fb pixel Dětská křížová výprava 1963: Přes tisíc školáků protestovalo v ulicích proti rasové segregaci – G.cz
Vyhledávání

Dětská křížová výprava 1963: Přes tisíc školáků protestovalo v ulicích proti rasové segregaci

Zdroj: Public domain - National Photo Company Collection - Rights and Restrictions Information https://www.loc.gov/rr/print/res/275_npco.html

Dne 2. května roku 1963 v Birminghamu v Alabamě se vydalo na pochod více než 1 000 černošských školáků skrz město v rámci rozsáhlé demonstrace proti rasové segregaci. Cílem nenásilné demonstrace, která vešla ve známost jako "Dětská křížová výprava" bylo vyprovokovat představitele města, aby souhlasili s desegregací.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 4.5.2024, 09:42

Svědomí společnosti

Martin Luther King Jr., jeden z vůdců za občanská práva, kteří protest proti rasové segregaci organizovali, řekl: "Rozhodně zahajujeme zesílenou kampaň, abychom naše stížnosti předložili před svědomí celé společnosti."

Policie zatkla téměř 800 demonstrantů, včetně šestileté dívky, a to většinou z důvodu účasti v „průvodu bez povolení“. Učitelé hlasitě povzbuzovali studenty zpívající hymnu, zatímco policie zatýkala. Školní autobusy pak odvážely zatčené do vězení.

Policejní linie a vysokotlakové hadice

"Několik tisíc zvědavých bělochů a černochů sledovalo dění zpoza narychlo postavených policejních linií," uvedla agentura Associated Press. "Hasiči rozložili vysokotlakové hadice v oblasti dvou bloků, když se jedna velká skupina Afroameričanů hrnula do centra. Hadice však nebyly zapojeny do procesu."

Následujícího dne děti pochodovaly znovu. Reakce birminghamské policie však vyvolala celonárodní pobouření. Na příkaz komisaře "Bulla" Connera polili strážci zákona pokojné demonstranty vodními hadicemi a vypustili štěkající psy.

Rovná práva

Americký generální prokurátor Robert Kennedy ve Washingtonu prohlásil, že "pokračující odmítání přiznat černochům rovná práva a příležitosti činí rostoucí nepokoje nevyhnutelnými".

Po setkání s vůdci za občanská práva nakonec birminghamští představitelé souhlasili s desegregací podniků a propuštěním všech, kteří byli během demonstrací uvězněni.

Zdroj: History, Wikipedia

Podobné články

Doporučujeme

Další články