Půjčka na vybavení bytu: kolik stojí a jak velké jsou splátky?

Půjčka na vybavení bytu patří do skupiny takzvaných zdravých půjček. Co to znamená? Jde o zadlužení, které dává smysl. Slouží dobrému účelu a hlavně: z půjčky pořízené věci budete používat ještě dlouho po té, co odešlete poslední splátku. Podívejte se, kolik teď stojí úvěr na nábytek, koberce nebo i elektroniku do domácnosti. Ukážeme, s jak vysokými splátkami počítat.

Co je půjčka na vybavení bytu

Pod půjčkou na vybavení bytu si představte běžný spotřebitelský úvěr, který se dá vyřídit u banky nebo u licencované nebankovní společnosti. Nejde však o hypotéku nebo o úvěr ze stavebního spoření. 

Ty sice mohou mít neúčelovou složku právě na pořízení nábytku a spotřebičů, ale a priori tento účel vůbec nemají. Hypotéka a úvěr ze „stavebka“ se pojí se samotnou nemovitostí (s jejími pevnými součástmi), nikoliv s vnitřním vybavením.

Dlouhodobá i krátkodobá

Na vybavení bytu se nejčastěji vyřizuje dlouhodobá půjčka, tzn. úvěr ve vyšší částce a se splatností nad 5 let. Ale zdaleka nejde o jedinou možnost. Jestliže potřebuje z půjčky vybavit jen jednu místnost nebo pořídit jen několik věcí, vystačíte si i s půjčkou krátkodobou, která se splácí třeba jen měsíce, maximálně do 5 let. 

Kolik stojí půjčky na vybavení bytu

Ceny půjček se vyvíjejí zejména v závislosti na repo sazbě. Tzv. 2T repo sazba, je základní úrokovou sazbou pro celou ekonomiku. Její výši určuje Česká národní banka, přičemž ji může měnit podle potřeby: podle vývoje ekonomické situace. 

Vedle časových výkyvů tu navíc máme i výkyvy bonitní. Co to znamená? Že klienti stejné půjčky na stejnou částku a se stejnou dobou splatnosti dostanou svůj úvěr každý s jiným úrokem. A někteří vůbec nemusejí se žádostí o půjčku uspět. 

Vše je ovlivněno úvěrovým skóringem, respektive jeho výsledkem. Ten se odvíjí od výše příjmů, výdajů, platební historie, ale i stability zaměstnání/podnikání žadatele o půjčku. Proto cena půjček není stabilní, a nelze s konečnou platností uvést, že půjčka na vybavení bytu vás vyjde například na 10 % p.a. Takto trh s úvěry opravdu nefunguje. 

Aktuální ceny dlouhodobých půjček

U dlouhodobých půjček se nyní setkáváme s nabídkami od 5,02 % p.a., až po těžce uvěřitelných 95 % p.a. (číselný údaje není jen úrok, ale celkové RPSN). V průměru se dlouhodobé půjčky na vybavení bytu pohybují okolo 10 - 12 % p.a.

Aktuální ceny krátkodobých půjček

U krátkodobých půjček je rozptyl ještě značnější. Od první půjčky zdarma, kde je celkové RPSN krásných 0 % p.a. (ale splatnost jen několik týdnů), až po miliony procent p.a. (ne, nespletli jsme údaj o tři nuly, na trhu se opravdu lze setkat s krátkodobými půjčkami s RPSN v milionech procent p.a.).

Krátkodobé bankovní půjčky se nyní pohybují v průměru okolo 12 % p.a., u nebankovních se průměr tak snadno stanovit nedá. Nejvýhodnější nabídky lze vyřídit i za 8 % p.a. (když si odmyslíme první půjčky zdarma - ty jsou příliš krátkého trvání), běžnější je 15 % p.a., pro žadatele s o něco nižší bonitou pak zhruba 30 - 35 % p.a. (což nemá daleko od úroků na kreditní kartě nebo na kontokorentu od banky).

Jak velké jsou splátky?

Ukažme si, jak by vypadaly splátky krátkodobé a dlouhodobé půjčky na vybavení bytu při různé ceně těchto úvěrů. Z konkrétních čísel si jistě uděláte lepší představu, než jen z údaje o RPSN. Výpočty jsme provedli v kalkulačce splátek úvěrů

A. Dlouhodobá půjčka 350 000 Kč se splatností 6 let:

  • měsíční splátka při RSPN 5,02 % p.a.: 5 639,97Kč, celkově uhradíte: 406 078,13 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 12 % p.a.: 6 842,57 Kč, celkově uhradíte: 492 664,85 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 95 % p.a.: 27 823,69 Kč, celkově uhradíte: 2 003 305,65 Kč (uvádíme jen pro ilustraci, s takovým RPSN by si snad dlouhodobou půjčku dnes už nikdo nevzal…)

B. Krátkodobá půjčka 65 000 Kč se splatností 11 měsíců:

  • měsíční splátka při RSPN 8 % p.a.: 6 148,07 Kč, celkově uhradíte: 67 628,79 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 12 % p.a.: 6 269,51 Kč, celkově uhradíte: 68 964,66 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 15 % p.a.: 6 361,45 Kč, celkově uhradíte: 69 975,90 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 30 % p.a.: 6 831,89 Kč, celkově uhradíte: 75 150,76 Kč

  • měsíční splátka při RSPN 35 % p.a.: 6 992,65 Kč, celkově uhradíte: 76 919,13 Kč

Vyšší úrok nepropočítáváme, na vyšší cenu půjčky totiž nemá smysl kývat, a to ani těm nejméně bonitním klientům. Než se zadlužit dráž, raději nejprve zapracovat na své úvěruschopnosti. Především si dát do pořádku registry s platební a úvěrovou historií



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení