fb pixel Místo činu a gumové rukavice: Standardní vyšetřovací praktika má původ u případu brutální vraždy v sussexském bungalovu v roce 1924 – G.cz
Vyhledávání

Místo činu a gumové rukavice: Standardní vyšetřovací praktika má původ u případu brutální vraždy v sussexském bungalovu v roce 1924

Zdroj: Eastbourne officer A. W. Moss - 1995 True Detective issue, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87570146

Psal se 2. květen roku 1924, když byl zatčen Patrick Mahon pro podezření z vraždy poté, co se objevil na vlakovém nádraží Waterloo v Londýně, aby si vyzvedl svůj kufr. Rychle se přiznal, že zakrvácený nůž a pouzdro uvnitř souvisí se smrtí jeho milenky Emily Kayeové. Mahon pak detektivy Scotland Yardu nasměroval na obzvlášť hrůzné místo v sussexském bungalovu, kde našli rozčtvrcené ostatky Kayeové ukryté mezi krabicemi od klobouků, dalšími kufry a plechovkami od sušenek.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 4.5.2024, 11:00

Vyšetřování

Počátek vyšetřování a celého případu míří až k podezřívavé manželce Patricka Mahona. Ta zahájila vyšetřování tím, že požádala svého přítele a bývalého policistu, aby zkontroloval lístek na zavazadla, který předtím našla v Mahonově obleku.

Po zatčení na nádraží Mahon tvrdil, že Kaye, která s ním čekala dítě, uklouzla a udeřila se do hlavy, čímž si způsobila smrt. Tvrdil, že se pouze snažil ochránit své manželství tím, že se zbavil těla zvláštním a tajným způsobem.

Kvadratura

Na místě činu, kam Mahon detektivy nasměroval, se však policistům naskytl jiný pohled. Odpovědný soudní lékař sir Bernard Spilsbury neměl jinou možnost než se pokusit rozčtvrcené tělo Kayeové znovu sestavit, aby zjistil příčinu smrti.

Během několika dní pečlivě poskládal její tělo ze zbylých částí do „původního stavu“. Tělu složenému z ostatků chyběla pouze hlava, a tak mohl Spilsbury bezpečně vyvrátit Mahonovo tvrzení, že za její smrt může jediný pád. Také usoudil, že Kayeová byla rozřezána nožem, který si Mahon koupil před vraždou.

Gumové rukavice

Na místě činu v sussexském bungalovu se však stala ještě jedna důležitá událost. Samotné vyšetřování se totiž stalo počátkem nové praktika. Policisté, kteří tehdy ještě nebyli vybaveni rukavicemi, museli ostatky na místě činu zvedat holýma rukama, což vyvolalo návrh používat ochranné rukavice.

Po tomto případu se tak gumové rukavice rychle staly standardním vybavením při vyšetřování obdobných činů. Případ Patricka Mahona byl součástí takzvaných „vražd v Crumbles“. Mahon byl spolu s dalšími dvěma vrahy souzen a ve věznici Wandsworth v září roku 1924 popraven.

Zdroj: History, Wikipedia

Podobné články

Doporučujeme

Další články