Na Zbraslavi byla prověřena protipovodňová ochrana

Poslední část protipovodňové ochrany hl. m. Prahy ve správním obvodu Praha 16 byla prověřena v noci ze soboty 4. na neděli 5. května 2024. Cvičení s názvem „Zbraslav Sever 2024“ bylo organizované Magistrátem hlavního města Prahy ve spolupráci s Městskou částí Praha-Zbraslav a Městskou částí Praha 16 (Radotín). 

Dalšími důležitými subjekty, které se podílejí na ochraně před povodněmi a které se zúčastnily cvičení, byly jednotky sborů dobrovolných hasičů Zbraslav, Radotín, Zličín, Stodůlky Lysolaje, Řeporyje, Březiněves, Klánovice, Kolovraty, Ďáblice, Bohnice, Kunratice, Krajské vojenské velitelství armády ČR, Správa služeb hl. m. Prahy, společnost Pražské vodovody a kanalizace, Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy a Vodní díla – TBD. Dále Policie ČR, Městská policie hlavního města Prahy, Operační středisko Krizového štábu hlavního města Prahy a Operační středisko Správy služeb hlavního města.

Cvičení stavby protipovodňových opatření "Zbraslav Sever 2024", 4. - 5.5.2024
Cvičení stavby protipovodňových opatření "Zbraslav Sever 2024", 4. - 5.5.2024

Cvičení mělo za úkol prověřit v oblasti výstavby mobilních hrazení koordinaci vyskladnění a návozu kontejnerů s protipovodňovou ochranou (PPO), úplnost komponentů mobilních prvků, čas nutný k výstavbě, technický stav pevných částí opatření s jejich geodetickým zaměřením. V reálu byl vyzkoušen proces výstavby protipovodňových hrází z pytlů s pískem, prověřena nově vybudovaná ochrana zbraslavského zámku, počet osob potřebných pro výstavbu PPO, ale i správnost nastavení informačních toků. Na jednom z povodňových čerpacích míst proběhla zkouška čerpání. 

Z mobilních prvků bylo využito 860 kusů hradidel a 75 kusů slupic, 38 kusů podpěr, 136 kusů stahovacích tyčí a 250 dvoukomorových pytlů s pískem. K samotné výstavbě bylo zapotřebí celkem 95 lidí.

Cvičení „Zbraslav Sever 2024“ bylo ukončeno v neděli 5. května před druhou hodinou ranní, kdy postupně docházelo k řízenému uvolnění dopravních opatření. Mobilní prvky byly naloženy na kamióny a odvezeny zpět do centrálního skladu v pražské Dubči.

Zveřejněno: 06.05.2024 – Jana Hejrová, DiS. ; Přečteno 299 x
Vytisknout