Zahrada vás vtáhne do děje - aneb jak na zahradničení s dětmi

Redakce, 6.5.2024
V háji ilustrační

Zahrada není jen produkce zeleniny poskytuje dětem radost ze smysluplné činnosti a podporuje jejich učení a rozvoj v různých oblastech. Navíc nabízí bohaté možnosti pro objevování a zároveň má pozitivní vliv na fyzické i duševní zdraví. Ne nadarmo na popularitě roste tzv. hortiterapie, neboli zahradní terapie. Tak hurá do toho!

„ Společné aktivity v zahradě mimo jiné podporují rozvoj sociálních dovedností jako je ohleduplnost, komunikace a spolupráce mezi dětmi i dospělými ,” říká Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol. Ne náhodou má tak 85 % lesních školek zahradu, kde s dětmi zahraničí a často je také zahrada součástí školního vzdělávacího programu.

„ Je důležité vědět, že se předškolní děti učí nápodobou. Proto jim činnosti nezadáváme jako úkol, ale sami je provádíme a děti nás při nich mohou pozorovat a napodobovat. Cílem není, aby měly zahradu na starost. Tento aspekt odpovědnosti může přijít až ve školním věku,” dodává Tereza Valkounová.

Proč s dětmi zahradničit?

  1. Objevování přírody: Zahradničení umožňuje dětem objevovat přírodu a učit se o biologických procesech, koloběhu života a ekosystémech. Praktické zkušenosti se pak dětem pamatují lépe než teoretické znalosti z knih.
  2. Rozvoj dovedností: Práce v zahradě posiluje motorické dovednosti, koordinaci a zlepšuje jemnou motoriku dětí. Sázení semínek, zalévání rostlin a péče o zahrádku pomáhají dětem rozvíjet také trpělivost a důslednost.
  3. Emocionální a mentální zdraví: Zahradničení má pozitivní vliv na duševní zdraví dětí. Pobyt na čerstvém vzduchu, práce s půdou a pozorování rostlin může snížit stres a úzkost a zlepšit náladu. Jedním z velkých benefitů péče o zahradu je kontakt se zeminou, kdy v jedné hrsti najdeme více mikroorganismů, než lidí na planetě. V půdě byla navíc objevena antidepresivní bakterie Mycobacterium vaccae, která pozitivně ovlivňuje náladu a imunitu.
  4. Společné zážitky: Zahradničení je skvělou příležitostí pro děti a rodiče strávit čas společně. Společné práce v zahradě mohou posílit rodinné vztahy a vytvořit vzpomínky na celý život.

Jak začít?

  1. Vytvořte si prostor: Začněte s malou zahradou nebo květináčem na balkoně.
  2. Vyberte vhodné rostliny: Zvolte rostliny, které jsou snadné na pěstování a rychle rostou, jako jsou například fazole, rajčata, nebo květiny jako slunečnice a petrklíče. Děti budou nadšené sledovat růst rostlin z malých semen až po plody.
  3. Zapojte děti do přípravy: Při zahradničení s dětmi je nechte vybrat si, co chtějí pěstovat (nabídku předem omezte na vhodné druhy), společně přípravujte půdu a sázejte semínka a ukazujte jim, jak se o rostliny starat.
  4. Učte se společně: Nebojte se položit dětem otázky a podněcovat je k objevování. Využijte příležitosti k pozorování a pojmenování biologických procesů, jako jsou fáze růstu rostlin nebo vliv počasí na zahradu.

Tipy na aktivity:

Sázení semínek květin a rostlin

Děti mohou pomáhat s přípravou záhonů, sázet semínka květin, zeleniny nebo bylin.

Okopávání, pletí, hrabání

Děti mohou pomáhat s péčí o rostliny a zeleninu, zalévat je a odstraňovat plevel.

Stříhání stromů

Děti mohou sbírat větve a ohraničit si zahrádku, větve nosit na ohniště.

Tvorba uměleckých děl, bunkrů a skrýší

Využitím přírodních materiálů mohou děti tvořit umělecká díla. Nabízí se toho spoustu. Mohou tvořit skřítky ze dřeva a listí, navlékat korálky z plodů a přírodnin, kreslit přírodním uhlem, snímat frotáž kůry, nebosplétat květiny do věnečků. Předškoláky baví tvořit si bunkry a skrýše, .

Sklizeň plodů

Děti mohou pomáhat sbírat ovoce a zeleninu, které dozrály na zahradě, a učit se o procesu sklizně.

Výroba krmítek pro ptáky

Společně s dětmi můžete vytvářet krmítka pro ptáky a pozorovat jejich chování. Ptáci jsou důležitou součástí zahrady - živí se hmyzem a housenkami, jejich zpěv harmonizuje prostor.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky