Devět světových bodů pro Mikulu, smolný Dalečín pro Kohúta

První květnový víkend se vydal Osička MX Team bojovat na dvou frontách. Závodník mistrovství světa Julius Mikula #451 zamířil na jeho druhý podnik MXGP v kubatuře MX2 do Portugalska, Slovák Tomáš Kohút reprezentoval tým na prvním závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na trati v Dalečíně.

Závodem v Aguedě se dostala série MXGP do své první čtvrtiny, pro pilota Julka Mikulu #451 bylo Portugalsko teprve druhým světovým závodem v kubatuře MX2. Písčitá trať se díky vydatnému dešti proměnila během víkendu k nepoznání. Těžký terén byl prověrku i pro piloty kubatury MXGP, o to více se na něm potrápili závodníci ve slabší třídě MX2. Už v sobotu byla trasa i depo v Aguedě pod vodou. Do kvalifikačního závodu nastoupil Mikula se 17. časem z měřeného tréninku. V úvodu se dokázal držet na 10. pozici, bohužel následovaly pády, které jej nakonec odsunuly až na 18. místo v cíli. Podmínky na trati nebyly o nic lepší ani v neděli. Po startu první rozjížďky se dokázal Mikula během 4 kol propracovat na slušnou 13. příčku. Roztrhnutá páska roll-off systému ovšem donutila Mikulu odhodit brýle, následovala nálož bláta do očí a tím pro Julka jízda skončila. 

Po ošetření očí v medical centru byl Mikula připravený postavit se na start druhého závodu. Skvělý start do druhé rozjížďky byl předzvěstí slušného výsledku, tedy za předpokladu, že Mikula dokáže dojet do cíle bez pádu a ideálně také s brýlemi. A povedlo se! Šachovnicí projel Mikula na 12. místě se ziskem 9 světových bodů. Na MXGP of Portugal předvedl Mikula neuvěřitelnou houževnatost a odhodlanost, které mu pomalu, ale jistě pomáhají rozšiřovat jeho bodové konto v sérii mistrovství světa. Z Portugalska zamíří Mikula 400 km na sever do španělského Luga,
které bude již tento víkend (11. - 12. 5.) dějištěm dalšího kola MXGP.

JULIUS MIKULA #451: "Portugalsko nebyl nejlehčí závod ani pro mě, ani pro nikoho v
týmu, jelikož nám oba dva dny pršelo od rána až do noci a trať byla náročná nejen pro jezdce, ale i pro motorky. V kvalifikačním závodě jsem neměl špatný start, ale v jízdě jsem 3x spadl a dojel
na 18. místě. V první jízdě jsem jel okolo 13. pozice, ale kvůli počasí jsem musel odhodit brýle a dvě kola na to jsem dostal ránu do levého oka, kvůli čemuž jsem musel odstoupit a jít do medic stanu si nechat oko vyčistit. Druhou jízdu jsem odstartoval kolem desítky, ale ve druhé zatáčce jsem se zasekl a jel jsem z cca 20 pozice. Nakonec to dalo 12. místo v cíli! O víkendu MXGP of Spain - Lugo."

Oproti brutálním podmínkám v Portugalsku v Dalečíně čekalo krásné, pro motokros naprosto ideální počasí. Teda aspoň na chvíli. Na českém mistráku měl před sebou Tomáš Kohút premiérový start v kubatuře MX1. V kvalifikaci zajel 8. čas a těšil se na závod, který teprve dokáže oddělit slabší jezdce od zkušených pilotů. Smůla na sebe nenechala dlouho čekat a během chvíle nejspíš vlítl Kohútovi do rozety kámen, který shodil řetěz, motorka se zastavila a Kohút šel přes řidítka. Pád se naštěstí obešel bez zranění, ale kvůli závadám na motorce pro Tomáše znamenal konec první jízdy.

Chvíli před druhou jízdou se strhla i v Dalečíně bouřka. Navzdory podmínkám se Kohút na jízdu připravil a vydal se za intenzivního deště do předstartovního prostoru. V okamžik, kdy měli závodníci vjíždět do zaváděcího kola, bylo rozhodnuto o úplném zrušení druhé rozjížďky pro nesjízdnost trasy. Další zastávkou Mezinárodního mistrovství České republiky bude v neděli 19. 5. krásná trať v Pacově, kde bude mít Tomáš další příležitost bojovat o body do průběžného hodnocení českého mistráku.

TOMÁŠ KOHÚT #45:  "Mám za sebou první závod letošní sezóny. Do Dalečína jsem se vrátil po zranění a dlouhé pauze. Velmi jsem se těšil, že se postavím na start. Závod se úplně nevydařil, na motorce jsem se cítil super, ale štěstí nebylo na mé straně. V kvalifikaci jsem obsadil 8. místo. Do první jízdy jsem měl velmi zlý start a zůstal jsem stát v první zatáčce. Následovala stíhací jízda, ale hned v úvodu závodu jsem měl veliký pád, který byl zaviněný závadou na motorce. Dále už jsem nemohl pokračovat, jízdu jsem tedy nedokončil. Druhá jízda byla zrušená, trať byla po velké bouřce nesjízdná. Mrzí mě, že jsem na úvod nezískal žádné body, ale sezóna je teprve na začátku a věřím, že už brzy si spravím chuť. Děkuji mému týmu Osička MX Team, rodině a všem, kteří mi držíte palce. Brzy Vás potěším lepším výsledkem!"

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kuraprox přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist