Boj o Evropu začíná! Pod Lízátky se představí Olomouc

3. 5. 2024   |   Petr Šatalík
Nejdůležitější část sezóny startuje. Všech šestnáct týmů tuzemské nejvyšší soutěže má před sebou jasný úkol. Královéhradecké FC se pokusí zabojovat o účast v evropských pohárech. Cesta na mezinárodní scénu však není snadná. První překážka, kterou musí Východočeši zdolat, nese název SK Sigma Olomouc. Svěřenci Davida Horejše rozehrají první bitvu s Hanáky v nedělních 15:00. Domácí fotbalisté věří, že duel s Moravany bude mít v Malšovické aréně skvělou kulisu.

Za soubojem se Slavií se ohlíží Stanislav Hejkal. „Škoda, že jsme nedali branku v 80. minutě, kdy jsme měli dvě velké šance, mohlo to být ještě hodně zajímavé. Vypíchnout musím také pasáž na konci první půle. Že dostaneme gól, to se stát může, zvlášť v zápase se Slavií. Musíme ale zůstat koncentrovaní a soustředění, pokud hned vzápětí obdržíme druhou branku, je to špatně. Jinak si ale myslím, že jsme soupeře potrápili, byli jsme mu zdatným konkurentem, nemáme se za co stydět,“ hlásí zkušený trenér Východočechů.

V neděli začíná ligová nadstavba, Votroci přivítají Pod Lízátky Hanáky. „Olomouc drží svůj systém, kterým se prezentovala už za trenéra Jílka. Proti Spartě hrála v rozestavení 5-3-2, uvidíme, zda ho použije i proti nám. Chybějícího Juliše nejspíš nahradí Zifčák, který bude chtít ukázat, že do sestavy patří, takže nepočítám, že by to pro soupeře mělo být nějaké velké oslabení. Současně chci připomenout, že jsme Sigmu v letošním ročníku ještě neporazili. Doma jsme s ní prohráli, na Maltě i na jaře jsme s ní remizovali, takže je nejvyšší čas vyhrát,“ nabádá svůj tým Stanislav Hejkal.

Po zranění se v duelu s Pražany vrátil na zelený pažit Daniel Kaštánek. „Jsem rád, že jsem po dvou měsících konečně zpátky. Jsem nadšený, že jsem si mohl zahrát alespoň pár minut, chci se do toho postupně zase dostat. Je škoda, že jsme v zápase se Slavií neproměnili dvě velké šance, protože kdyby se nám to povedlo, tak výsledek mohl vypadat úplně jinak,“ přemítá záložník Votroků nad předcházejícím utkáním.

Sám už také vyhlíží bitvu s Olomoucí, která na jaře provedla změnu na pozici hlavního trenéra. „Myslím, že toho pan Saňák příliš mnoho změnit nemohl, neměl na to ani dost času, ta doba byla příliš krátká. Podle mě tak Sigma bude hrát podobně jako na jaře. Hlavní je ale to, že to podstatné bude záležet na nás, ne na soupeři. Ten sice přijede bez nejlepšího střelce, což je pro ně určitě ztráta, ale jsem si jistý, že kádr mají dostatečně kvalitní na to, aby ho dokázali nahradit. Nesmíme tedy podlehnout tomu, že Juliš nehraje, musíme se pečlivě připravit a podat co nejlepší výkon,“ hlásí Daniel Kaštánek.

Sigma měla náročný závěr základní části

Olomouc skončila po základní části na 8. místě tabulky se ziskem sedmatřiceti bodů. Stejný počet jich posbírali také Votroci, kteří však s Hanáky měli zápornou vzájemnou bilanci (remízu a porážku). Moravský celek měl v závěru základní části nejtěžší možný los. Utkal se s týmy, které bojují o ligový titul. Sigma zvládla sebrat body Slavii, na jejímž hřišti remizovala 2:2. Se Spartou v domácím prostředí inkasovala čtyři góly a prohrála 1:4.

Tahounem Moravanů byl v aktuálním ročníku Lukáš Juliš. Bratr hradeckého křídelníka Petra nasázel v sezóně jedenáct branek. V prvním duelu nadstavby však bude Olomouci scházet. V utkání se Spartou obdržel čtvrtou žlutou kartu a o první bitvu s Votroky přijde. Sigma tak musí vsadit na jiné hráče. Prostor by mohl dostat Jan Vodháněl, jenž má na svém kontě krom čtyř přesných zásahů také čtyři gólové přihrávky. Při zdravotních problémech Matúše Macíka obsadí prostor mezi tyčemi nejspíš Tadeáš Stoppen, jenž chytal proti Spartě i Slavii.

Poslední vzájemný duel obou mužstev se odehrál na Andrově stadionu. Domácí fanoušci zvedali ruce ve 30. minutě, kdy Zadražila prostřelil Novák. Jeho projektil však skončil pouze na tyčce. Na konci první půle tečoval centr Zorvana Lukáš Juliš, jenž ale prostor mezi tyčemi trefit nedokázal. Z protiútoku zahrozil Kučera, jehož rána jen těsně minula brankovou konstrukci svatyně Macíka. V největší šanci se na konci duelu ocitl Vašulín, jenž z malého vápna napálil balón do tyče. Když branka nepadla ani po této příležitosti, rozešly se oba celky bezbrankovou remízou.

Sestavy obou celků z posledních ligových zápasů:

FC Hradec Králové:
Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák (79. Pudhorocký), Horák – Čmelík (57. Juliš), Pilař (83. Kaštánek) – Hais (57. Koubek).

SK Sigma Olomouc:
Stoppen – Pokorný, Matys, Vraštil (69. Ventúra) – Chvátal, Pospíšil, Breite (90. Hadaš), Zorvan (69. Langer), Uriča – L. Juliš (54. Šíp), Zifčák (90. Fiala), .

Na zápas si už nyní můžete vsadit u generálního partnera klubu, společnosti Tipsport.

Sdílej článek!

Nepřehlédněte

Reportáž

Fantazie! Votroky nesrazilo ani vyloučení, v závěru rozhodl Koubek

Aktuální zprávy

Pořiďte si lístek na poslední domácí duel sezóny

Aktuální zprávy

Víkendový program Votroků

×
Dnes v 17:00 | B-tým
SK Sokol Brozany
FC Hradec Králové B