fb pixel Spatření lochnesské příšery: První snímek mýtického tvora pochází z roku 1933. Jedná se o podvrh? – G.cz
Vyhledávání

Spatření lochnesské příšery: První snímek mýtického tvora pochází z roku 1933. Jedná se o podvrh?

Zdroj: StaraBlazkova at Czech Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5400231

Moderní legenda o lochnesské příšeře se zrodila 2. května roku 1933, když se objevilo její údajné zpozorování v místních zprávách. Noviny Inverness Courier přinesli zprávu o tamější dvojici, která tvrdila, že viděla "obrovské zvíře, které pluje a noří se pod hladinu". Příběh o "příšeře" se stal mediálním fenoménem, londýnské noviny vyslali do Skotska dopisovatele a cirkus nabídl za dopadení zvířete odměnu 20 000 liber.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 3.5.2024, 11:37

Poprvé

Poté, co byla 2. května v novinách zveřejněna zpráva o pozorování z dubna 1933, zájem o zvíře neustále rostl. Zejména poté, co další pár prohlásil, že zvíře rovněž viděl – tentokrát však dokonce na souši.

Amatérští badatelé po následující dekády téměř nepřetržitě bděli o záhadné příšeře a v šedesátých letech 20. století několik britských univerzit zahájilo sonarové expedice v jezeře.

Sonar

Nic průkazného se nenašlo, ale při každé výpravě operátoři sonaru zaznamenali nějaký typ velkých, pohybujících se podvodních objektů. Mohla to být ona pověstná lochnesská příšera?

V roce 1975 se v jezeře Loch Ness uskutečnila další expedice kombinující sonar a podvodní fotografii. Výsledkem byl snímek, který po určitých vylepšeních vypadal tak, že zobrazuje něco, co matně připomíná obří kosočtvercovou ploutev vodního živočicha.

Podvrh

Další sonarové expedice v 80. a 90. letech 20. století přinesly další neprůkazné údaje. Odhalení v roce 1994, že slavná fotografie z roku 1934 byla podvrhem, jen mírně utlumilo nadšení turistů a badatelů.

Legenda o proslulé Nessie tak žije dál. Subkultura pseudovědecké kryptozoologie klade na mýtického tvora skotského folklóru nadále zvláštní důraz.

Zdroj: History, Wikipedia

Podobné články

Doporučujeme

Další články