biohacking a optimalizaci lidského výkonu odlišuje od tradičních značek doplňků stravy. Konkurenční výhodu si udržujeme investicemi do výzkumu a vývoje, sledováním nejnovějších vědeckých pokroků a pozorným nasloucháním zpětné vazbě našich zákazníků.

Hořčík od Flow Nutrition
Hořčík od Flow Nutrition

Mohl byste nám přiblížit proces vývoje Vašich potravinových doplňků, od nápadu po finální produkt?

Vše začíná konkrétním nápadem. Hodně z našich produktů vzniklo tak, že jsme sami hledali efektivní řešení nějakého problému, nenašli jsme ho, a tak jsme si ho sami vyvinuli. Proces vývoje pak stavíme na rozsáhlém výzkumu nejnovějších vědeckých poznatků a spotřebitelských trendů. Poté úzce spolupracujeme s odborníky na výživu, biochemiky a dalšími experty, často i sportovci či cílovou skupinou, abychom vytvořili inovativní produkty, které odpovídají specifickým potřebám a preferencím. Výrobek pak prochází přísným testováním a zdokonalováním. První verzí to ale zdaleka nekončí. Naše suplementy dále inovujeme i po uvedení na trh a hledáme možnosti, jak složení neustále vylepšovat.

Je pro Vás ve Flow Nutrition důležitá udržitelnost a etičnost při výrobě a distribuci Vašich doplňků?

Rozhodně. Udržitelnost a etika jsou jedny z hlavních hodnot naší společnosti. Snažíme se minimalizovat naši ekologickou stopu v celém procesu výroby a distribuce. To zahrnuje zodpovědné získávání surovin, snižování množství odpadu a používání skleněných ekologických obalů. Upřednostňujeme také etické obchodní postupy a zajišťujeme spravedlivé zacházení se všemi zúčastněnými stranami našeho dodavatelského řetězce.

Jak funguje spolupráce s B2B partnery? Jakým způsobem rozšiřujete svoji partnerskou obchodní síť?

Spolupracujeme s různými partnery, včetně maloobchodníků, distributorů, fyzio, longevity a fitness center, abychom zajistili, že se naše výrobky dostanou k co největšímu počtu lidí. Aktivně vyhledáváme nové příležitosti prostřednictvím průzkumu trhu, oborových konferencí a cílených osvětových aktivit.

Jaký význam má pro Flow Nutrition komunita vašich zákazníků, a jak s nimi komunikujete? Zapojujete je do vývoje nových produktů resp. využíváte jejich podnětů a nápadů k vývoji novinek či updatu produktů?

Naši zákazníci jsou středobodem všeho, co ve společnosti Flow Nutrition děláme. Nesmírně si vážíme jejich zpětné vazby a podnětů, které hrají zásadní roli při utváření našeho procesu vývoje produktů. Aktivně komunikujeme s naší komunitou prostřednictvím sociálních médií, newsletterů a online fór, abychom shromažďovali poznatky, získávali zpětnou vazbu a informovali je o novém vývoji.

Jaké jsou vaše plány v rámci rozšíření produktových řad?

Aktuálně jsme uvedli na trh nový produkt Hormone Balance Woman, který díky souboru aktivních složek ženám pomáhá dostat se do rovnováhy, hormonální i neurotransmiterové, a fungovat tak na svém optimu v druhé fázi menstruační cyklu. Naši produktovou řadu pro ženy budeme dále rozšiřovat, protože cítíme, že kvalitní suplementy v této oblasti na trhu zatím chybí. V rámci dlouhodobé vize se pak vydáváme směrem personalizovaných produktů na míru.

Jakub Chvosta, CEO Flow Nutrition

Je pro vás klíčová spolupráce s influencery? Kdo je aktuálně ambasadorem značky?

Spolupráce s influencery je důležitou součástí naší marketingové strategie. Spolupracujeme s influencery, kteří se shodují s hodnotami naší značky. Klíčovým prvkem je pro nás autenticita – influenceři mají možnost si nejdříve Flow vyzkoušet. Je pro nás velmi důležité, aby každý, kdo Flow propaguje, věřil v kvalitu a účinky našich produktů. Využitím dosahu a důvěryhodnosti jsme schopni posílit naše sdělení a navázat kontakt s novým publikem. Spolupracujeme například s Petrem Ludwigem či Anetou Martinek.

Loni jste ztrojnásobili obrat a plánujete expanzi na nové trhy. Prozradíte, kam se vydáte nebo je to ještě tajemství?

Zatím si to necháme pro sebe, nicméně brzy země, do kterých se vydáme, odhalíme.

Jaké doplňky užíváte nejraději vy sám?

Určitě náš produkt Advance Mind, který mi pomáhá v klidu se soustředit na práci.


© 2024 imper.cz